
Składniki
1.5 szklanki
375 gramów
5 sztuk
3 szklanki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i śmietanę.
Krok 2
Ubić pianę z cukrem, zostawić mniej więcej 1/5 a resztę dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do dużej blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć truskawki (większe przeciąć na pół).
Krok 3
Wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (ja piekłam bez termoobiegu, grzanie z góry i dołu) na około 60 minut. Do pozostawionej piany z białek dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i po około 15 minutach pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i rozprowadzić pianę na wierzchu. Potem kontynuować pieczenie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej