Jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży, a jak na drożdżach?

Delikatne, pachnące i puszyste – jak zrobić racuchy z jabłkami, żeby przywołać smak dzieciństwa? Najlepsze robiły nasze babcie, ale kiedy poznacie tajniki przygotowania ciasta, przekonacie się, że to naprawdę nic trudnego! Delikatne złociste placuszki posypane cukrem pudrem to doskonała propozycja na obiad, podwieczorek lub kolację. Niech zapach świeżo pieczonych racuchów, unoszący się po całym domu, przypomni Wam te magiczne chwile, a nasze wskazówki podpowiedzą, jak zrobić dobre racuchy z jabłkami, które pokocha cała rodzina!

Jak zrobić ciasto na racuchy z jabłkami?

Ciasto na racuchy można zrobić na dwa sposoby. Różnią się one zastosowaniem środków spulchniających. Najczęściej wykorzystuje się świeże drożdże. W celu wykonania zaczynu kruszymy je i mieszamy z dwiema łyżkami mąki, cukrem i ok. 50 ml ciepłego mleka. Po ok. 20 minutach ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wówczas miksujemy je z pozostałymi składnikami z przepisu, czyli masłem, żółtkami jaj, esencją waniliową, resztą mleka i mąki, po czym pozostawiamy na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Mamy już przepis na ciasto, ale jak zrobić racuchy z jabłkiem na drożdżach? Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka należy pokroić w niewielkie kostki i dodać do przygotowanej wcześniej masy na placuszki. Teraz są już gotowe do smażenia!

Alternatywa dla drożdży – jak się robi racuchy z jabłkami bez ich użycia?

To nieco szybszy sposób przygotowania racuchów, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, jeśli chcecie w krótszym czasie cieszyć się tym rarytasem. Jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży? Zamiast nich wystarczy użyć sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Pozostałe kroki są identyczne. Jeśli nie odpowiadają Wam jabłka w postaci kostek, można je zetrzeć na tarce, co pozwoli wyrównać konsystencję. Innym sposobem na to, jak zrobić racuchy z jabłkiem, jest ułożenie jego plastrów na wierzchu zaraz po uformowaniu placków na patelni. Usmażone na rumiano placuszki najlepiej podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.

Jak smażyć racuchy z jabłkami? Sprawdzone sposoby

Z pewnością niechcianym zjawiskiem podczas przyrządzania racuchów jest naciąganie ich tłuszczem podczas smażenia. Może to spowodować znaczne obniżenie walorów smakowych i sprawić, że będą one po prostu zbyt ciężkie. Jak smażyć racuchy z jabłkami, żeby nie były opite tłuszczem i oczarowały swoim smakiem? Duże znaczenie ma temperatura tłuszczu, na który kładziecie jabłkowe placuszki. Nie może być zbyt niska, ponieważ wtedy nie zdążą się ściąć i naciągną oleju. Stanie się podobnie, jeśli czas smażenia będzie zbyt długi. Można także wykorzystać stary, sprawdzony sposób na zapobieganie wchłaniania tłuszczu – zanim się rozgrzeje na patelni, dodajcie do niego odrobinę octu. Nie będzie on w żaden sposób odczuwalny podczas degustacji, a doskonale poradzi sobie w takiej sytuacji. Nadmiar tłuszczu możecie także usunąć poprzez odsączenie racuszków na papierowych ręcznikach.

Racuchy – czy trzeba je robić wyłącznie z jabłkami?

Propozycje, jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami, cieszą się największą popularnością, głównie z uwagi na wrażenia sentymentalne. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby trochę z nimi poeksperymentować. Najprostszą wersją będzie usmażenie z ciasta na racuchy drożdżowe, małych placuszków, a następnie udekorowanie ich ulubionymi owocami. Można także zrezygnować z użycia mleka i zrobić racuchy na kefirze, które są pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Wielbiciele kuchni wege również znajdą coś dla siebie. Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami polane syropem klonowym i posypane orzechami to doskonały plan na pyszne śniadanie. A może zrobicie je według własnego gustu, bazując na ulubionych dodatkach?