Truskawki z gorzką czekoladą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Truskawki z gorzką czekoladą

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, nie odłączając szypułek. Czekoladę razem z łyżeczką masła rozpuścić w garnuszku. Czekoladę ostudzić. Do letniej czekolady wkładać jedną trzecią truskawki, delikatnie odłożyć na blat albo na przygotowany wcześniej talerz, tak żeby czekolada nie ściekała po truskawce. Część z przygotowanych już truskawek najlepiej zanurzyć w wiórkach kolorowych, natomiast część w koralikach do posypywania ciast. Można też uprzednio oblane nasza czekoladą truskawki zanurzyć w cynamonie lub w orzeszkach, które wcześniej należy rozbić na małe kawałeczki. Doda to bardziej orientalnego smaku całemu przysmakowi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawki z gorzką czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawki z gorzką czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawki z gorzką czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawki z gorzką czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawki z gorzką czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawki z gorzką czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawki z gorzką czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Truskawki z gorzką czekoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka serowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej