
Składniki
300 gramów
150 gramów
2 sztuki
3 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z podanych składników wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 2 godziny.
Krok 2
Ciasto rozwałkowac na placek o grubości ok. 0,5 cm i wykrawać małe mazurki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wystudzeniu dekorować.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej