Ciasto z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z truskawkami

Autor: bosaczka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

375 gramów

5 sztuk

3 szklanki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i śmietanę.

Krok 2

Ubić pianę z cukrem, zostawić mniej więcej 1/5 a resztę dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do dużej blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć truskawki (większe przeciąć na pół).

Krok 3

Wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (ja piekłam bez termoobiegu, grzanie z góry i dołu) na około 60 minut. Do pozostawionej piany z białek dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i po około 15 minutach pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i rozprowadzić pianę na wierzchu. Potem kontynuować pieczenie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej