Ciasto Filadelfia – przepis bez pieczenia: placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto Filadelfia

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
61 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

170 gramów

200 gramów

krem śmietankowy:

500 mililitrów

240 gramów

1 sztuka

50 gramów

250 mililitrów

galaretka z wiśniami:

2 sztuki

500 gramów

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielone na pył sucharki mieszamy z kremem czekoladowym (możemy zostawić trochę większe okruszki). Tak powstałą masę wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy ciasta.

Ciasto Filadelfia - Krok 1

Krok 2

Saszetkę galaretki cytrynowej zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do naczynia wlewamy mocno schłodzoną śmietankę oraz wsypujemy cukier. Ubijamy ją na puszysty krem. Dodajemy do niej gęsty jogurt i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki (zamiast jogurtu możemy użyć serka typu philadelfia, kremowego twarogu lub serka śmietankowego).

Ciasto Filadelfia - Krok 2

Krok 3

Przestudzoną galaretkę cytrynową (możemy zdecydować się na inny smak galaretki) przelewamy do ubitej masy. Dokładnie mieszamy mikserem lub za pomocą rózgi ręcznej.

Ciasto Filadelfia - Krok 3

Krok 4

Masę śmietanową przekładamy do formy z czekoladowym spodem. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki, aby stężała (najlepiej na min. 2 godz.).

Ciasto Filadelfia - Krok 4

Krok 5

Jeżeli używamy mrożonych wiśni, to wykładamy je do miski, aby zaczęły się rozmrażać. Jeżeli używamy świeżych, musimy je wcześniej wydrylować. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

Ciasto Filadelfia - Krok 5

Krok 6

Dodajemy do niej wiśnie i odstawiamy na bok, aż nieco przestygnie. Co jakiś czas mieszamy ją i sprawdzamy, czy zaczęła tężeć.

Ciasto Filadelfia - Krok 6

Krok 7

W momencie gdy galaretka zacznie być coraz gęstsza, przelewamy ją na ciasto (najważniejsze, aby nie wylewać na ciasto jeszcze ciepłej galaretki, ponieważ zmiesza się z masą śmietankową i nie będzie wyglądać tak efektownie w przekroju). Tak przygotowane ciasto trzymamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej całą noc.

Ciasto Filadelfia - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto FiladelfiaCiasto Filadelfia

Chcesz zrobić pyszny deser bez używania piekarnika? Ciasto Filadelfia z galaretką owocową to najlepsza opcja! Z naszą pomocą przygotujesz je w swoim domu i zachwycisz gości na przyjęciu! Jak wykonać przepis na ciasto Filadelfia? Nie czekaj na specjalną okazję – deser bez użycia piekarnika to wyjątkowy rarytas. Zobacz nasze wskazówki i rozpocznij kulinarne przygotowania Skusisz się?

Dla kogo?

Fani smacznych deserów będą wyjątkowo zadowoleni z naszej propozycji. Ciasto Filadelfia bez pieczenia to połączenie czekoladowego spodu, kremu śmietankowego oraz galaretki z wiśni. Z tym deserem czeka Cię prawdziwa i wyjątkowo słodka uczta. Spróbuj!

Na jaką okazję?

Ciasto Filadelfia z jogurtem greckim będzie prawdziwą gwiazdą na większym przyjęciu. Urodziny, imieniny, spotkanie ze znajomymi – każda okazja jest dobra, by zaserwować ten pyszny deser. Twoi goście będą zadowoleni z takiego urozmaicenia, ponieważ placek Filadelfia zaskakuje idealną konsystencją i słodkim, owocowym smakiem.

Czy wiesz, że?

Do przygotowania kremowej masy na ciasto Filadelfia będziesz potrzebować śmietany kremówki, jogurtu naturalnego, galaretki cytrynowej, cukru pudru oraz wrzątku. Kompozycja tych składników pozwoli wykonać ciasto Filadelfia przepis. Nie czekaj – zrób zakupy i zabierz się za przygotowania.

Dla urozmaicenia:

Do galaretki możesz wrzucić inne składniki. Chociaż w recepturze znajdziesz wiśnie, to dobrze sprawdzą się również świeże owoce, które znajdziesz w swoich zapasach. Eksperymentuj i wypróbuj smaczne ciasto Filadelfia. Powodzenia w przygotowaniach!