Ananasek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ananasek

Autor: Magdalena Noga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

8 sztuk

1 łyżeczka

1 litr

4 łyżki

1 litr

2 sztuki

2 łyżki

12 sztuk

1 słoik

12 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO Margarynę ucieram z cukrem, stopniowo dodając żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekę ciasto w temp.180 stopni przez ok.35 min.

Krok 2

MASA JOGURTOWA Jogurt łączę z cukrem pudrem i rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatyny. Dobrze mieszam całość.

Krok 3

MASA ŚMIETANKOWA Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wody. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodając stopniowo tężejącą galaretkę. Mieszam.

Krok 4

ZŁOŻENIE CIASTA Dno blaszki wykładam plastrami ananasa, w środek każdego plastra wkładam po jednej wiśni, następnie smaruję masą śmietankową, na wierzch układam delicje, następnie kładę masę jogurtową i na wierzch ciasto skropione syropem z ananasa. Całość chłodzę. Po schłodzeniu odwracam ciasto do góry dnem i wierzch przyozdabiam np. polewą czekoladową. Smacznego!

Tagi:Wiśnie
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej