Ciasto Filadelfia – przepis bez pieczenia: placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto Filadelfia

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
56 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

170 gramów

200 gramów

krem śmietankowy:

500 mililitrów

240 gramów

1 sztuka

50 gramów

250 mililitrów

galaretka z wiśniami:

2 sztuki

500 gramów

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielone na pył sucharki mieszamy z kremem czekoladowym (możemy zostawić trochę większe okruszki). Tak powstałą masę wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy ciasta.

Ciasto Filadelfia - Krok 1

Krok 2

Saszetkę galaretki cytrynowej zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do naczynia wlewamy mocno schłodzoną śmietankę oraz wsypujemy cukier. Ubijamy ją na puszysty krem. Dodajemy do niej gęsty jogurt i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki (zamiast jogurtu możemy użyć serka typu philadelfia, kremowego twarogu lub serka śmietankowego).

Ciasto Filadelfia - Krok 2

Krok 3

Przestudzoną galaretkę cytrynową (możemy zdecydować się na inny smak galaretki) przelewamy do ubitej masy. Dokładnie mieszamy mikserem lub za pomocą rózgi ręcznej.

Ciasto Filadelfia - Krok 3

Krok 4

Masę śmietanową przekładamy do formy z czekoladowym spodem. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki, aby stężała (najlepiej na min. 2 godz.).

Ciasto Filadelfia - Krok 4

Krok 5

Jeżeli używamy mrożonych wiśni, to wykładamy je do miski, aby zaczęły się rozmrażać. Jeżeli używamy świeżych, musimy je wcześniej wydrylować. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

Ciasto Filadelfia - Krok 5

Krok 6

Dodajemy do niej wiśnie i odstawiamy na bok, aż nieco przestygnie. Co jakiś czas mieszamy ją i sprawdzamy, czy zaczęła tężeć.

Ciasto Filadelfia - Krok 6

Krok 7

W momencie gdy galaretka zacznie być coraz gęstsza, przelewamy ją na ciasto (najważniejsze, aby nie wylewać na ciasto jeszcze ciepłej galaretki, ponieważ zmiesza się z masą śmietankową i nie będzie wyglądać tak efektownie w przekroju). Tak przygotowane ciasto trzymamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej całą noc.

Ciasto Filadelfia - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto FiladelfiaCiasto Filadelfia

Chcesz zrobić pyszny deser bez używania piekarnika? Ciasto Filadelfia z galaretką owocową to najlepsza opcja! Z naszą pomocą przygotujesz je w swoim domu i zachwycisz gości na przyjęciu! Jak wykonać przepis na ciasto Filadelfia? Nie czekaj na specjalną okazję – deser bez użycia piekarnika to wyjątkowy rarytas. Zobacz nasze wskazówki i rozpocznij kulinarne przygotowania Skusisz się?

Dla kogo?

Fani smacznych deserów będą wyjątkowo zadowoleni z naszej propozycji. Ciasto Filadelfia bez pieczenia to połączenie czekoladowego spodu, kremu śmietankowego oraz galaretki z wiśni. Z tym deserem czeka Cię prawdziwa i wyjątkowo słodka uczta. Spróbuj!

Na jaką okazję?

Ciasto Filadelfia z jogurtem greckim będzie prawdziwą gwiazdą na większym przyjęciu. Urodziny, imieniny, spotkanie ze znajomymi – każda okazja jest dobra, by zaserwować ten pyszny deser. Twoi goście będą zadowoleni z takiego urozmaicenia, ponieważ placek Filadelfia zaskakuje idealną konsystencją i słodkim, owocowym smakiem.

Czy wiesz, że?

Do przygotowania kremowej masy na ciasto Filadelfia będziesz potrzebować śmietany kremówki, jogurtu naturalnego, galaretki cytrynowej, cukru pudru oraz wrzątku. Kompozycja tych składników pozwoli wykonać ciasto Filadelfia przepis. Nie czekaj – zrób zakupy i zabierz się za przygotowania.

Dla urozmaicenia:

Do galaretki możesz wrzucić inne składniki. Chociaż w recepturze znajdziesz wiśnie, to dobrze sprawdzą się również świeże owoce, które znajdziesz w swoich zapasach. Eksperymentuj i wypróbuj smaczne ciasto Filadelfia. Powodzenia w przygotowaniach!