Krem z pieczarek
z puree ziemniaczanym i chipsami z szynki i pora
trudne
111 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
2 opakowania
1 litr
1 szczypta
150 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
2 plastry
100 mililitrów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na oleju usmaż cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę. Po chwili dodaj tymianek i wino. Gotuj, aż się zredukuje.

Krok 2
Zupę pieczarkową Knorr wymieszaj z wodą i wlej do pieczarek.

Krok 3
Gotuj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie zmiksuj na gładki krem.

Krok 4
Ziemniaki ugotuj, odcedź, odparuj nadmiar wody i ubij z margaryną na purée.

Krok 5
Za pomocą łyżki do lodów nałóż porcję purée do naczynia na zupę.

Krok 6
Z szynki i pora przygotuj chipsy, użyj do tego kuchenki mikrofalowej. Szynkę pokrój w plasterki, a pora w cienkie paski. Połóż pomiędzy dwa arkusze pergaminu i włóż do mikrofalówki. Szynkę na 40 sekund, a pora na 2,5 minuty na maksymalną moc.

Krok 7
Mleko lekko podgrzej i spień, używając ręcznego miksera. Krem z pieczarek wlej na talerz z purée. Na wierzchu ułóż chips z szynki i pora oraz piankę z mleka.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Kremowa zupa pieczarkowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z pieczarek
Kremowa zupa pieczarkowa z tego przepisu z kawą nie ma nic wspólnego – nazwę „cappuccino” zawdzięcza puszystej mlecznej piance, którą zostaje ozdobiona przed podaniem. Takie wykwintne danie będzie znakomitą propozycją na uroczysty posiłek. Jego przygotowanie zacznij od podsmażenia na rozgrzanej oliwie pokrojonej w kostkę cebuli oraz pieczarek. Dosyp szczyptę suszonego tymianku, po czym zalej wytrawnym białym winem i duś do momentu, aż płyn się zredukuje. Mieszankę do zupy pieczarkowej połącz z wodą, dodaj do duszonych grzybów i gotuj przez kilka minut. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki krem. Obierz kilka ziemniaków, ugotuj je i utrzyj z dodatkiem tłuszczu, aby powstało aksamitne purée. Łyżką do lodów formuj z niego zgrabne kulki i umieść w głębokich talerzach, zalewając kremem pieczarkowym. Danie udekoruj pianką z ciepłego ubitego mleka, a na wierzchu ułóż chrupiące chipsy z szynki dojrzewającej oraz plasterków pora. Sprawdź, jak smakuje cappuccino pieczarkowe przyrządzone według naszego przepisu.