Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem
łatwe
53 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
5 listki
75 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gnocci ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź gnocchi, skrop oliwą i dopraw sosem czosnkowym Knorr.
Krok 2
Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa korzeniowego obierz i pokrój w paski. Orzechy lekko rozkrusz.
Krok 3
Warzyw połóż na blaszce z piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Krok 4
W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż grzyby wraz z cebulą. Jak będą rumiane dodaj gnocchi.
Krok 5
Dodaj warzywa, orzechy oraz szałwię. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj udekorowane listkami rukwi.

Dobra rada:
Zamiast gnocchi możesz użyć risotto lub makaronu. Do podania posyp danie rozkruszonym serem kozim.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem
Niewielkie kluseczki gnocchi należą do klasyki włoskich dań, które są uwielbiane na całym świecie. Tym razem zrezygnujemy z typowo śródziemnomorskich dodatków na rzecz smakowitych warzyw korzeniowych, o które nietrudno na lokalnych targach i w warzywniakach. Apetyczne miksowanie receptur to nasza specjalność! Próbowaliście już gnocchi ze skorzonerą i pietruszką?
Dla kogo?
Gnocchi można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów. Wszystko zależy od tego, ile czasu jesteście w stanie przeznaczyć na gotowanie. W najszybszym wariancie ten wyśmienity obiad przyrządzicie w zaledwie 20 minut.
Na jaką okazję?
Kto powiedział, że na co dzień nie można jeść finezyjnie? Pieczone warzywa korzeniowe z grzybami, rukwią wodną, orzechami oraz szałwią sprawią, że poczujecie się jak w najlepszej restauracji.
Czy wiesz, że?
Skorzonerę znajdziecie także pod nazwą „wężymord”. Podobne do rzepy warzywo należy do rodziny roślin astrowatych.
Dla urozmaicenia:
Liście rukwi wodnej możecie zamienić w pesto, którego smak zostanie wzbogacony nerkowcami lub ziarnami słonecznika, czosnkiem i oliwą.


































