Zupa grzybowa a la flaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa a la flaczki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

6

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

3 ziarna

1 sztuka

3 ziarna

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i przekrój na połowy. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w paski.

Krok 2

Wszystkie warzywa zalej wodą, dodaj margarynę i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut.

Krok 3

czyszczone boczniaki pokrój w paski, dodaj do wywaru i gotuj 20 minut.

Krok 4

Mąkę rozprowadź w kilku łyżkach wody i dodaj do zupy. Ciągle mieszając gotuj do czasu, gdy zupa zgęstnieje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Nalewka z pigwy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej