Jak utrzeć masło z cukrem? Ucieranie masła na puch od podstaw
Własnoręcznie zrobiony deser nie ma sobie równych. Idealnie pasuje do weekendowego odpoczynku, może być też efektownym zwieńczeniem uroczystego obiadu. Nie zawsze jednak mamy możliwości, by testować skomplikowane receptury i przygotowywać wielopiętrowe torty. Przepisy na ciasta ucierane są w takich sytuacjach wybawieniem. Zanim włączymy piekarnik, warto dowiedzieć się, jak utrzeć masło z cukrem, ponieważ od tego wszystko się zaczyna – poznaj zatem nasze sprawdzone sposoby na ucieranie masła.
Jak utrzeć masło na puch – przygotowanie składników
By konsystencja wypieku była idealna, należy zadbać o poszczególne składniki. Każdy z nich powinien mieć temperaturę pokojową – trzeba pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście jajek i masła, które zazwyczaj przechowywane są w lodówce. Polecamy wyłożyć je na kuchenny blat 2-3 godziny wcześniej, by ucieranie masła przebiegło bez komplikacji. Co jeszcze jest istotne w ucieraniu masła z cukrem?
- Jak utrzeć masło z cukrem w najkrótszym czasie? Masło dobrze jest pokroić na nieduże kawałki. Znacznie ułatwi to proces mieszania składników.
- Oprócz zwykłego cukru, warto dodać odrobinę cukru waniliowego. To niewielka modyfikacja przepisu, dzięki której gotowy wypiek cechuje się jeszcze przyjemniejszym aromatem.
- Jajka, które dodaje się tuż po połączeniu masła oraz cukru, powinny być jak najświeższe.
- Po sporządzeniu ciasta, należy od razu wstawić je do rozgrzanego pieca.
Tradycyjne ucieranie masła
Każdy amator pieczenia ma swój ulubiony sposób przygotowywania ucieranego ciasta. Choć istnieje duży wybór mikserów i innych sprzętów, które ułatwiają to zadanie, nadal jest wielu zwolenników używania makutry. Energiczne ucieranie masła z cukrem może być męczące, lecz pozwala w każdym momencie precyzyjnie określać, czy produkty zyskały już pożądaną konsystencję. Jeśli nie chcecie kupować kolejnego sprzętu kuchennego, makutra jest trafną odpowiedzią na pytanie, jak utrzeć masło z cukrem bez miksera.
Jak utrzeć masło, kiedy brakuje czasu?
Nie można jednak zaprzeczyć, że mikser potrafi wiele ułatwić. Tak jest również w przypadku ucierania masła z cukrem na ciasto, co docenią wszyscy kucharze, którym zależy na sprawnym przygotowaniu deseru. Uruchamiając mikser, trzeba zwrócić uwagę na jego moc. Ucieranie powinno odbywać się na średnich obrotach i trwać tylko do momentu, aż cukier i masło połączą się. Dodawanie kolejnych produktów, np. jajek, powinno odbywać się stopniowo – nie wrzucajcie wszystkiego w jednym momencie. To wcale nie przyspieszy przygotowania deseru, a może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta.
Jak utrzeć masło w Thermomixie?
Coraz więcej osób docenia wszechstronność tego sprzętu. By z masła i cukru uzyskać jednolitą masę, wystarczą 3 min/obr.4. Dodajcie jajka, czas można skrócić do 30 s. W następnej kolejności przychodzi pora na mąkę oraz proszek do pieczenia. Możecie zmniejszyć prędkość do obr.3, całość będzie gotowa po 5 min.
Kreatywne pomysły na ucierane ciasta
W tej kategorii mieści się mnóstwo przepisów, więc trudno będzie znaleźć kogoś, kto odmówi skosztowania puszystego deseru. Niech babka ucierana pojawia się na stołach znacznie częściej niż tylko w czasie Wielkanocy. Jedynie w letnie dni możecie na chwilę o niej zapomnieć, ponieważ to ciasto ucierane z jagodami stanie się wakacyjnym przebojem. Czasami duża ilość dodatków wcale nie jest potrzebna, a najtrudniejszy krok przygotowywania wypieku stanowi opanowanie sposobu na to, jak utrzeć masło z cukrem. Przekonacie się o tym, dzięki prostemu plackowi jogurtowemu, który broni się sam. Potrzebujecie czegoś bardziej finezyjnego? Ciasto metrowiec to przepis do zadań i okazji specjalnych. Wizja wymarzonego poranka musi uwzględniać filiżankę ulubionej kawy? Po spróbowaniu ciasta cappuccino to podwieczorek stanie się waszą ulubioną porą dnia, a ucieranie masła z cukrem stałym elementem przygotowywania cotygodniowych deserów.
Komentarze (0)