Własnoręcznie zrobiony deser nie ma sobie równych. Idealnie pasuje do weekendowego odpoczynku, może być też efektownym zwieńczeniem uroczystego obiadu. Nie zawsze jednak mamy możliwości, by testować skomplikowane receptury i przygotowywać wielopiętrowe torty. Przepisy na ciasta ucierane są w takich sytuacjach wybawieniem. Zanim włączymy piekarnik, warto dowiedzieć się, jak utrzeć masło z cukrem, ponieważ od tego wszystko się zaczyna – poznaj zatem nasze sprawdzone sposoby na ucieranie masła.

Jak utrzeć masło na puch – przygotowanie składników

By konsystencja wypieku była idealna, należy zadbać o poszczególne składniki. Każdy z nich powinien mieć temperaturę pokojową – trzeba pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście jajek i masła, które zazwyczaj przechowywane są w lodówce. Polecamy wyłożyć je na kuchenny blat 2-3 godziny wcześniej, by ucieranie masła przebiegło bez komplikacji. Co jeszcze jest istotne w ucieraniu masła z cukrem?

  • Jak utrzeć masło z cukrem w najkrótszym czasie? Masło dobrze jest pokroić na nieduże kawałki. Znacznie ułatwi to proces mieszania składników.
  • Oprócz zwykłego cukru, warto dodać odrobinę cukru waniliowego. To niewielka modyfikacja przepisu, dzięki której gotowy wypiek cechuje się jeszcze przyjemniejszym aromatem.
  • Jajka, które dodaje się tuż po połączeniu masła oraz cukru, powinny być jak najświeższe.
  • Po sporządzeniu ciasta, należy od razu wstawić je do rozgrzanego pieca.

Tradycyjne ucieranie masła

Każdy amator pieczenia ma swój ulubiony sposób przygotowywania ucieranego ciasta. Choć istnieje duży wybór mikserów i innych sprzętów, które ułatwiają to zadanie, nadal jest wielu zwolenników używania makutry. Energiczne ucieranie masła z cukrem może być męczące, lecz pozwala w każdym momencie precyzyjnie określać, czy produkty zyskały już pożądaną konsystencję. Jeśli nie chcecie kupować kolejnego sprzętu kuchennego, makutra jest trafną odpowiedzią na pytanie, jak utrzeć masło z cukrem bez miksera.

Jak utrzeć masło, kiedy brakuje czasu?

Nie można jednak zaprzeczyć, że mikser potrafi wiele ułatwić. Tak jest również w przypadku ucierania masła z cukrem na ciasto, co docenią wszyscy kucharze, którym zależy na sprawnym przygotowaniu deseru. Uruchamiając mikser, trzeba zwrócić uwagę na jego moc. Ucieranie powinno odbywać się na średnich obrotach i trwać tylko do momentu, aż cukier i masło połączą się. Dodawanie kolejnych produktów, np. jajek, powinno odbywać się stopniowo – nie wrzucajcie wszystkiego w jednym momencie. To wcale nie przyspieszy przygotowania deseru, a może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta.

Jak utrzeć masło w Thermomixie?

Coraz więcej osób docenia wszechstronność tego sprzętu. By z masła i cukru uzyskać jednolitą masę, wystarczą 3 min/obr.4. Dodajcie jajka, czas można skrócić do 30 s. W następnej kolejności przychodzi pora na mąkę oraz proszek do pieczenia. Możecie zmniejszyć prędkość do obr.3, całość będzie gotowa po 5 min.

Kreatywne pomysły na ucierane ciasta

W tej kategorii mieści się mnóstwo przepisów, więc trudno będzie znaleźć kogoś, kto odmówi skosztowania puszystego deseru. Niech babka ucierana pojawia się na stołach znacznie częściej niż tylko w czasie Wielkanocy. Jedynie w letnie dni możecie na chwilę o niej zapomnieć, ponieważ to ciasto ucierane z jagodami stanie się wakacyjnym przebojem. Czasami duża ilość dodatków wcale nie jest potrzebna, a najtrudniejszy krok przygotowywania wypieku stanowi opanowanie sposobu na to, jak utrzeć masło z cukrem. Przekonacie się o tym, dzięki prostemu plackowi jogurtowemu, który broni się sam. Potrzebujecie czegoś bardziej finezyjnego? Ciasto metrowiec to przepis do zadań i okazji specjalnych. Wizja wymarzonego poranka musi uwzględniać filiżankę ulubionej kawy? Po spróbowaniu ciasta cappuccino to podwieczorek stanie się waszą ulubioną porą dnia, a ucieranie masła z cukrem stałym elementem przygotowywania cotygodniowych deserów.