Ananasek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ananasek

Autor: Magdalena Noga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

8 sztuk

1 łyżeczka

1 litr

4 łyżki

1 litr

2 sztuki

2 łyżki

12 sztuk

1 słoik

12 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO Margarynę ucieram z cukrem, stopniowo dodając żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekę ciasto w temp.180 stopni przez ok.35 min.

Krok 2

MASA JOGURTOWA Jogurt łączę z cukrem pudrem i rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatyny. Dobrze mieszam całość.

Krok 3

MASA ŚMIETANKOWA Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wody. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodając stopniowo tężejącą galaretkę. Mieszam.

Krok 4

ZŁOŻENIE CIASTA Dno blaszki wykładam plastrami ananasa, w środek każdego plastra wkładam po jednej wiśni, następnie smaruję masą śmietankową, na wierzch układam delicje, następnie kładę masę jogurtową i na wierzch ciasto skropione syropem z ananasa. Całość chłodzę. Po schłodzeniu odwracam ciasto do góry dnem i wierzch przyozdabiam np. polewą czekoladową. Smacznego!

Tagi:Wiśnie
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej