Tatar z pieczonych buraków z kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tatar z pieczonych buraków z kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

60 mililitrów

80 gramów

150 gramów

1 garść

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, skrop olejem i posyp szczyptą soli, owiń folią aluminiową i piecz w 190 stopniach przez 30 minut.

Krok 2

Pestki słonecznika wysyp na blaszkę i dołóż do piekarnika z burakami. Całość piecz kolejne 10 minut i wyjmij wszystko razem.

Krok 3

Następnie zdejmij folię z buraków, lekko wystudź, obierz z skórki i przełóż do naczynia miksującego.

Krok 4

Dodaj oliwę, sos sałatkowy Knorr i posiekaj 8-10s/obr. 4

Krok 5

Gotowy tatar z buraka ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż kawałki sera, kiełki i posyp prażonym słonecznikiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby potrawa była wegańska ser kozi możesz zastąpić np. tofu. Doskonałym dodatkiem są również migdały, ocet balsamiczny lub płatki parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar z pieczonych buraków z kozim seremTatar z pieczonych buraków z kozim serem

Zrobienia tatara bez mięsa oraz surowego żółtka wydaje się niemożliwością i kulinarnym błędem? W żadnym razie! Równie smaczną i elegancką podstawą dania mogą być pieczone buraki. Posiekane warzywo korzeniowe w towarzystwie koziego sera i chrupiących kiełków prezentuje się nad wyraz dostojnie w postaci tatara z pieczonych buraków.

Dla kogo?

Szukacie sposobów na zwiększenie różnorodności spożywanych warzyw? Buraki rzadko pojawiają się na stołach w formie innej niż ćwikła, zasmażane buraczki czy barszcz czerwony. Najwyższa pora to zmienić, ponieważ tatar z pieczonych buraków i kozim serem będzie smakowitą alternatywą.

Na jaką okazję?

Nawet planując kolację w kameralnym gronie najbliższych domowników, nie musicie rezygnować z elegancji. Tego przepisu na wegetariańskiego tatara z buraków nie rezerwujcie wyłącznie na duże uroczystości.

Czy wiesz, że?

Z produkcji kozich serów słynie Francja. Hodowla zwierząt rozpowszechniła się na tych terenach w VIII wieku.

Dla urozmaicenia:

Smak warzywnego tatara z kozim serem można uzupełnić wyrazistymi kaparami.