
Składniki
300 gramów
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
2 szczypty
1 szczypta
300 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni, na maśle szklimy cebulę. Do cebuli dodajemy oczyszczone, pokrojone w kawałki grzyby. Przesmażamy kilka minut.
Krok 2
Cebulę i grzyby dodajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i kaszę. Gotujemy ok 20 min. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Krok 3
Podajemy z ugotowanym makaronem i natka pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa z makaronem
Delikatna, kremowa zupa grzybowa z makaronem i dodatkiem kaszy manny jest gęsta i wyjątkowo smaczna. Leśne grzyby, podsmażone z cebulą, nadają daniu wyrazistości. Kasza zagęszcza całość i użyta zamiast mąki czy śmietany sprawia, że potrawę wyróżnia subtelny smak i aksamitna konsystencja. Całość miksuje się przed podaniem i posypuje natką pietruszki lub tymiankiem. Jako ozdoba sprawdzi się kilka podsmażonych grzybów, które nie zostały zmiksowane. Zupę grzybową serwuje się też często z gotowanymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub grzankami i tartym serem. Jeśli lubisz mięsne dodatki, dołącz do popularnej grzybowej mięsne pulpety z mięsa drobiowego. W wersji wegetariańskiej uzupełnieniem mogą być warzywne klopsy lub lane kluski. Doprawiona ziołami lub posypana serem zupa zamieni się w ten sposób w samodzielne obiadowe danie. Będzie też świetnie smakowała zaserwowana z kromką chrupiącego chleba wiejskiego. Sprawdzi się wtedy jako ciepła kolacja. Wypróbuj przepis na łagodny krem grzybowy z makaronem i gotuj go na różne okazje!