Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

0.2 sztuki

0.5 szklanki

1.5 opakowania

0.75 litra

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odmierz 200 g masła, dodaj 200 g cukru i cukier waniliowy. Ucieraj do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Do tak przygotowanej masy wrzuć jajka, utrzyj całość na puch.

Krok 2

Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawaj stopniowo (po 1 łyżce) do utartej masy.

Krok 3

Przygotuj formę, najlepiej do babek, gdyż w takiej ciasto najładniej się prezentuje. Wysmaruj ją dokładnie 0,2 opakowania margaryny i oprósz obficie bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz prze 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4

W tym czasie przygotuj krem. Cukier wymieszaj z budyniem w proszku i rozprowadź z niewielka ilością mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń i cały czas mieszając pogotuj kilka minut. Zestaw z ognia. Pozostaw do wystygnięcia.

Krok 5

Gdy będzie już zimny, utrzyj pozostałe masło z budyniem. Wyciągnij ciasto z piekarnika i przestudź. Przetnij na 4 równej grubości części, najlepiej nitką.

Krok 6

Spód przełożyć dżemem porzeczkowym, pozostałe placki połową, przygotowanego wcześniej kremu budyniowego. Pozostałą część rozsmaruj dokładnie na torcie. Masę marcepanową zagnieć razem z cukrem pudrem i rozwałkuj.

Krok 7

Wykrawaj gwiazdki, półksiężyce lub inne formy, których użyjesz do dekoracji. Ozdób wiśniami i wieniec frankfurcki możesz podawać na stół. Ciasto najlepsze jest jednak, gdy poleży jeszcze kilka godzin w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
31 osób ogląda przepis:
Uzbecki pilaw
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej