Przepisy na Wiśnie
36 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Wiśnie
Wiśnie wyglądają bardzo dekoracyjnie, a jak smakują? Jeszcze lepiej! Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu charakterowi sprawdzają się nie tylko jako słynna wisienka na torcie. Pasują do różnorodnych wypieków, lodowych deserów, ale i eleganckich dań wytrawnych. Lubicie słuchać komplementów na temat potraw, które wychodzą z Waszych kuchni? W takim razie na talerzach nie powinno zabraknąć wiśni.
Dla kogo?
Gotowanie sprawia Wam dużą przyjemność, ale czasem macie wrażenie, że potrawom czegoś brakuje? A może zauważyliście, że ostatnio na talerzach wciąż pojawiają się te same lub podobne dania? To sygnały, że czas wypłynąć na szersze kulinarne wody. Z wiśni przyrządzicie niebanalny dodatek do jagnięciny i dziczyzny, a tego typu specjały będą długo wspominane przez wszystkich smakoszy.
Na jaką okazję?
Kompot z wiśni z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków, więc jest nieodzowny podczas niedzielnego obiadu w gronie rodziny. Za sprawą wiśni łatwo uczynicie z niego królewską ucztę. Na przystawkę podajcie sałatkę w azjatyckim stylu, a w roli dania głównego pikantne skrzydełka z owocową nutą. Nie trzeba chyba dodawać, że po takim posiłku wiśniowy deser jest obowiązkowy. W najprostszym wariancie dodajcie je do lodów. Dla nieco bardziej wymagających kucharzy polecamy wiśnie w czekoladzie, owocową tartę, drożdżowe ciasto oraz słynny tort „Czarny las”.
Czy wiesz, że?
Japonia nie bez powodu nazywana jest Krajem Kwitnącej Wiśni. Bardzo popularnym zwyczajem jest hanami, czyli organizowanie wiosennych pikników, których główną atrakcją staje się obserwowanie kwitnących drzew.
Dla urozmaicenia:
Ciekawym pomysłem na oryginalną przystawkę lub podwieczorek jest zupa z wiśni. Wyśmienicie smakuje doprawiona cynamonem i goździkami. Można podawać ją z makaronem. Sezon na wiśnie nie trwa długo, więc warto pamiętać, że do zrobienia zupy nadają się także mrożone owoce.