
Składniki
6 szklanek
1 szklanka
2 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
1.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę i ryż umieść w kielichu blendera. Ziarna zmiksuj na mąkę, a następnie przesiej przez sito. Potrzebujemy około 4 szklanek czystej mąki z komosy i ryżu.

Krok 2
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagniatając, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na 4-5 kulek. Każdą kulkę z osobna spłaszcz rozwałkowując ją pomiędzy dwoma pergaminami. Wierzch placka oprószaj mąką, aby się nie przyklejały. Ciasto rozwałkuj do grubości około 2 cm.

Krok 3
Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, przy jego pomocy wykrój okrągłą tortille.

Krok 4
Tortille każdą z osobna umieść na teflonowej patelni, smaż powoli po około 1 minuty z każdej strony. Placki układaj jeden na drugim, przykrywając folią plastikową, aby zmiękły.


Dobra rada:
Aby nadać tortilli smaku dodaj do ciasta szczyptę mielonego kminu rzymskiego lub szczyptę ostrej papryki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z komosy ryżowej
Tortilla – cienki placek, przyrządzany zazwyczaj z mąki kukurydzianej lub pszennej. Przygotujesz ją jednak z wielu innych składników. Spróbuj zrobić ją z komosy ryżowej oraz ryżu. Dodatek mąki pszennej będzie potrzebny jedynie po to, by ciasto łatwiej się związało. Komosa ryżowa, inaczej quinoa, nie jest co prawda zbożem, jednak wykorzystuje się ją w kuchni podobnie jak zboża. Zmiksuj ją na mąkę razem z brązowym ryżem. Połącz wszystkie składniki, podziel na kilka części i rozwałkuj ciasto na cienkie blaty. Wytnij z nich dość duże kółka, a następnie smaż na patelni bez dodatku tłuszczu, pilnując, by tortilla się nie przypaliła. Jeszcze ciepłe placki przykryj aluminiową folią spożywczą, żeby nabrały miękkości. Tortilla z komosy ryżowej ma łagodny smak, jeśli jednak chcesz, by był bardziej wyrazisty, dopraw ciasto – w tym celu sprawdzi się ostra papryka, kmin rzymski lub zioła prowansalskie. Podawaj z dowolnymi dodatkami, warzywami, serem, albo z dipami czy hummusem. Sprawdź przepis na tortillę z komosy ryżowej i przygotuj ją.