Tort szwarcwaldzki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort szwarcwaldzki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

400 gramów

3 łyżki

1 słoik

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blat biszkoptowy przekrój na pojedyncze cieńsze trzy blaty, wiśnie odcedź z zalewy. Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj przyprawę płatki chilli Knorr i wymieszaj.

Tort szwarcwaldzki - Krok 1

Krok 2

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z Mascarpone i cukrem pudrem.

Tort szwarcwaldzki - Krok 2

Krok 3

Blat biszkoptowy nasącz delikatnie syropem z wiśni, następnie posmaruj powstałym kremem.

Tort szwarcwaldzki - Krok 3

Krok 4

Na wierzch połóż kilka wiśni i polej rozpuszczoną czekoladą, nałóż kolejny blat i powtórz ponownie czynność z wiśniami, kremem i czekoladą.

Tort szwarcwaldzki - Krok 4

Krok 5

Gotowy tort pokryj pozostałym kremem i polej resztą czekolady. Wstaw do schłodzenia.

Tort szwarcwaldzki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tort możesz udekorować z wierzchu świeżymi owocami np. truskawkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort szwarcwaldzki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort szwarcwaldzkiTort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki znany jest także pod nazwą Czarny Las. Nienależnie od tego, którego określenia użyjemy, mamy do czynienia z deserem wykwintnym, który podawać można podczas wystawnych bankietów i eleganckich przyjęć. Zadowoli najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.

Dla kogo?

Tort szwarcwaldzki to legenda wśród deserów. Niech to cię jednak nie onieśmiela. Naszą recepturę opracowaliśmy z myślą o początkujących cukiernikach – stąd wykorzystanie gotowego biszkoptu, który ułatwi pracę.

Na jaką okazję?

Deser ten stanie się ukoronowaniem świątecznego obiadu albo uroczystej kolacji. Czekoladowy biszkopt, śmietanowy krem, kwaskowate wiśnie i odrobina płatków chili wraz z wędzoną papryką sprawią, że to przyjęcie na długo pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników.

Czy wiesz, że?

Uważa się, że smakołyk znany był w Niemczech już w XIX wieku, jednak pierwszy oficjalny przepis na ciasto pochodzi z 1930 roku.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia dekoracji wykorzystasz także płatki czekoladowe.