Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

30 gramów

375 gramów

7 gramów

1 łyżka

1 łyżka

75 gramów

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej napój owsiany w rondelku i rozpuść w nim margarynę. Dodaj syrop z agawy i odstaw aby płyn był letni lecz nie gorący.

Krok 2

W misce wymieszaj mąkę z suszonymi drożdżami. Wlej płyn owsiany i połącz ciasto. Możesz wyrabiać w robocie kuchennym. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok 20-30 minut.

Krok 3

Orzechy dobrze posiekaj i wymieszaj z oliwą, przyprawą Knorr i dzikim czosnkiem na sos pesto.

Krok 4

Zagnieć ponownie ciasto dłońmi. Rozwałkuj na kształt prostokąta o boku ok 40/30cm i posmaruj na wierzchu przygotowanym sosem z czosnkiem.

Krok 5

Zwiń ciasto w formę rolady zaczynając od dłuższego boku. Podziel nożem na 4cm kawałki i ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zakryj blaszkę ściereczką i odstaw ponownie do wyrastania na ok 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 6

Wierzch bułeczek posmaruj napojem owsianym i piecz przez ok 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do bułeczek możesz dodać również starty ser. W sezonie używaj świeżych liści dzikiego czosnku lub zastąp go innymi ziołami jak np. bazylią lub rukolą. Możesz od razu przygotować więcej pesto. Przechowuj je w słoiku i podawaj extra do bułeczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiemWegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem

W asortymencie pobliskiej piekarni brakuje ci pomysłowych przekąsek na słono? Wśród jagodzianek i pączków miłośnicy wytrawnych smaków mogą mieć spore problemy ze znalezieniem czegoś dla siebie. Tym bardziej, gdy mowa o produktach, spełniających założenia diety wegańskiej. Pora wziąć wypieki we własne ręce i przygotować pyszne wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem.

Dla kogo?

Mimo że wegańskie oferty sklepów i restauracji stają się coraz bardziej urozmaicone, warto mieć pod ręką przepisy na smakołyki takie jak wegańskie bułeczki czosnkowe, które bez trudu może przygotować nawet początkujący szef kuchni.

Na jaką okazję?

Wytrawne bułeczki wegańskie z orzechami i dzikim czosnkiem to kapitalny sposób na smaczne rozpoczęcie dnia. Doskonale smakują również w porze drugiego śniadania albo w ramach popołudniowej przekąski, gdy od obiadu minęło już trochę czasu, a nadal jest zbyt wcześnie na kolację – warto sięgnąć wtedy po jedną z przygotowanych wegańskich bułeczek z czosnkiem.

Czy wiesz, że?

Dziki czosnek ma delikatniejszy smak i aromat od czosnku pospolitego, który jest zdecydowanie częściej używany w polskich kuchniach.

Dla urozmaicenia:

Do wegańskich bułeczek czosnkowych pasuje również tapenada – pasta zrobiona z oliwy, czarnych oliwek oraz kaparów.