Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

302 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy z zimnym mlekiem.

Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - Krok 1

Krok 2

W ostatniej chwili dodaj płatki kukurydziane i pokrojone jabłka, smaż na rozgrzanym tłuszczu formując z ciasta okrągłe placki.

Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - Krok 2

Krok 3

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymiPlacki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi

Popularne racuchy doskonale smakują z cynamonem, orzechami czy rodzynkami. Puszyste placki z jabłkami z chrupiącymi płatkami kukurydzy to doskonała propozycja na smaczny obiad lub ciepłą kolację na słodko. Przyrządza się je bardzo szybko. Wystarczy mieć pod ręką kilka składników: mleko, jabłka i płatki kukurydziane. Placki smaży się na złoty kolor i podaje z różnymi dodatkami. Sprawdzi się gęsta śmietana, cukier puder, przyrządzony na słodko twarożek i bakalie. Doskonale będą też komponowały się z tą potrawą owocowe sosy na ciepło, np. truskawkowy lub żurawinowy. Danie może też pełnić rolę deseru po uroczystym obiedzie. Serwuj je wtedy na talerzach ozdobionych plasterkami świeżego jabłka, bitą śmietaną, posypane cynamonem i rodzynkami. Placki z jabłkami i chrupiącymi płatkami dobrze smakują ze szklanką mleka lub kakao. Szczególnie jesienią mogą stanowić pachnący owocami, smaczny obiad lub pyszną wieczorną przekąskę. Zobacz, jak je przygotować. Skorzystaj z podanego przepisu i podziel się swoją opinią.