Zupa grzybowa z makaronem i koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa z makaronem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

25 dekagramów

2 łyżki

5 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby wyjąć z zamrażalnika by rozmarzły. Obsmażać na maśle mieszając przez 10 minut.

Krok 2

Do garnka dodać wodę . Wrzucić kostkę grzybową i zagotować. Dodać makaron i marchew pokrojoną w plasterki .Gotować go 20 minut. Wrzucić grzyby i połowę kopru. . Wsypać zupę w proszku wsypać do garnka i wymieszać . Gotować 10 minut. Dolać śmietankę .Doprawić do smaku pieprzem. Posypać natką.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z makaronemZupa grzybowa z makaronem

Polska kuchnia słynie z doskonałych zup, a jedną z nich jest grzybowa, najczęściej podawana z makaronem. Pasuje jako pierwsze danie przed klasycznymi potrawami, takimi jak kotlety mielone, pierogi albo naleśniki, ale może być też samodzielnym posiłkiem – jeśli podasz ją z większą ilością makaronu. Zacznij przygotowania od podsmażenia grzybów. Mogą być dowolne, np. pieczarki, rydze lub borowiki. Sprawdzą się także mrożone, jeśli jednak się na nie zdecydujesz, dobrze rozmroź je przed dalszą obróbką. Przygotuj grzybowy bulion, a następnie ugotuj w nim marchewkę, której słodki smak świetnie skomponuje się z aromatem grzybowym. Na koniec dodaj makaron (np. kolanka albo świderki) oraz grzyby, koperek i następne składniki. Gotuj do momentu, aż zupa zgęstnieje. Żeby była jeszcze lepsza, możesz dodać do niej zahartowaną śmietanę. Zupę grzybową z makaronem podawaj udekorowaną świeżym, grubo posiekanym koperkiem oraz kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego. Przygotuj ją i napisz w komentarzu, czy Ci smakowała!