Dania i potrawy z wiśniami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Wiśnie

36 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - WiśnieWiśnie

Wiśnie wyglądają bardzo dekoracyjnie, a jak smakują? Jeszcze lepiej! Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu charakterowi sprawdzają się nie tylko jako słynna wisienka na torcie. Pasują do różnorodnych wypieków, lodowych deserów, ale i eleganckich dań wytrawnych. Lubicie słuchać komplementów na temat potraw, które wychodzą z Waszych kuchni? W takim razie na talerzach nie powinno zabraknąć wiśni.

Dla kogo?

Gotowanie sprawia Wam dużą przyjemność, ale czasem macie wrażenie, że potrawom czegoś brakuje? A może zauważyliście, że ostatnio na talerzach wciąż pojawiają się te same lub podobne dania? To sygnały, że czas wypłynąć na szersze kulinarne wody. Z wiśni przyrządzicie niebanalny dodatek do jagnięciny i dziczyzny, a tego typu specjały będą długo wspominane przez wszystkich smakoszy.

Na jaką okazję?

Kompot z wiśni z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków, więc jest nieodzowny podczas niedzielnego obiadu w gronie rodziny. Za sprawą wiśni łatwo uczynicie z niego królewską ucztę. Na przystawkę podajcie sałatkę w azjatyckim stylu, a w roli dania głównego pikantne skrzydełka z owocową nutą. Nie trzeba chyba dodawać, że po takim posiłku wiśniowy deser jest obowiązkowy. W najprostszym wariancie dodajcie je do lodów. Dla nieco bardziej wymagających kucharzy polecamy wiśnie w czekoladzie, owocową tartę, drożdżowe ciasto oraz słynny tort „Czarny las”.

Czy wiesz, że?

Japonia nie bez powodu nazywana jest Krajem Kwitnącej Wiśni. Bardzo popularnym zwyczajem jest hanami, czyli organizowanie wiosennych pikników, których główną atrakcją staje się obserwowanie kwitnących drzew.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym pomysłem na oryginalną przystawkę lub podwieczorek jest zupa z wiśni. Wyśmienicie smakuje doprawiona cynamonem i goździkami. Można podawać ją z makaronem. Sezon na wiśnie nie trwa długo, więc warto pamiętać, że do zrobienia zupy nadają się także mrożone owoce.