Składniki
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy z zimnym mlekiem.
Krok 2
W ostatniej chwili dodaj płatki kukurydziane i pokrojone jabłka, smaż na rozgrzanym tłuszczu formując z ciasta okrągłe placki.
Krok 3
Podawaj posypane cukrem pudrem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi
Popularne racuchy doskonale smakują z cynamonem, orzechami czy rodzynkami. Puszyste placki z jabłkami z chrupiącymi płatkami kukurydzy to doskonała propozycja na smaczny obiad lub ciepłą kolację na słodko. Przyrządza się je bardzo szybko. Wystarczy mieć pod ręką kilka składników: mleko, jabłka i płatki kukurydziane. Placki smaży się na złoty kolor i podaje z różnymi dodatkami. Sprawdzi się gęsta śmietana, cukier puder, przyrządzony na słodko twarożek i bakalie. Doskonale będą też komponowały się z tą potrawą owocowe sosy na ciepło, np. truskawkowy lub żurawinowy. Danie może też pełnić rolę deseru po uroczystym obiedzie. Serwuj je wtedy na talerzach ozdobionych plasterkami świeżego jabłka, bitą śmietaną, posypane cynamonem i rodzynkami. Placki z jabłkami i chrupiącymi płatkami dobrze smakują ze szklanką mleka lub kakao. Szczególnie jesienią mogą stanowić pachnący owocami, smaczny obiad lub pyszną wieczorną przekąskę. Zobacz, jak je przygotować. Skorzystaj z podanego przepisu i podziel się swoją opinią.