Zupa grzybowa z kiełbasą - przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

1.5 litra

30 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i bulionetek Knorr ugotuj wywar.

Zupa grzybowa  - Krok 1

Krok 2

Zmiel cielęcinę, następnie zalej wywarem.

Zupa grzybowa  - Krok 2

Krok 3

Oczyść i pokrój grzyby. Dodaj do wywaru razem z czosnkiem i ugotuj.

Zupa grzybowa  - Krok 3

Krok 4

Pokrój kiełbasę w plasterki. Dodaj groszek wraz z kiełbasą do zupy.

Zupa grzybowa  - Krok 4

Krok 5

Gotuj 10 minut i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Zupę grzybową podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    Do przygotowania tego przepisu potrzebujemy zarówno cielęciny, jak i kiełbasy. Cielęcinę używamy w kroku drugim a kiełbasę w czwartym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • megi395 megi395

    megi395 megi395 , 19.01.2015

    Jakiś dziwny ten przepis, w składnikach jest podane 10 dkg kiełbasy, a w kroku drugim jest (Zmiel cielęcinę, następnie zalej wywarem). Może ktoś by się zdecydował, kiełbasa czy cielęcina? A może to dwa różne przepisy. pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z cielęciną ma w sobie urok prostoty i wykwintności jednocześnie. O jej walorach smakowych stanowią dwa podstawowe składniki: leśne grzyby i cielęcina. Całość dopełnia wyrazisty smak kiełbasy złagodzony przez słodycz konserwowego groszku. Zupa grzybowa w tej wersji może stanowić samodzielne danie, które będzie ciekawą propozycją na obiad lub ciepłą jesienną kolację. Można przyrządzać ją przez cały rok. Jest równie smaczna, kiedy robi się ją ze świeżych grzybów i podaje z posiekaną natką pietruszki, jak i wówczas gdy wykorzystuje się do jej przygotowania suszone grzyb. Zupa dobrze komponuje się ze świeżą bagietką lub chlebem wiejskim. Jeśli ktoś jest wyjątkowym miłośnikiem zup zabielanych, może śmiało pozwolić sobie na dodatek łyżeczki śmietany. Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Wypróbuj nasz przepis na zupę grzybową z cielęciną.