Jak smażyć racuchy? Na czym to robić, żeby nie były tłuste?

Zobaczcie, jak smażyć racuchy, żeby nie wsiąkały zbyt dużo tłuszczu, a jednocześnie, by nadmiernie nie wysychały. Racuchy możecie serwować na słodko i w wersji wytrawnej. Tłumaczymy, jak smażyć racuchy drożdżowe różnymi metodami.

Na czym smażyć racuchy?

Jak smażyć racuchy z jabłkami lub te w podstawowej wersji? Najlepiej smażyć na oleju rzepakowym lub na rafinowanym oleju kokosowym. Oba te tłuszcze nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu, więc nie będą zmieniały charakteru placków. Jak smażyć racuchy, żeby nie były tłuste? Najważniejsza jest temperatura smażenia oraz sama technika przygotowania. Ciasto należy wylewać na gorący tłuszcz, żeby zewnętrzna warstwa od razu się zeszkliła, co zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu. Jeżeli tłuszcz nie będzie odpowiednio rozgrzany, ciasto będzie go chłonęło, zanim zewnętrzna warstwa się zarumieni.

Jak smażyć racuchy, żeby nie były surowe?

Często pojawia się pytanie, jak długo smażyć racuchy z jabłkami, żeby nie wyschły, a jednocześnie nie były surowe. Ile smażyć racuchy? Wszystko zależy od tego, jak grube będą placki. Jeśli uformujecie płaskie racuszki, wystarczy 1-2 minuty na każdej ze stron, ale jeśli będą grubsze, czas smażenia wydłuży się nawet do 2-4 minut z jednej strony. Placki nie mogą być zbyt grube, bo nie przesmażą się odpowiednio do środka i ciasto może z nich wyciekać. Idealne racuchy z jabłkami mają złocistą skórkę i lekko wilgotne wnętrze. Do usmażonych placków możecie podać sos owocowy, polewę z czekolady, owoce lub posypać je tylko cukrem pudrem.