
Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
50 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj średniej wielkości garnek. Zagotuj w nim 300 ml wody wraz z kostką bulionu Knorr. Korzystając gotowego wywaru, przygotuj kuskus zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj do sucha i przekrój na pół. Na patelnię wlej trochę oliwy, a gdy się dobrze rozgrzeje, wrzuć kawałki cebuli.
Krok 3
Do zeszklonej cebulki dodaj połówki pomidorków. W międzyczasie papryki dokładnie wymyj, przekrój na pół i wydrąż z nich cały środek, dbając o to, by nie uszkodzić skórki..
Krok 4
Do podsmażoną cebulę z pomidorkami dodaj kuskus oraz odrobine oliwy. Kilkakrotnie wymieszaj i gdy zacznie wrzeć wsyp sos sałatkowy Knorr oraz wyciśnij sok z cytryny. Całość dokładnie połącz, a gdy lekko ostygnie, nadziewaj połówki papryk.
Krok 5
Ser feta pokrój w niewielką kostkę i ułóż na wierzchu farszu. Gotowe papryki przełóż do naczynia żaroodpornego i wlej pół szklanki wody na dno. Warzywa włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez około 15-20 minut.

Dobra rada:
Papryki faszerowane będą smakować jeszcze lepiej, gdy tuż przed wyjęciem z piekarnika oprószysz ich wierzch tartym parmezanem. Zanim trafią na stół, można je dodatkowo udekorować świeżymi, drobno siekanymi ziołami np. pietruszką lub kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane papryki
Papryka, jaka jest, każdy widzi. Ale czy na pewno? W faszerowanych paprykach można ukryć mnóstwo wyśmienitych składników, które nie od razu rzucają się w oczy. Niech każdy kęs będzie pyszną niespodzianką. Tym razem w nadzieniu znajdzie się drobniutki kuskus, przyjemnie słodkie pomidorki, pikantna cebula oraz słony ser feta. Zapraszamy do stołu na pyszne faszerowane papryki wege!
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela kolorowych dań, zachwycających dużą ilością świeżych ziół i chrupiących warzyw. Gotowanie jest Waszą pasją i chcecie nią zarażać innych? Do zrobienia faszerowanych papryk możecie zaprosić całą rodzinę. Dla każdego znajdzie się coś do zrobienia, a frajda przy tym będzie pierwszorzędna.
Na jaką okazję?
Papryki świetnie znoszą działanie wysokiej temperatury, więc po wyjęciu z piekarnika prezentują się nad wyraz okazale. Z tego względu nie miejcie oporów przed podaniem ich gościom w czasie uroczystego przyjęcia. Faszerowane papryki wege doskonale się sprawdzą również na szybki obiad lub leniwą piątkową kolację w blasku świec.
Czy wiesz, że?
Pomarańczowe pomidory, które znajdziemy w przepisie, są dużo słodsze od swoich bardziej popularnych, czerwonych kuzynów. Dojrzałymi sztukami można się zajadać nie tylko na surowo tuż po umyciu, ale także dodawać do sałatek, dań mięsnych oraz potraw pokroju chutney czy nawet wieloskładnikowych zapiekanek.
Dla urozmaicenia:
Nie masz pod ręką kuskusu? Nic straconego! W farszu do papryki doskonale się sprawdzą również i inne rodzaje kasz np. jęczmienna, jaglana albo gryczana. Całość tuż przed podaniem warto oprószyć tartym serem o wyrazistym smaku. Ależ to pyszne!