Faszerowane papryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

50 gramów

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 300ml wody z kostką Knorr. Przygotuj kuskus według wskazówek na opakowaniu używając wcześniej przyrządzonego bulionu.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Podsmaż cebulę i po chwili dodaj pomidory.

Krok 3

Papryki przekrój na pół i wydrąż środek.

Krok 4

Podsmażoną cebulę z pomidorkami wymieszaj z kuskus i oliwą. Dodaj sos sałatkowy Knorr oraz wyciśnij sok z cytryny. Całość wymieszaj i nadziewaj papryki.

Krok 5

Ser feta pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu. Papryki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wody na dno i piecz w 200 stopniach przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodatkowo zetrzeć parmezan na wierzch.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska, 22.03.2020

    TAK. Można dodatkowo dodać mięso np. mieloną wołowinę, a kuskus zastąpić ryżem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane paprykiFaszerowane papryki

Papryka jaka jest, każdy widzi. Ale czy na pewno? W faszerowanych paprykach można ukryć mnóstwo wyśmienitych składników, które nie od razu rzucają się w oczy. Niech każdy kęs będzie pyszną niespodzianką. Tym razem w nadzieniu znajdą się kuskus, pomarańczowe pomidorki, cebula oraz ser feta. Zapraszamy do stołu!

Dla kogo?

Gotowanie jest Waszą pasją i chcecie nią zarażać innych? Do zrobienia faszerowanych papryk możecie zaprosić całą rodzinę. Dla każdego znajdzie się coś do zrobienia, a frajda przy tym będzie pierwszorzędna.

Na jaką okazję?

Papryki świetnie znoszą działanie wysokiej temperatury, więc po wyjęciu z piekarnika prezentują się nad wyraz okazale. Z tego względu nie miejcie oporów przed podaniem ich gościom w czasie uroczystego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Pomarańczowe pomidory, które znajdziemy w przepisie, są dużo słodsze od swoich bardziej popularnych, czerwonych kuzynów. Można zajadać je na surowo, ale nadają się także do potraw pokroju chutney oraz wieloskładnikowych zapiekanek.

Dla urozmaicenia:

W farszu do papryki, zamiast kuskusu, sprawdzą się również kasze: jęczmienna, jaglana i gryczana.