
Składniki
3 sztuki
20 gramów
150 gramów
250 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody, a następnie postaw na parze, rozpuść i wystudź.
Krok 2
Wiśnie opłucz, wypestkuj i rozrób w mikserze wraz z cukrem (100 gram), żółtkami i żelatyną. Śmietankę ubij.
Krok 3
Pod koniec ubijania dodaj cukier puder (50 gram) i wymieszaj z masą. Na koniec wlej powoli żelatynę, stale mieszając trzepaczką.
Krok 4
Wypłucz formę zimną wodą, posyp cukrem, a następnie wlej krem i pozostaw do zastygnięcia. Krem przed wyjęciem z formy zanurz na moment w naczyniu z ciepłą wodą. Wyjmij na półmisek i udekoruj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej