Wegański Wellington przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański Wellington

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

75 gramów

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i osusz. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno i podsmaż na patelni z olejem. Dodaj szpinak i po chwili odcedzoną soczewicę. Wymieszaj szybko i zdejmij z ognia.

Krok 2

Teraz dodaj roślinne mięso mielone i wymieszaj całość. Wsyp bułkę tartą tak aby całość nadzienie była zwarta. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Krok 3

Nadzienie połóż na folii spożywczej i zwiń ścisłe w rulon. Gotowy rulon wstaw na noc do lodówki.

Krok 4

Rozwałkuj cienko ciasto francuskie. Z brzegu odetnij pasek o szerokości 5cm i wytnij z niego gwiazdki (lub inny dowolny wzór). Dobrze schłodzony rulon z nadzienia połóż na cieście francuskim i zwiń. Przełóż na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj napojem migdałowym, połóż wycięte gwiazdki i ponownie posmaruj.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, umieść w naczyniu do pieczenia, skrop olejem, dopraw solą oraz pieprzem. Teraz umieść w rozgrzanym piecu Wellingtona oraz dynię. Piecz przez ok 20-30 minut.

Krok 6

W tym czasie skończ sałatkę. Paprykę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i następnie na plasterki. Rukolę umyj i osusz. Wymieszaj wszystko i na końcu dodaj upieczoną dynię. Wellingtona podawaj z sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki świetnie pasuje wegańska alternatywa dla jogurtu. Do nadzienia możesz również dodać świeże grzyby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański Wellington - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański WellingtonWegański Wellington

Klasyczny Wellington to niemal sztandarowe danie kuchni brytyjskiej. Pamiętajcie też, że polędwica, aby smakowała idealnie, wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale także precyzyjnego wyczucia czasu pieczenia. Inaczej jest z przepisem na Wellingtona wegańskiego, który z mięsem w tradycyjnym rozumieniu nie ma nic wspólnego. Spróbujcie, a przekonacie się, że to danie nie tylko proste, ale przede wszystkim pyszne!

Dla kogo?

Wegańska polędwica Wellington z roślinnym mięsem mielonym i sałatką z pieczonej dyni o propozycja dla każdego miłośnika kuchni roślinnej, ale także dla tych z was, którzy poszukują urozmaicenia codziennego jadłospisu.

Na jaką okazję?

Wellington z wegańskim mięsem to danie wytworne, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji – przyjęć, rodzinnych spotkań czy świąt. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wegetariański posiłek wzbogacił wasze codzienne obiady.

Czy wiesz, że?

W klasycznym, mięsnym Wellingtonie podstawę dania stanowi polędwica wołowa, zapiekana w cieście francuskim z dodatkiem pasztetu lub farszu grzybowego.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę dyniową do Wellingtona bez mięsa warto wzbogacić kremową, wegańska alternatywą jogurtu, a do farszu możecie dodać świeże grzyby.