Składniki
500 gramów
2 opakowania
60 mililitrów
80 gramów
150 gramów
1 garść
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, skrop olejem i posyp szczyptą soli, owiń folią aluminiową i piecz w 190 stopniach przez 30 minut.
Krok 2
Pestki słonecznika wysyp na blaszkę i dołóż do piekarnika z burakami. Całość piecz kolejne 10 minut i wyjmij wszystko razem.
Krok 3
Następnie zdejmij folię z buraków, lekko wystudź, obierz z skórki i przełóż do naczynia miksującego.
Krok 4
Dodaj oliwę, sos sałatkowy Knorr i posiekaj 8-10s/obr. 4
Krok 5
Gotowy tatar z buraka ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż kawałki sera, kiełki i posyp prażonym słonecznikiem.
Dobra rada:
Jeśli chcesz aby potrawa była wegańska ser kozi możesz zastąpić np. tofu. Doskonałym dodatkiem są również migdały, ocet balsamiczny lub płatki parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy Balsamiczny z ziołami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tatar z pieczonych buraków z kozim serem
Zrobienia tatara bez mięsa oraz surowego żółtka wydaje się niemożliwością i kulinarnym błędem? W żadnym razie! Równie smaczną i elegancką podstawą dania mogą być pieczone buraki. Posiekane warzywo korzeniowe w towarzystwie koziego sera i chrupiących kiełków prezentuje się nad wyraz dostojnie w postaci tatara z pieczonych buraków.
Dla kogo?
Szukacie sposobów na zwiększenie różnorodności spożywanych warzyw? Buraki rzadko pojawiają się na stołach w formie innej niż ćwikła, zasmażane buraczki czy barszcz czerwony. Najwyższa pora to zmienić, ponieważ tatar z pieczonych buraków i kozim serem będzie smakowitą alternatywą.
Na jaką okazję?
Nawet planując kolację w kameralnym gronie najbliższych domowników, nie musicie rezygnować z elegancji. Tego przepisu na wegetariańskiego tatara z buraków nie rezerwujcie wyłącznie na duże uroczystości.
Czy wiesz, że?
Z produkcji kozich serów słynie Francja. Hodowla zwierząt rozpowszechniła się na tych terenach w VIII wieku.
Dla urozmaicenia:
Smak warzywnego tatara z kozim serem można uzupełnić wyrazistymi kaparami.