Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

5 listki

75 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gnocci ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź gnocchi, skrop oliwą i dopraw sosem czosnkowym Knorr.

Krok 2

Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa korzeniowego obierz i pokrój w paski. Orzechy lekko rozkrusz.

Krok 3

Warzyw połóż na blaszce z piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Krok 4

W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż grzyby wraz z cebulą. Jak będą rumiane dodaj gnocchi.

Krok 5

Dodaj warzywa, orzechy oraz szałwię. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj udekorowane listkami rukwi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast gnocchi możesz użyć risotto lub makaronu. Do podania posyp danie rozkruszonym serem kozim.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłemGnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem

Niewielkie kluseczki gnocchi należą do klasyki włoskich dań, które są uwielbiane na całym świecie. Tym razem zrezygnujemy z typowo śródziemnomorskich dodatków na rzecz smakowitych warzyw korzeniowych, o które nietrudno na lokalnych targach i w warzywniakach. Apetyczne miksowanie receptur to nasza specjalność! Próbowaliście już gnocchi ze skorzonerą i pietruszką?

Dla kogo?

Gnocchi można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów. Wszystko zależy od tego, ile czasu jesteście w stanie przeznaczyć na gotowanie. W najszybszym wariancie ten wyśmienity obiad przyrządzicie w zaledwie 20 minut.

Na jaką okazję?

Kto powiedział, że na co dzień nie można jeść finezyjnie? Pieczone warzywa korzeniowe z grzybami, rukwią wodną, orzechami oraz szałwią sprawią, że poczujecie się jak w najlepszej restauracji.

Czy wiesz, że?

Skorzonerę znajdziecie także pod nazwą „wężymord”. Podobne do rzepy warzywo należy do rodziny roślin astrowatych.

Dla urozmaicenia:

Liście rukwi wodnej możecie zamienić w pesto, którego smak zostanie wzbogacony nerkowcami lub ziarnami słonecznika, czosnkiem i oliwą.