Zupa grzybowa z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa z makaronem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
99 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

2 szczypty

1 szczypta

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, na maśle szklimy cebulę. Do cebuli dodajemy oczyszczone, pokrojone w kawałki grzyby. Przesmażamy kilka minut.

Krok 2

Cebulę i grzyby dodajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i kaszę. Gotujemy ok 20 min. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku.

Krok 3

Podajemy z ugotowanym makaronem i natka pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Staropolska Zupa Grzybowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z makaronemZupa grzybowa z makaronem

Delikatna, kremowa zupa grzybowa z makaronem i dodatkiem kaszy manny jest gęsta i wyjątkowo smaczna. Leśne grzyby, podsmażone z cebulą, nadają daniu wyrazistości. Kasza zagęszcza całość i użyta zamiast mąki czy śmietany sprawia, że potrawę wyróżnia subtelny smak i aksamitna konsystencja. Całość miksuje się przed podaniem i posypuje natką pietruszki lub tymiankiem. Jako ozdoba sprawdzi się kilka podsmażonych grzybów, które nie zostały zmiksowane. Zupę grzybową serwuje się też często z gotowanymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub grzankami i tartym serem. Jeśli lubisz mięsne dodatki, dołącz do popularnej grzybowej mięsne pulpety z mięsa drobiowego. W wersji wegetariańskiej uzupełnieniem mogą być warzywne klopsy lub lane kluski. Doprawiona ziołami lub posypana serem zupa zamieni się w ten sposób w samodzielne obiadowe danie. Będzie też świetnie smakowała zaserwowana z kromką chrupiącego chleba wiejskiego. Sprawdzi się wtedy jako ciepła kolacja. Wypróbuj przepis na łagodny krem grzybowy z makaronem i gotuj go na różne okazje!