Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 szczypta

250 mililitrów

100 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

1 szklanka

10 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę wykorzystałam z poprzedniego obiadu, dzień wcześniej ugotowaną. Pieczarki umyte i osuszone ścieram na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno siekam i przesmażam na oleju. Dodaję pieczarki i smażę, aż woda z nich wyparuje.

Krok 2

Do miski przekładam kaszę, dodaję pieczarki przesmażone i ostudzone, wbijam jajko, dodaję natkę posiekaną, przyprawę do mięs Knorr, pieprz. Całość mieszam łyżką i formuję klopsy w dłoni. Obtaczam w panierce z ciecierzycy. Smażę na oleju rzepakowym.

Krok 3

Sos: Do miseczki wlewam wodę, dodaję śmietankę, wsypuję Knorr Fix Kurczak w sosie pieczarkowym i mieszam. Przelewam do garnka i zagotowuję. Klopsiki podaję z sosem. Można do obiadu podać ogórki konserwowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mielone wegetariańskie w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej