Przepisy na Wiśnie
36 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (36) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
trudne
trudne
łatwe
łatwe
trudne
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Wiśnie
Wiśnie wyglądają bardzo dekoracyjnie, a jak smakują? Jeszcze lepiej! Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu charakterowi sprawdzają się nie tylko jako słynna wisienka na torcie. Pasują do różnorodnych wypieków, lodowych deserów, ale i eleganckich dań wytrawnych. Lubicie słuchać komplementów na temat potraw, które wychodzą z Waszych kuchni? W takim razie na talerzach nie powinno zabraknąć wiśni.
Dla kogo?
Gotowanie sprawia Wam dużą przyjemność, ale czasem macie wrażenie, że potrawom czegoś brakuje? A może zauważyliście, że ostatnio na talerzach wciąż pojawiają się te same lub podobne dania? To sygnały, że czas wypłynąć na szersze kulinarne wody. Z wiśni przyrządzicie niebanalny dodatek do jagnięciny i dziczyzny, a tego typu specjały będą długo wspominane przez wszystkich smakoszy.
Na jaką okazję?
Kompot z wiśni z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków, więc jest nieodzowny podczas niedzielnego obiadu w gronie rodziny. Za sprawą wiśni łatwo uczynicie z niego królewską ucztę. Na przystawkę podajcie sałatkę w azjatyckim stylu, a w roli dania głównego pikantne skrzydełka z owocową nutą. Nie trzeba chyba dodawać, że po takim posiłku wiśniowy deser jest obowiązkowy. W najprostszym wariancie dodajcie je do lodów. Dla nieco bardziej wymagających kucharzy polecamy wiśnie w czekoladzie, owocową tartę, drożdżowe ciasto oraz słynny tort „Czarny las”.
Czy wiesz, że?
Japonia nie bez powodu nazywana jest Krajem Kwitnącej Wiśni. Bardzo popularnym zwyczajem jest hanami, czyli organizowanie wiosennych pikników, których główną atrakcją staje się obserwowanie kwitnących drzew.
Dla urozmaicenia:
Ciekawym pomysłem na oryginalną przystawkę lub podwieczorek jest zupa z wiśni. Wyśmienicie smakuje doprawiona cynamonem i goździkami. Można podawać ją z makaronem. Sezon na wiśnie nie trwa długo, więc warto pamiętać, że do zrobienia zupy nadają się także mrożone owoce.