Krem z pieczarek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z pieczarek

z puree ziemniaczanym i chipsami z szynki i pora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
323 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

2 opakowania

1 litr

1 szczypta

150 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

2 plastry

100 mililitrów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na oleju usmaż cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę. Po chwili dodaj tymianek i wino. Gotuj, aż się zredukuje.

Krem z pieczarek - Krok 1

Krok 2

Zupę pieczarkową Knorr wymieszaj z wodą i wlej do pieczarek.

Krem z pieczarek - Krok 2

Krok 3

Gotuj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie zmiksuj na gładki krem.

Krem z pieczarek - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki ugotuj, odcedź, odparuj nadmiar wody i ubij z margaryną na purée.

Krem z pieczarek - Krok 4

Krok 5

Za pomocą łyżki do lodów nałóż porcję purée do naczynia na zupę.

Krem z pieczarek - Krok 5

Krok 6

Z szynki i pora przygotuj chipsy, użyj do tego kuchenki mikrofalowej. Szynkę pokrój w plasterki, a pora w cienkie paski. Połóż pomiędzy dwa arkusze pergaminu i włóż do mikrofalówki. Szynkę na 40 sekund, a pora na 2,5 minuty na maksymalną moc.

Krem z pieczarek - Krok 6

Krok 7

Mleko lekko podgrzej i spień, używając ręcznego miksera. Krem z pieczarek wlej na talerz z purée. Na wierzchu ułóż chips z szynki i pora oraz piankę z mleka.

Krem z pieczarek - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z pieczarekKrem z pieczarek

Kremowa zupa pieczarkowa z tego przepisu z kawą nie ma nic wspólnego – nazwę „cappuccino” zawdzięcza puszystej mlecznej piance, którą zostaje ozdobiona przed podaniem. Takie wykwintne danie będzie znakomitą propozycją na uroczysty posiłek. Jego przygotowanie zacznij od podsmażenia na rozgrzanej oliwie pokrojonej w kostkę cebuli oraz pieczarek. Dosyp szczyptę suszonego tymianku, po czym zalej wytrawnym białym winem i duś do momentu, aż płyn się zredukuje. Mieszankę do zupy pieczarkowej połącz z wodą, dodaj do duszonych grzybów i gotuj przez kilka minut. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki krem. Obierz kilka ziemniaków, ugotuj je i utrzyj z dodatkiem tłuszczu, aby powstało aksamitne purée. Łyżką do lodów formuj z niego zgrabne kulki i umieść w głębokich talerzach, zalewając kremem pieczarkowym. Danie udekoruj pianką z ciepłego ubitego mleka, a na wierzchu ułóż chrupiące chipsy z szynki dojrzewającej oraz plasterków pora. Sprawdź, jak smakuje cappuccino pieczarkowe przyrządzone według naszego przepisu.