Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

5 listki

75 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gnocci ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź gnocchi, skrop oliwą i dopraw sosem czosnkowym Knorr.

Krok 2

Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa korzeniowego obierz i pokrój w paski. Orzechy lekko rozkrusz.

Krok 3

Warzyw połóż na blaszce z piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Krok 4

W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż grzyby wraz z cebulą. Jak będą rumiane dodaj gnocchi.

Krok 5

Dodaj warzywa, orzechy oraz szałwię. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj udekorowane listkami rukwi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast gnocchi możesz użyć risotto lub makaronu. Do podania posyp danie rozkruszonym serem kozim.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłemGnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem

Niewielkie kluseczki gnocchi należą do klasyki włoskich dań, które są uwielbiane na całym świecie. Tym razem zrezygnujemy z typowo śródziemnomorskich dodatków na rzecz smakowitych warzyw korzeniowych, o które nietrudno na lokalnych targach i w warzywniakach. Apetyczne miksowanie receptur to nasza specjalność! Próbowaliście już gnocchi ze skorzonerą i pietruszką?

Dla kogo?

Gnocchi można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów. Wszystko zależy od tego, ile czasu jesteście w stanie przeznaczyć na gotowanie. W najszybszym wariancie ten wyśmienity obiad przyrządzicie w zaledwie 20 minut.

Na jaką okazję?

Kto powiedział, że na co dzień nie można jeść finezyjnie? Pieczone warzywa korzeniowe z grzybami, rukwią wodną, orzechami oraz szałwią sprawią, że poczujecie się jak w najlepszej restauracji.

Czy wiesz, że?

Skorzonerę znajdziecie także pod nazwą „wężymord”. Podobne do rzepy warzywo należy do rodziny roślin astrowatych.

Dla urozmaicenia:

Liście rukwi wodnej możecie zamienić w pesto, którego smak zostanie wzbogacony nerkowcami lub ziarnami słonecznika, czosnkiem i oliwą.