Tatar z pieczonych buraków z kozim serem
łatwe
40 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
60 mililitrów
80 gramów
150 gramów
1 garść
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, skrop olejem i posyp szczyptą soli, owiń folią aluminiową i piecz w 190 stopniach przez 30 minut.
Krok 2
Pestki słonecznika wysyp na blaszkę i dołóż do piekarnika z burakami. Całość piecz kolejne 10 minut i wyjmij wszystko razem.
Krok 3
Następnie zdejmij folię z buraków, lekko wystudź, obierz z skórki i przełóż do naczynia miksującego.
Krok 4
Dodaj oliwę, sos sałatkowy Knorr i posiekaj 8-10s/obr. 4
Krok 5
Gotowy tatar z buraka ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż kawałki sera, kiełki i posyp prażonym słonecznikiem.

Dobra rada:
Jeśli chcesz aby potrawa była wegańska ser kozi możesz zastąpić np. tofu. Doskonałym dodatkiem są również migdały, ocet balsamiczny lub płatki parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tatar z pieczonych buraków z kozim serem
Zrobienia tatara bez mięsa oraz surowego żółtka wydaje się niemożliwością i kulinarnym błędem? W żadnym razie! Równie smaczną i elegancką podstawą dania mogą być pieczone buraki. Posiekane warzywo korzeniowe w towarzystwie koziego sera i chrupiących kiełków prezentuje się nad wyraz dostojnie w postaci tatara z pieczonych buraków.
Dla kogo?
Szukacie sposobów na zwiększenie różnorodności spożywanych warzyw? Buraki rzadko pojawiają się na stołach w formie innej niż ćwikła, zasmażane buraczki czy barszcz czerwony. Najwyższa pora to zmienić, ponieważ tatar z pieczonych buraków i kozim serem będzie smakowitą alternatywą.
Na jaką okazję?
Nawet planując kolację w kameralnym gronie najbliższych domowników, nie musicie rezygnować z elegancji. Tego przepisu na wegetariańskiego tatara z buraków nie rezerwujcie wyłącznie na duże uroczystości.
Czy wiesz, że?
Z produkcji kozich serów słynie Francja. Hodowla zwierząt rozpowszechniła się na tych terenach w VIII wieku.
Dla urozmaicenia:
Smak warzywnego tatara z kozim serem można uzupełnić wyrazistymi kaparami.