
Składniki
6 szklanek
1 szklanka
2 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
1.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę i ryż umieść w kielichu blendera. Ziarna zmiksuj na mąkę, a następnie przesiej przez sito. Potrzebujemy około 4 szklanek czystej mąki z komosy i ryżu.

Krok 2
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagniatając, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na 4-5 kulek. Każdą kulkę z osobna spłaszcz rozwałkowując ją pomiędzy dwoma pergaminami. Wierzch placka oprószaj mąką, aby się nie przyklejały. Ciasto rozwałkuj do grubości około 2 cm.

Krok 3
Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, przy jego pomocy wykrój okrągłą tortille.

Krok 4
Tortille każdą z osobna umieść na teflonowej patelni, smaż powoli po około 1 minuty z każdej strony. Placki układaj jeden na drugim, przykrywając folią plastikową, aby zmiękły.


Dobra rada:
Aby nadać tortilli smaku dodaj do ciasta szczyptę mielonego kminu rzymskiego lub szczyptę ostrej papryki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z komosy ryżowej
Tortilla – cienki placek, przyrządzany zazwyczaj z mąki kukurydzianej lub pszennej. Przygotujesz ją jednak z wielu innych składników. Spróbuj zrobić ją z komosy ryżowej oraz ryżu. Dodatek mąki pszennej będzie potrzebny jedynie po to, by ciasto łatwiej się związało. Komosa ryżowa, inaczej quinoa, nie jest co prawda zbożem, jednak wykorzystuje się ją w kuchni podobnie jak zboża. Zmiksuj ją na mąkę razem z brązowym ryżem. Połącz wszystkie składniki, podziel na kilka części i rozwałkuj ciasto na cienkie blaty. Wytnij z nich dość duże kółka, a następnie smaż na patelni bez dodatku tłuszczu, pilnując, by tortilla się nie przypaliła. Jeszcze ciepłe placki przykryj aluminiową folią spożywczą, żeby nabrały miękkości. Tortilla z komosy ryżowej ma łagodny smak, jeśli jednak chcesz, by był bardziej wyrazisty, dopraw ciasto – w tym celu sprawdzi się ostra papryka, kmin rzymski lub zioła prowansalskie. Podawaj z dowolnymi dodatkami, warzywami, serem, albo z dipami czy hummusem. Sprawdź przepis na tortillę z komosy ryżowej i przygotuj ją.