
Składniki
1.5 szklanki
375 gramów
5 sztuk
3 szklanki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i śmietanę.
Krok 2
Ubić pianę z cukrem, zostawić mniej więcej 1/5 a resztę dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do dużej blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć truskawki (większe przeciąć na pół).
Krok 3
Wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (ja piekłam bez termoobiegu, grzanie z góry i dołu) na około 60 minut. Do pozostawionej piany z białek dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i po około 15 minutach pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i rozprowadzić pianę na wierzchu. Potem kontynuować pieczenie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej