Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem
łatwe
52 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
5 listki
75 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gnocci ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź gnocchi, skrop oliwą i dopraw sosem czosnkowym Knorr.
Krok 2
Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa korzeniowego obierz i pokrój w paski. Orzechy lekko rozkrusz.
Krok 3
Warzyw połóż na blaszce z piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Krok 4
W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż grzyby wraz z cebulą. Jak będą rumiane dodaj gnocchi.
Krok 5
Dodaj warzywa, orzechy oraz szałwię. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj udekorowane listkami rukwi.

Dobra rada:
Zamiast gnocchi możesz użyć risotto lub makaronu. Do podania posyp danie rozkruszonym serem kozim.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem
Niewielkie kluseczki gnocchi należą do klasyki włoskich dań, które są uwielbiane na całym świecie. Tym razem zrezygnujemy z typowo śródziemnomorskich dodatków na rzecz smakowitych warzyw korzeniowych, o które nietrudno na lokalnych targach i w warzywniakach. Apetyczne miksowanie receptur to nasza specjalność! Próbowaliście już gnocchi ze skorzonerą i pietruszką?
Dla kogo?
Gnocchi można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów. Wszystko zależy od tego, ile czasu jesteście w stanie przeznaczyć na gotowanie. W najszybszym wariancie ten wyśmienity obiad przyrządzicie w zaledwie 20 minut.
Na jaką okazję?
Kto powiedział, że na co dzień nie można jeść finezyjnie? Pieczone warzywa korzeniowe z grzybami, rukwią wodną, orzechami oraz szałwią sprawią, że poczujecie się jak w najlepszej restauracji.
Czy wiesz, że?
Skorzonerę znajdziecie także pod nazwą „wężymord”. Podobne do rzepy warzywo należy do rodziny roślin astrowatych.
Dla urozmaicenia:
Liście rukwi wodnej możecie zamienić w pesto, którego smak zostanie wzbogacony nerkowcami lub ziarnami słonecznika, czosnkiem i oliwą.