Ciasto Filadelfia – przepis bez pieczenia: placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto Filadelfia

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

47 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

170 gramów

200 gramów

krem śmietankowy:

500 mililitrów

240 gramów

1 sztuka

50 gramów

250 mililitrów

galaretka z wiśniami:

2 sztuki

500 gramów

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielone na pył sucharki mieszamy z kremem czekoladowym (możemy zostawić trochę większe okruszki). Tak powstałą masę wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy ciasta.

Ciasto Filadelfia - Krok 1

Krok 2

Saszetkę galaretki cytrynowej zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do naczynia wlewamy mocno schłodzoną śmietankę oraz wsypujemy cukier. Ubijamy ją na puszysty krem. Dodajemy do niej gęsty jogurt i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki (zamiast jogurtu możemy użyć serka typu philadelfia, kremowego twarogu lub serka śmietankowego).

Ciasto Filadelfia - Krok 2

Krok 3

Przestudzoną galaretkę cytrynową (możemy zdecydować się na inny smak galaretki) przelewamy do ubitej masy. Dokładnie mieszamy mikserem lub za pomocą rózgi ręcznej.

Ciasto Filadelfia - Krok 3

Krok 4

Masę śmietanową przekładamy do formy z czekoladowym spodem. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki, aby stężała (najlepiej na min. 2 godz.).

Ciasto Filadelfia - Krok 4

Krok 5

Jeżeli używamy mrożonych wiśni, to wykładamy je do miski, aby zaczęły się rozmrażać. Jeżeli używamy świeżych, musimy je wcześniej wydrylować. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

Ciasto Filadelfia - Krok 5

Krok 6

Dodajemy do niej wiśnie i odstawiamy na bok, aż nieco przestygnie. Co jakiś czas mieszamy ją i sprawdzamy, czy zaczęła tężeć.

Ciasto Filadelfia - Krok 6

Krok 7

W momencie gdy galaretka zacznie być coraz gęstsza, przelewamy ją na ciasto (najważniejsze, aby nie wylewać na ciasto jeszcze ciepłej galaretki, ponieważ zmiesza się z masą śmietankową i nie będzie wyglądać tak efektownie w przekroju). Tak przygotowane ciasto trzymamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej całą noc.

Ciasto Filadelfia - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Filadelfia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paska ukraińska
czas przygotowania
210 min.
stopień trudności

średnie

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej