
Składniki
spód:
170 gramów
200 gramów
krem śmietankowy:
500 mililitrów
240 gramów
1 sztuka
50 gramów
250 mililitrów
galaretka z wiśniami:
2 sztuki
500 gramów
750 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielone na pył sucharki mieszamy z kremem czekoladowym (możemy zostawić trochę większe okruszki). Tak powstałą masę wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy ciasta.

Krok 2
Saszetkę galaretki cytrynowej zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do naczynia wlewamy mocno schłodzoną śmietankę oraz wsypujemy cukier. Ubijamy ją na puszysty krem. Dodajemy do niej gęsty jogurt i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki (zamiast jogurtu możemy użyć serka typu philadelfia, kremowego twarogu lub serka śmietankowego).

Krok 3
Przestudzoną galaretkę cytrynową (możemy zdecydować się na inny smak galaretki) przelewamy do ubitej masy. Dokładnie mieszamy mikserem lub za pomocą rózgi ręcznej.

Krok 4
Masę śmietanową przekładamy do formy z czekoladowym spodem. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki, aby stężała (najlepiej na min. 2 godz.).

Krok 5
Jeżeli używamy mrożonych wiśni, to wykładamy je do miski, aby zaczęły się rozmrażać. Jeżeli używamy świeżych, musimy je wcześniej wydrylować. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

Krok 6
Dodajemy do niej wiśnie i odstawiamy na bok, aż nieco przestygnie. Co jakiś czas mieszamy ją i sprawdzamy, czy zaczęła tężeć.

Krok 7
W momencie gdy galaretka zacznie być coraz gęstsza, przelewamy ją na ciasto (najważniejsze, aby nie wylewać na ciasto jeszcze ciepłej galaretki, ponieważ zmiesza się z masą śmietankową i nie będzie wyglądać tak efektownie w przekroju). Tak przygotowane ciasto trzymamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej całą noc.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej