Krem z pieczarek
z puree ziemniaczanym i chipsami z szynki i pora
trudne
80 osób zapisało
Składniki
300 gramów
2 sztuki
2 opakowania
1 litr
1 szczypta
150 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
2 plastry
100 mililitrów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na oleju usmaż cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę. Po chwili dodaj tymianek i wino. Gotuj, aż się zredukuje.
Krok 2
Zupę pieczarkową Knorr wymieszaj z wodą i wlej do pieczarek.
Krok 3
Gotuj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie zmiksuj na gładki krem.
Krok 4
Ziemniaki ugotuj, odcedź, odparuj nadmiar wody i ubij z margaryną na purée.
Krok 5
Za pomocą łyżki do lodów nałóż porcję purée do naczynia na zupę.
Krok 6
Z szynki i pora przygotuj chipsy, użyj do tego kuchenki mikrofalowej. Szynkę pokrój w plasterki, a pora w cienkie paski. Połóż pomiędzy dwa arkusze pergaminu i włóż do mikrofalówki. Szynkę na 40 sekund, a pora na 2,5 minuty na maksymalną moc.
Krok 7
Mleko lekko podgrzej i spień, używając ręcznego miksera. Krem z pieczarek wlej na talerz z purée. Na wierzchu ułóż chips z szynki i pora oraz piankę z mleka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z pieczarek
Kremowa zupa pieczarkowa z tego przepisu z kawą nie ma nic wspólnego – nazwę „cappuccino” zawdzięcza puszystej mlecznej piance, którą zostaje ozdobiona przed podaniem. Takie wykwintne danie będzie znakomitą propozycją na uroczysty posiłek. Jego przygotowanie zacznij od podsmażenia na rozgrzanej oliwie pokrojonej w kostkę cebuli oraz pieczarek. Dosyp szczyptę suszonego tymianku, po czym zalej wytrawnym białym winem i duś do momentu, aż płyn się zredukuje. Mieszankę do zupy pieczarkowej połącz z wodą, dodaj do duszonych grzybów i gotuj przez kilka minut. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki krem. Obierz kilka ziemniaków, ugotuj je i utrzyj z dodatkiem tłuszczu, aby powstało aksamitne purée. Łyżką do lodów formuj z niego zgrabne kulki i umieść w głębokich talerzach, zalewając kremem pieczarkowym. Danie udekoruj pianką z ciepłego ubitego mleka, a na wierzchu ułóż chrupiące chipsy z szynki dojrzewającej oraz plasterków pora. Sprawdź, jak smakuje cappuccino pieczarkowe przyrządzone według naszego przepisu.