Polędwica pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica pieczona

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

null

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i posmaruj nią polędwicę. Pozostaw na 60 minut w chłodnym miejscu.

Krok 2

Cebulę pokrój w krążki, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 3

Polędwicę przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż cebulą i czosnkiem. Piecz przez 120 minut w temperaturze 200 stopni, kilkakrotnie polewając mięso wytworzonym sosem i obracając.

Krok 4

Po upieczeniu polędwiczki wyjmij, a sos przelej do rondelka.

Krok 5

Do sosu dodaj śmietanę oraz mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 6

Polędwiczki pokrój w plastry i polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej