Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

0.2 sztuki

0.5 szklanki

1.5 opakowania

0.75 litra

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odmierz 200 g masła, dodaj 200 g cukru i cukier waniliowy. Ucieraj do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Do tak przygotowanej masy wrzuć jajka, utrzyj całość na puch.

Krok 2

Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawaj stopniowo (po 1 łyżce) do utartej masy.

Krok 3

Przygotuj formę, najlepiej do babek, gdyż w takiej ciasto najładniej się prezentuje. Wysmaruj ją dokładnie 0,2 opakowania margaryny i oprósz obficie bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz prze 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4

W tym czasie przygotuj krem. Cukier wymieszaj z budyniem w proszku i rozprowadź z niewielka ilością mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń i cały czas mieszając pogotuj kilka minut. Zestaw z ognia. Pozostaw do wystygnięcia.

Krok 5

Gdy będzie już zimny, utrzyj pozostałe masło z budyniem. Wyciągnij ciasto z piekarnika i przestudź. Przetnij na 4 równej grubości części, najlepiej nitką.

Krok 6

Spód przełożyć dżemem porzeczkowym, pozostałe placki połową, przygotowanego wcześniej kremu budyniowego. Pozostałą część rozsmaruj dokładnie na torcie. Masę marcepanową zagnieć razem z cukrem pudrem i rozwałkuj.

Krok 7

Wykrawaj gwiazdki, półksiężyce lub inne formy, których użyjesz do dekoracji. Ozdób wiśniami i wieniec frankfurcki możesz podawać na stół. Ciasto najlepsze jest jednak, gdy poleży jeszcze kilka godzin w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Smażona fasolka szparagowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej