Fasolka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka z boczkiem

w stylu farmerskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

400 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz w wodzie i pozostaw na noc.

Krok 2

Po tym czasie ugotuj ją w tej samej wodzie na półtwardo. Boczek pokrój na długie, cienkie paski i upiecz na chrupiąco na pergaminie w piekarniku. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku. Dodaj koncentrat.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, wlej do rondelka z cebulą i zagotuj. Następnie dodaj fasolkę, przyprawy i gotuj do momentu, gdy ta będzie już miękka.

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj upieczony boczek. Gotową potrawę podawaj na gorąco z pieczywem.

1

Opinie o przepisie

  • Pszemol Iwa

    Pszemol Iwa , 06.04.2015

    woda w instrukcjach występuje dwa razy: 400ml do gotowania cebuli - ok, a ile wody do moczenia fasoli?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej