Zupa z grzybów leśnych z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby (mogą być nierozmrożone) zalewamy ok. 1,5 l wody.

Krok 2

Dodajemy obraną włoszczyznę, kostki rosołowe i liście laurowe.

Krok 3

Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Krok 4

Doprawiamy do smaku przyprawą Delikat i zabielamy śmietaną.

Krok 5

Podajemy z makaronem. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 20.02.2025

    Łatwe i przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowaZupa grzybowa

Zupa grzybowa to aromatyczne danie o głębokim, intensywnym smaku grzybów, podawane najczęściej z dodatkiem śmietany i ulubionym makaronem (pasują zwłaszcza świderki i muszelki). Jej ugotowanie to dobry pomysł nie tylko na smaczny, wczesnojesienny obiad, ale też danie, które da się przyrządzać przez cały rok. Najlepiej smakuje zupa grzybowa, którą robi się z zebranych własnoręcznie borowików, rydzów lub kurek. Jeszcze z zapachem lasu, jaki roztaczają zebrane grzyby, przyrządza się wówczas danie, do którego dodatkiem mogą być, oprócz makaronu, np. kluski lane, ryż, groszek ptysiowy lub ziemniaki. Zupa wspaniale smakuje także wtedy, kiedy jej podstawą są grzyby mrożone lub suszone. Przygotowana na włoszczyźnie i zabielona śmietaną, zyskuje nieco delikatniejszy smak. Latem można go podkreślić, posypując całość pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. To danie, które przypadnie do gustu zarówno zwolennikom klasyki w kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Masz ochotę na tę wyrazistą i smaczną zupę? Zatem do dzieła!