Wątróbka duszona w sosie z cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

664 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 sztuka

100 mililitrów

300 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść wątróbkę, pokrój ją na kawałki, po czym dodaj Delikat przyprawę uniwersalną Knorr.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 1

Krok 2

Następnie pokrój cebulę w kostkę.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 2

Krok 3

Obtocz wątróbkę w mące i usmaż. Pod koniec wrzuć na patelnię cebulę i smaż ją do momentu, kiedy się zeszkli.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 3

Krok 4

Zalej całość Sosem do pieczeni jasnym Knorr, rozprowadzonym z zimną wodą oraz śmietaną. Duś około 5 minut - do czasu, gdy sos zgęstnieje. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne) i podawaj.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • karina wichrowska

    karina wichrowska

    pyszne i szybkie do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Art Lacina

    Art Lacina

    wyśmienite :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Holler

    Alicja Holler

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Glowinska

    Gabriela Glowinska

    przepyszne ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palmowska

    Irena Palmowska

    pysznoaci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ornat-Minster

    Agnieszka Ornat-Minster

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Lesznik

    Bogdan Lesznik

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Salamon

    Pawel Salamon

    super przepis z sosem i śmietaną smakowało nawet osoba które nie przepadaja za wątrobka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka duszona w sosie z cebulkąWątróbka duszona w sosie z cebulką

Wątróbka ma specyficzny, lekko gorzkawy smak, przez co niektórzy za nią nie przepadają. Jednak przyrządzona według tego przepisu, na pewno przekona do siebie wiele osób. Wątróbka to zmora prawie każdego dziecka – podawana w szkolonych stołówkach, była twarda i niesmaczna. W tej wersji, przyrządzana z esencjonalnym sosem może zmienić podejście do wątróbki nie tylko małych niejadków, ale także tych dorosłych, którzy do tej pory od niej stronili. Rodzajów wątróbek jest naprawdę mnóstwo – od drobiowych, przez królicze i jagnięce, aż po wieprzowe i cielęce, więc wybór masz bardzo szeroki. Niezależnie od pochodzenia, wątróbka najlepiej smakuje w połączeniu z duszoną cebulą. Ten duet w kuchni jest w zasadzie nierozłączny, ale wciąż niezawodny – smakuje pierwszorzędnie. Potem wystarczy tylko dodać sos pieczeniowy, doprawić śmietaną i przez chwilę dusić całość na małym ogniu. Serwuj z bagietką.