
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby (mogą być nierozmrożone) zalewamy ok. 1,5 l wody.
Krok 2
Dodajemy obraną włoszczyznę, kostki rosołowe i liście laurowe.
Krok 3
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 4
Doprawiamy do smaku przyprawą Delikat i zabielamy śmietaną.
Krok 5
Podajemy z makaronem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to aromatyczne danie o głębokim, intensywnym smaku grzybów, podawane najczęściej z dodatkiem śmietany i ulubionym makaronem (pasują zwłaszcza świderki i muszelki). Jej ugotowanie to dobry pomysł nie tylko na smaczny, wczesnojesienny obiad, ale też danie, które da się przyrządzać przez cały rok. Najlepiej smakuje zupa grzybowa, którą robi się z zebranych własnoręcznie borowików, rydzów lub kurek. Jeszcze z zapachem lasu, jaki roztaczają zebrane grzyby, przyrządza się wówczas danie, do którego dodatkiem mogą być, oprócz makaronu, np. kluski lane, ryż, groszek ptysiowy lub ziemniaki. Zupa wspaniale smakuje także wtedy, kiedy jej podstawą są grzyby mrożone lub suszone. Przygotowana na włoszczyźnie i zabielona śmietaną, zyskuje nieco delikatniejszy smak. Latem można go podkreślić, posypując całość pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. To danie, które przypadnie do gustu zarówno zwolennikom klasyki w kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Masz ochotę na tę wyrazistą i smaczną zupę? Zatem do dzieła!