Łososiowy tymbalik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łososiowy tymbalik

Autor: Christopher

ratingratingratingratingrating

1

35 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W starych kucharskich książkach, tymbalikami nazywano pasztety pieczone w cieście. Dzisiaj tymbaliki robi się, przynajmniej w domu, z części produktów pozostałych po gotowaniu np. rosołu – tymbaliki z kurczaka, ryb pod galaretę – tymbaliki z ryby itd. Przygotowując łososia w galarecie, gotując wywar, wykorzystuję pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Foremki w kształcie rybki dostępne są w sklepach, ale równie dobrze można wykorzystać inne np. po jogurtach, serkach, możliwości jest bardzo wiele.

Krok 2

Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki. Osobiście zawsze dodaję 1 łyżeczkę więcej żelatyny na 1 litr wywaru, przynajmniej jestem spokojny, że rybka na talerzu nie odpłynie.

Christopher

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łososiowy tymbalik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łososiowy tymbalik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łososiowy tymbalik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łososiowy tymbalik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łososiowy tymbalik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łososiowy tymbalik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łososiowy tymbalik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łososiowy tymbalik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kiełbaski w cieście
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej