Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Podpowiadamy!
Kiedy wyhodowano brukselkę poprzez skrzyżowanie jarmużu oraz kapusty głowiastej, początkowo miała pełnić funkcję rośliny ozdobnej. Dopiero po latach przekonano się do jej kulinarnych właściwości i zaczęła pojawiać się na stołach jako element posiłku. Niestety, nawet dziś wielu kucharzy unika jej, tłumacząc to nieprzyjemnym zapachem i specyficznym smakiem. Jak ugotować brukselkę, żeby w pełni docenić jej walory i przekonać się, że jest wartościowym i pysznym warzywem? Mamy na to niezawodne sposoby, więc śmiało możemy stwierdzić, że warto dać szansę brukselce gotowanej!
Brukselka i gotowanie: na czym polega problem? Jak gotować brukselkę?
Część sceptyków narzeka na konsystencję brukselki, która często ląduje na talerzach zbyt miękka, rozgotowana. Wszystko zależy od tego, czy wiemy, ile gotować brukselkę i jak to odpowiednio robić. Wystarczy chwila nieuwagi i ugotowana brukselka nie będzie smakować dobrze. Inni szefowie kuchni zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach brukselki gotowanej. Jego przyczyną są obecne w warzywie związki siarki, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury i wpływają negatywnie na aromat oraz smak. Jednak i z tym można sobie bardzo łatwo poradzić. Poniżej wyjaśniamy, jak gotować brukselkę i jakich sztuczek kulinarnych użyć, by smakowała wyśmienicie.
Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Zacznij od umycia brukselki i usunięcia z niej górnych listków, które często miewają żółtawy odcień.By przyspieszyć gotowanie brukselki, na trzonkach zrób małe nacięcia w kształcie krzyża.Brukselkę wrzuć do gotującej się wody. Dla wyeliminowania gorzkiego posmaku na 1 litr wody dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru.Nie używaj pokrywki do garnka – inaczej nieprzyjemny zapach będzie kumulował się w warzywach.Jak długo gotować brukselkę? Od momentu ponownego zagotowania wody potrwa to 5-6 minut. Nie należy wydłużać czasu obróbki, by warzywa pozostały jędrne i chrupiące.
Jak gotować brukselkę? Poznaj przydatne triki
Gorzki posmak brukselki można zneutralizować również poprzez gotowanie jej w mieszance wody i mleka.Jeśli boisz się rozgotowania warzywa, trafionym pomysłem będzie przyrządzenie go na parze. Jak długo gotować brukselkę w ten sposób? Zajmie to około 10 minut.Brukselka traci część swojej goryczki po przemrożeniu. Nie miej więc oporów przed sięganiem po mrożonki. Brukselkę mrożoną gotuj przez 7-8 minut.Gdy decydujesz się na przyrządzenie jej we wrzątku, na koniec dobrze jest przepłukać brukselkę zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Wiesz już, jak gotować brukselkę? Czas na przysmak prosto z Brukseli!
Mimo że nazwa jasno wskazuje miejsce pochodzenia warzywa, w Belgii brukselka nie cieszy się reputacją popularnego przysmaku. Dużo chętniej spożywana jest w Holandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Jesteśmy pewni, że od dziś znacznie częściej będzie gościć także na twoim stole! Zacznij od brukselki z żurawiną albo od klasycznej jarzynowej zupy. Oto przepisy, dzięki którym łatwo będzie nauczyć się, jak gotować brukselkę, a także przyzwyczajać do obecności tego warzywa w menu. W brukselce zapiekanej w sosie warzywo gra pierwsze skrzypce, więc tym bardziej ważne jest jego odpowiednie przygotowanie. Gdy masz ochotę na coś prostego, podaj ciepłą sałatkę z kaszą gryczaną i brukselką. Kolorów nie zabraknie w warzywach zapiekanych, więc potrawa nadaje się idealnie, gdy potrzebujesz odmiany. Czy brukselka sprawdzi się w bardziej szykownych kompozycjach? Sprawdź przepis na comber jagnięcy z sosem rabarbarowym, a uzyskasz jasną i niezwykle pyszną odpowiedź.
Komentarze (0)