Wegański Wellington przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański Wellington

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

75 gramów

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i osusz. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno i podsmaż na patelni z olejem. Dodaj szpinak i po chwili odcedzoną soczewicę. Wymieszaj szybko i zdejmij z ognia.

Krok 2

Teraz dodaj roślinne mięso mielone i wymieszaj całość. Wsyp bułkę tartą tak aby całość nadzienie była zwarta. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Krok 3

Nadzienie połóż na folii spożywczej i zwiń ścisłe w rulon. Gotowy rulon wstaw na noc do lodówki.

Krok 4

Rozwałkuj cienko ciasto francuskie. Z brzegu odetnij pasek o szerokości 5cm i wytnij z niego gwiazdki (lub inny dowolny wzór). Dobrze schłodzony rulon z nadzienia połóż na cieście francuskim i zwiń. Przełóż na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj napojem migdałowym, połóż wycięte gwiazdki i ponownie posmaruj.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, umieść w naczyniu do pieczenia, skrop olejem, dopraw solą oraz pieprzem. Teraz umieść w rozgrzanym piecu Wellingtona oraz dynię. Piecz przez ok 20-30 minut.

Krok 6

W tym czasie skończ sałatkę. Paprykę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i następnie na plasterki. Rukolę umyj i osusz. Wymieszaj wszystko i na końcu dodaj upieczoną dynię. Wellingtona podawaj z sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki świetnie pasuje wegańska alternatywa dla jogurtu. Do nadzienia możesz również dodać świeże grzyby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Flan serowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański WellingtonWegański Wellington

Klasyczny Wellington to niemal sztandarowe danie kuchni brytyjskiej. Pamiętajcie też, że polędwica, aby smakowała idealnie, wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale także precyzyjnego wyczucia czasu pieczenia. Inaczej jest z przepisem na Wellingtona wegańskiego, który z mięsem w tradycyjnym rozumieniu nie ma nic wspólnego. Spróbujcie, a przekonacie się, że to danie nie tylko proste, ale przede wszystkim pyszne!

Dla kogo?

Wegańska polędwica Wellington z roślinnym mięsem mielonym i sałatką z pieczonej dyni o propozycja dla każdego miłośnika kuchni roślinnej, ale także dla tych z was, którzy poszukują urozmaicenia codziennego jadłospisu.

Na jaką okazję?

Wellington z wegańskim mięsem to danie wytworne, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji – przyjęć, rodzinnych spotkań czy świąt. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wegetariański posiłek wzbogacił wasze codzienne obiady.

Czy wiesz, że?

W klasycznym, mięsnym Wellingtonie podstawę dania stanowi polędwica wołowa, zapiekana w cieście francuskim z dodatkiem pasztetu lub farszu grzybowego.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę dyniową do Wellingtona bez mięsa warto wzbogacić kremową, wegańska alternatywą jogurtu, a do farszu możecie dodać świeże grzyby.