Kiedy wyhodowano brukselkę poprzez skrzyżowanie jarmużu oraz kapusty głowiastej, początkowo miała pełnić funkcję rośliny ozdobnej. Dopiero po latach przekonano się do jej odżywczych właściwości i zaczęła pojawiać się na stołach jako element posiłku. Niestety, nawet dziś wielu kucharzy unika jej, tłumacząc to nieprzyjemnym zapachem i specyficznym smakiem. Jak ugotować brukselkę, żeby w pełni docenić jej walory i przekonać się, że jest wartościowym i pysznym warzywem? Mamy na to niezawodne sposoby, więc śmiało możemy stwierdzić, że warto dać szansę brukselce gotowanej!

Brukselka i gotowanie: na czym polega problem?

Część sceptyków narzeka na konsystencję brukselki, która często ląduje na talerzach zbyt miękka, rozgotowana. Wszystko zależy od tego czy wiemy, ile gotować brukselkę i jak to odpowiednio robić, więc trzeba być uważnym. Inni szefowie kuchni zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach brukselki gotowanej. Jego przyczyną są obecne w warzywie związki siarki, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury i wpływają negatywnie na aromat oraz smak. Jednak i z tym można sobie bardzo łatwo poradzić. Poniżej wyjaśniamy, jak gotować brukselkę i jakich sztuczek kulinarnych użyć, by smakowała wyśmienicie.

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

  • Zacznij od umycia brukselki i usunięcia z niej górnych listków, które często miewają żółtawy odcień.
  • By przyspieszyć gotowanie brukselki, na trzonkach zrób małe nacięcia w kształcie krzyża.
  • Brukselkę wrzuć do gotującej się wody. Dla wyeliminowania gorzkiego posmaku na 1 litr wody dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru.
  • Nie używaj pokrywki do garnka – inaczej nieprzyjemny zapach będzie kumulował się w warzywach.
  • Jak długo gotować brukselkę? Od momentu ponownego zagotowania wody potrwa to 5-6 minut. Nie należy wydłużać czasu obróbki, by warzywa pozostały jędrne i chrupiące.

Przydatne triki

  • Gorzki posmak brukselki można zneutralizować również poprzez gotowanie jej w mieszance wody i mleka.
  • Jeśli boisz się rozgotowania warzywa, trafionym pomysłem będzie przyrządzenie go na parze. Jak długo gotować brukselkę w ten sposób? Zajmie to około 10 minut.
  • Brukselka traci część swojej goryczki po przemrożeniu. Nie miej więc oporów przed sięganiem po mrożonki. Brukselkę mrożoną gotuj przez 7-8 minut.
  • Gdy decydujesz się na przyrządzenie jej we wrzątku, na koniec dobrze jest przepłukać brukselkę zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.

Przysmak prosto z Brukseli!

Mimo że nazwa jasno wskazuje miejsce pochodzenia warzywa, w Belgii nie cieszy się reputacją popularnego przysmaku. Dużo chętniej spożywana jest w Holandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Jesteśmy pewni, że od dziś znacznie częściej będzie gościć także na twoim stole! Zacznij od brukselki z żurawiną albo od klasycznej jarzynowej zupy. Oto przepisy, dzięki którym łatwo będzie nauczyć się, jak gotować brukselkę, a także przyzwyczajać do obecności tego warzywa w menu. W brukselce zapiekanej w sosie warzywo gra pierwsze skrzypce, więc tym bardziej ważne jest jego odpowiednie przygotowanie. Gdy masz ochotę na coś prostego, podaj ciepłą sałatkę z kaszą gryczaną i brukselką. Kolorów nie zabraknie w warzywach zapiekanych, więc potrawa nadaje się idealnie, gdy potrzebujesz odmiany. Czy brukselka sprawdzi się w bardziej szykownych kompozycjach? Sprawdź przepis na comber jagnięcy z sosem rabarbarowym, a uzyskasz jasną i niezwykle pyszną odpowiedź.