Pikantna fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz w wodzie przez całą noc. Następnie ugotuj na półtwardo.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku. Dodaj koncentrat i posiekaną papryczkę.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody, wlej do garnka z cebulą i koncentratem, a następnie zagotuj.

Krok 4

Wsyp fasolę i gotuj jeszcze kilka, kilkanaście minut do momentu, gdy będzie miękka. Udekoruj gałązką świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Fasolka po bretońsku wege najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona kukurydza
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna fasolka po bretońskuPikantna fasolka po bretońsku

Pikantna fasolka po bretońsku wege świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem albo z ugotowanymi i oprószonymi ziołami ziemniakami. Jej przygotowanie – wbrew pozorom – nie jest trudne. Użyj białej suszonej fasoli, pamiętając, by dzień wcześniej namoczyć ją w wodzie. Dzięki temu podczas gotowania szybciej stanie się miękka. Jej smak świetnie pokreśli słodka papryka. W sezonie sięgaj po różne jej warianty kolorystyczne – czerwoną, żółtą lub zieloną. Skontrastuj jej smak z cebulą, podsmażając oba składniki. Fasolę wraz z warzywami zapraw sugerowanym w przepisie sosem. Wypróbuj także wariantu z podsmażanymi pomidorami. Całość duś, aż fasola będzie miękka. Na koniec dopraw włoszczyzną, świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem oraz ostrą papryką w proszku. Danie przed podaniem oprósz koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Sprawdzi się serwowanie go na obiad lub wczesną kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pikantną fasolkę po bretońsku i podziel się swoją opinią w komentarzu. Przekonaj się, jak smaczna i uniwersalna jest fasolka po bretońsku wege.