
Składniki
1.5 szklanki
375 gramów
5 sztuk
3 szklanki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i śmietanę.
Krok 2
Ubić pianę z cukrem, zostawić mniej więcej 1/5 a resztę dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do dużej blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć truskawki (większe przeciąć na pół).
Krok 3
Wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (ja piekłam bez termoobiegu, grzanie z góry i dołu) na około 60 minut. Do pozostawionej piany z białek dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i po około 15 minutach pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i rozprowadzić pianę na wierzchu. Potem kontynuować pieczenie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej