Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

5 listki

75 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gnocci ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź gnocchi, skrop oliwą i dopraw sosem czosnkowym Knorr.

Krok 2

Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa korzeniowego obierz i pokrój w paski. Orzechy lekko rozkrusz.

Krok 3

Warzyw połóż na blaszce z piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Krok 4

W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż grzyby wraz z cebulą. Jak będą rumiane dodaj gnocchi.

Krok 5

Dodaj warzywa, orzechy oraz szałwię. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj udekorowane listkami rukwi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast gnocchi możesz użyć risotto lub makaronu. Do podania posyp danie rozkruszonym serem kozim.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Skrzydełka w miodzie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłemGnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem

Niewielkie kluseczki gnocchi należą do klasyki włoskich dań, które są uwielbiane na całym świecie. Tym razem zrezygnujemy z typowo śródziemnomorskich dodatków na rzecz smakowitych warzyw korzeniowych, o które nietrudno na lokalnych targach i w warzywniakach. Apetyczne miksowanie receptur to nasza specjalność! Próbowaliście już gnocchi ze skorzonerą i pietruszką?

Dla kogo?

Gnocchi można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów. Wszystko zależy od tego, ile czasu jesteście w stanie przeznaczyć na gotowanie. W najszybszym wariancie ten wyśmienity obiad przyrządzicie w zaledwie 20 minut.

Na jaką okazję?

Kto powiedział, że na co dzień nie można jeść finezyjnie? Pieczone warzywa korzeniowe z grzybami, rukwią wodną, orzechami oraz szałwią sprawią, że poczujecie się jak w najlepszej restauracji.

Czy wiesz, że?

Skorzonerę znajdziecie także pod nazwą „wężymord”. Podobne do rzepy warzywo należy do rodziny roślin astrowatych.

Dla urozmaicenia:

Liście rukwi wodnej możecie zamienić w pesto, którego smak zostanie wzbogacony nerkowcami lub ziarnami słonecznika, czosnkiem i oliwą.