Faszerowane papryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

3 sztuki

50 gramów

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 300ml wody z kostką Knorr. Przygotuj kuskus według wskazówek na opakowaniu używając wcześniej przyrządzonego bulionu.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Podsmaż cebulę i po chwili dodaj pomidory.

Krok 3

Papryki przekrój na pół i wydrąż środek.

Krok 4

Podsmażoną cebulę z pomidorkami wymieszaj z kuskus i oliwą. Dodaj sos sałatkowy Knorr oraz wyciśnij sok z cytryny. Całość wymieszaj i nadziewaj papryki.

Krok 5

Ser feta pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu. Papryki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wody na dno i piecz w 200 stopniach przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodatkowo zetrzeć parmezan na wierzch.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska

    TAK. Można dodatkowo dodać mięso np. mieloną wołowinę, a kuskus zastąpić ryżem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane paprykiFaszerowane papryki

Papryka jaka jest, każdy widzi. Ale czy na pewno? W faszerowanych paprykach można ukryć mnóstwo wyśmienitych składników, które nie od razu rzucają się w oczy. Niech każdy kęs będzie pyszną niespodzianką. Tym razem w nadzieniu znajdą się kuskus, pomarańczowe pomidorki, cebula oraz ser feta. Zapraszamy do stołu!

Dla kogo?

Gotowanie jest Waszą pasją i chcecie nią zarażać innych? Do zrobienia faszerowanych papryk możecie zaprosić całą rodzinę. Dla każdego znajdzie się coś do zrobienia, a frajda przy tym będzie pierwszorzędna.

Na jaką okazję?

Papryki świetnie znoszą działanie wysokiej temperatury, więc po wyjęciu z piekarnika prezentują się nad wyraz okazale. Z tego względu nie miejcie oporów przed podaniem ich gościom w czasie uroczystego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Pomarańczowe pomidory, które znajdziemy w przepisie, są dużo słodsze od swoich bardziej popularnych, czerwonych kuzynów. Można zajadać je na surowo, ale nadają się także do potraw pokroju chutney oraz wieloskładnikowych zapiekanek.

Dla urozmaicenia:

W farszu do papryki, zamiast kuskusu, sprawdzą się również kasze: jęczmienna, jaglana i gryczana.