Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby (mogą być nierozmrożone) zalewamy ok. 1,5 l wody.
Krok 2
Dodajemy obraną włoszczyznę, kostki rosołowe i liście laurowe.
Krok 3
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 4
Doprawiamy do smaku przyprawą Delikat i zabielamy śmietaną.
Krok 5
Podajemy z makaronem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to aromatyczne danie o głębokim, intensywnym smaku grzybów, podawane najczęściej z dodatkiem śmietany i ulubionym makaronem (pasują zwłaszcza świderki i muszelki). Jej ugotowanie to dobry pomysł nie tylko na smaczny, wczesnojesienny obiad, ale też danie, które da się przyrządzać przez cały rok. Najlepiej smakuje zupa grzybowa, którą robi się z zebranych własnoręcznie borowików, rydzów lub kurek. Jeszcze z zapachem lasu, jaki roztaczają zebrane grzyby, przyrządza się wówczas danie, do którego dodatkiem mogą być, oprócz makaronu, np. kluski lane, ryż, groszek ptysiowy lub ziemniaki. Zupa wspaniale smakuje także wtedy, kiedy jej podstawą są grzyby mrożone lub suszone. Przygotowana na włoszczyźnie i zabielona śmietaną, zyskuje nieco delikatniejszy smak. Latem można go podkreślić, posypując całość pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. To danie, które przypadnie do gustu zarówno zwolennikom klasyki w kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Masz ochotę na tę wyrazistą i smaczną zupę? Zatem do dzieła!