
Składniki
1 opakowanie
400 gramów
400 gramów
3 łyżki
1 słoik
1 opakowanie
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blat biszkoptowy przekrój na pojedyncze cieńsze trzy blaty, wiśnie odcedź z zalewy. Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj przyprawę płatki chilli Knorr i wymieszaj.

Krok 2
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z Mascarpone i cukrem pudrem.

Krok 3
Blat biszkoptowy nasącz delikatnie syropem z wiśni, następnie posmaruj powstałym kremem.

Krok 4
Na wierzch połóż kilka wiśni i polej rozpuszczoną czekoladą, nałóż kolejny blat i powtórz ponownie czynność z wiśniami, kremem i czekoladą.

Krok 5
Gotowy tort pokryj pozostałym kremem i polej resztą czekolady. Wstaw do schłodzenia.


Dobra rada:
Tort możesz udekorować z wierzchu świeżymi owocami np. truskawkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki znany jest także pod nazwą Czarny Las. Nienależnie od tego, którego określenia użyjemy, mamy do czynienia z deserem wykwintnym, który podawać można podczas wystawnych bankietów i eleganckich przyjęć. Zadowoli najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.
Dla kogo?
Tort szwarcwaldzki to legenda wśród deserów. Niech to cię jednak nie onieśmiela. Naszą recepturę opracowaliśmy z myślą o początkujących cukiernikach – stąd wykorzystanie gotowego biszkoptu, który ułatwi pracę.
Na jaką okazję?
Deser ten stanie się ukoronowaniem świątecznego obiadu albo uroczystej kolacji. Czekoladowy biszkopt, śmietanowy krem, kwaskowate wiśnie i odrobina płatków chili wraz z wędzoną papryką sprawią, że to przyjęcie na długo pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników.
Czy wiesz, że?
Uważa się, że smakołyk znany był w Niemczech już w XIX wieku, jednak pierwszy oficjalny przepis na ciasto pochodzi z 1930 roku.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia dekoracji wykorzystasz także płatki czekoladowe.