Racuchy na kefirze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Racuchy na kefirze

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

350 mililitrów

5 gramów

15 gramów

20 gramów

1 szczypta

200 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małej miseczce połącz ze sobą cukier puder z cynamonem i dokładnie wymieszaj.

Racuchy na kefirze - Krok 1

Krok 2

Do dużej miski wlej kefir, dodaj jajka, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i całość dokładnie zmiksuj mikserem lub trzepaczką.

Racuchy na kefirze - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na małym ogniu małe placuszki ok. 5 cm średnicy - po 2 min z każdej strony.

Racuchy na kefirze - Krok 3

Krok 4

Usmażone racuchy odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki posyp przygotowanym cukrem pudrem z cynamonem i udekoruj sezonowymi owocami.

Racuchy na kefirze - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuchy na kefirzeRacuchy na kefirze

Szukasz pomysłu na słodkie co nieco, które z powodzeniem możesz podać w porze śniadania, podwieczorku lub szybkiej i smacznej przekąski? Proste w przygotowaniu racuchy na kefirze to strzał w kulinarną dziesiątkę. Cudownie miękkie i puszyste – to znaki rozpoznawcze racuchów. Podawaj z sezonowymi owocami, by za każdym razem smakowały nieco inaczej.

Dla kogo?

Miewasz problemy z wymyśleniem kreatywnego śniadania, a dotychczasowe owsianki i jaglanki już nieco ci się przejadły? Racuchy na kefirze przypominają nieco słynne pancakes, a z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Czego chcieć więcej?

Na jaką okazję?

W weekend wreszcie masz trochę czasu, by zrobić pyszne śniadanie i cieszyć się jego smakiem w niespiesznej atmosferze. Wykorzystaj ten luz na przygotowanie delikatnych racuchów, które szybko staną się przebojem wśród domowników. Serwuj je również na podwieczorek. Nie tylko najmłodsi smakosze będą zachwyceni.

Czy wiesz, że?

Przepis na racuchy jest naprawdę prosty, ale pamiętaj, by zachować precyzję podczas mieszania wszystkich składników. Upewnij się, że w cieście nie ma żadnych grudek, które mogłyby zniszczyć efekt twoich starań.

Dla urozmaicenia:

Z owocowymi dodatkami możesz zaszaleć. Świetnie będą smakować podsmażone jabłka z dodatkiem cynamonu. Przyprawa pojawia się w recepturze masy na racuchy, więc będzie to bardzo spójna kompozycja. Latem nie stroń od truskawek, borówek i malin. Placuszki z brzoskwiniami też smakują znakomicie.