Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi
łatwe
492 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy z zimnym mlekiem.

Krok 2
W ostatniej chwili dodaj płatki kukurydziane i pokrojone jabłka, smaż na rozgrzanym tłuszczu formując z ciasta okrągłe placki.

Krok 3
Podawaj posypane cukrem pudrem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi
Popularne racuchy doskonale smakują z cynamonem, orzechami czy rodzynkami. Puszyste placki z jabłkami z chrupiącymi płatkami kukurydzy to doskonała propozycja na smaczny obiad lub ciepłą kolację na słodko. Przyrządza się je bardzo szybko. Wystarczy mieć pod ręką kilka składników: mleko, jabłka i płatki kukurydziane. Placki smaży się na złoty kolor i podaje z różnymi dodatkami. Sprawdzi się gęsta śmietana, cukier puder, przyrządzony na słodko twarożek i bakalie. Doskonale będą też komponowały się z tą potrawą owocowe sosy na ciepło, np. truskawkowy lub żurawinowy. Danie może też pełnić rolę deseru po uroczystym obiedzie. Serwuj je wtedy na talerzach ozdobionych plasterkami świeżego jabłka, bitą śmietaną, posypane cynamonem i rodzynkami. Placki z jabłkami i chrupiącymi płatkami dobrze smakują ze szklanką mleka lub kakao. Szczególnie jesienią mogą stanowić pachnący owocami, smaczny obiad lub pyszną wieczorną przekąskę. Zobacz, jak je przygotować. Skorzystaj z podanego przepisu i podziel się swoją opinią.































