Zupa z grzybów leśnych z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby (mogą być nierozmrożone) zalewamy ok. 1,5 l wody.

Krok 2

Dodajemy obraną włoszczyznę, kostki rosołowe i liście laurowe.

Krok 3

Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Krok 4

Doprawiamy do smaku przyprawą Delikat i zabielamy śmietaną.

Krok 5

Podajemy z makaronem. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 20.02.2025

    Łatwe i przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowaZupa grzybowa

Zupa grzybowa to aromatyczne danie o głębokim, intensywnym smaku grzybów, podawane najczęściej z dodatkiem śmietany i ulubionym makaronem (pasują zwłaszcza świderki i muszelki). Jej ugotowanie to dobry pomysł nie tylko na smaczny, wczesnojesienny obiad, ale też danie, które da się przyrządzać przez cały rok. Najlepiej smakuje zupa grzybowa, którą robi się z zebranych własnoręcznie borowików, rydzów lub kurek. Jeszcze z zapachem lasu, jaki roztaczają zebrane grzyby, przyrządza się wówczas danie, do którego dodatkiem mogą być, oprócz makaronu, np. kluski lane, ryż, groszek ptysiowy lub ziemniaki. Zupa wspaniale smakuje także wtedy, kiedy jej podstawą są grzyby mrożone lub suszone. Przygotowana na włoszczyźnie i zabielona śmietaną, zyskuje nieco delikatniejszy smak. Latem można go podkreślić, posypując całość pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. To danie, które przypadnie do gustu zarówno zwolennikom klasyki w kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Masz ochotę na tę wyrazistą i smaczną zupę? Zatem do dzieła!