Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym - Przepisy.pl pixel

Wątróbka duszona w sosie z cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

710 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

300 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść wątróbkę, pokrój ją na kawałki, po czym dodaj Delikat przyprawę uniwersalną Knorr.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 1

Krok 2

Następnie pokrój cebulę w kostkę.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 2

Krok 3

Obtocz wątróbkę w mące i usmaż. Pod koniec wrzuć na patelnię cebulę i smaż ją do momentu, kiedy się zeszkli.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 3

Krok 4

Zalej całość Sosem do pieczeni jasnym Knorr, rozprowadzonym z zimną wodą oraz śmietaną. Duś około 5 minut - do czasu, gdy sos zgęstnieje. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne) i podawaj.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • karina wichrowska

    karina wichrowska , 26.03.2019

    pyszne i szybkie do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Art Lacina

    Art Lacina , 16.07.2018

    wyśmienite :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Holler

    Alicja Holler , 12.05.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Glowinska

    Gabriela Glowinska , 17.12.2017

    przepyszne ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palmowska

    Irena Palmowska , 29.10.2016

    pysznoaci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ornat-Minster

    Agnieszka Ornat-Minster , 03.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Lesznik

    Bogdan Lesznik , 07.04.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Salamon

    Pawel Salamon , 09.02.2016

    super przepis z sosem i śmietaną smakowało nawet osoba które nie przepadaja za wątrobka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka duszona w sosie z cebulkąWątróbka duszona w sosie z cebulką

Wątróbka ma specyficzny, lekko gorzkawy smak, przez co niektórzy za nią nie przepadają. Jednak przyrządzona według tego przepisu, na pewno przekona do siebie wiele osób. Wątróbka to zmora prawie każdego dziecka – podawana w szkolonych stołówkach, była twarda i niesmaczna. W tej wersji, przyrządzana z esencjonalnym sosem może zmienić podejście do wątróbki nie tylko małych niejadków, ale także tych dorosłych, którzy do tej pory od niej stronili. Rodzajów wątróbek jest naprawdę mnóstwo – od drobiowych, przez królicze i jagnięce, aż po wieprzowe i cielęce, więc wybór masz bardzo szeroki. Niezależnie od pochodzenia, wątróbka najlepiej smakuje w połączeniu z duszoną cebulą. Ten duet w kuchni jest w zasadzie nierozłączny, ale wciąż niezawodny – smakuje pierwszorzędnie. Potem wystarczy tylko dodać sos pieczeniowy, doprawić śmietaną i przez chwilę dusić całość na małym ogniu. Serwuj z bagietką.