Tortilla z komosy ryżowej - z quinoa: przepis | Przepisy.pl pixel

Tortilla z komosy ryżowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 szklanek

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

1.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę i ryż umieść w kielichu blendera. Ziarna zmiksuj na mąkę, a następnie przesiej przez sito. Potrzebujemy około 4 szklanek czystej mąki z komosy i ryżu.

Tortilla z komosy ryżowej  - Krok 1

Krok 2

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagniatając, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na 4-5 kulek. Każdą kulkę z osobna spłaszcz rozwałkowując ją pomiędzy dwoma pergaminami. Wierzch placka oprószaj mąką, aby się nie przyklejały. Ciasto rozwałkuj do grubości około 2 cm.

Tortilla z komosy ryżowej  - Krok 2

Krok 3

Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, przy jego pomocy wykrój okrągłą tortille.

Tortilla z komosy ryżowej  - Krok 3

Krok 4

Tortille każdą z osobna umieść na teflonowej patelni, smaż powoli po około 1 minuty z każdej strony. Placki układaj jeden na drugim, przykrywając folią plastikową, aby zmiękły.

Tortilla z komosy ryżowej  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby nadać tortilli smaku dodaj do ciasta szczyptę mielonego kminu rzymskiego lub szczyptę ostrej papryki.

1

Opinie o przepisie

  • damian sulej

    damian sulej , 30.11.2017

    Pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z komosy ryżowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z komosy ryżowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z komosy ryżowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z komosy ryżowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z komosy ryżowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z komosy ryżowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z komosy ryżowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z komosy ryżowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z komosy ryżowej Tortilla z komosy ryżowej

Tortilla – cienki placek, przyrządzany zazwyczaj z mąki kukurydzianej lub pszennej. Przygotujesz ją jednak z wielu innych składników. Spróbuj zrobić ją z komosy ryżowej oraz ryżu. Dodatek mąki pszennej będzie potrzebny jedynie po to, by ciasto łatwiej się związało. Komosa ryżowa, inaczej quinoa, nie jest co prawda zbożem, jednak wykorzystuje się ją w kuchni podobnie jak zboża. Zmiksuj ją na mąkę razem z brązowym ryżem. Połącz wszystkie składniki, podziel na kilka części i rozwałkuj ciasto na cienkie blaty. Wytnij z nich dość duże kółka, a następnie smaż na patelni bez dodatku tłuszczu, pilnując, by tortilla się nie przypaliła. Jeszcze ciepłe placki przykryj aluminiową folią spożywczą, żeby nabrały miękkości. Tortilla z komosy ryżowej ma łagodny smak, jeśli jednak chcesz, by był bardziej wyrazisty, dopraw ciasto – w tym celu sprawdzi się ostra papryka, kmin rzymski lub zioła prowansalskie. Podawaj z dowolnymi dodatkami, warzywami, serem, albo z dipami czy hummusem. Sprawdź przepis na tortillę z komosy ryżowej i przygotuj ją.