Faszerowane papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane papryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

54 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj średniej wielkości garnek. Zagotuj w nim 300 ml wody wraz z kostką bulionu Knorr. Korzystając gotowego wywaru, przygotuj kuskus zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj do sucha i przekrój na pół. Na patelnię wlej trochę oliwy, a gdy się dobrze rozgrzeje, wrzuć kawałki cebuli.

Krok 3

Do zeszklonej cebulki dodaj połówki pomidorków. W międzyczasie papryki dokładnie wymyj, przekrój na pół i wydrąż z nich cały środek, dbając o to, by nie uszkodzić skórki..

Krok 4

Do podsmażoną cebulę z pomidorkami dodaj kuskus oraz odrobine oliwy. Kilkakrotnie wymieszaj i gdy zacznie wrzeć wsyp sos sałatkowy Knorr oraz wyciśnij sok z cytryny. Całość dokładnie połącz, a gdy lekko ostygnie, nadziewaj połówki papryk.

Krok 5

Ser feta pokrój w niewielką kostkę i ułóż na wierzchu farszu. Gotowe papryki przełóż do naczynia żaroodpornego i wlej pół szklanki wody na dno. Warzywa włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez około 15-20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Papryki faszerowane będą smakować jeszcze lepiej, gdy tuż przed wyjęciem z piekarnika oprószysz ich wierzch tartym parmezanem. Zanim trafią na stół, można je dodatkowo udekorować świeżymi, drobno siekanymi ziołami np. pietruszką lub kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Można dodatkowo dodać mięso np. mieloną wołowinę, a kuskus zastąpić ryżem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane paprykiFaszerowane papryki

Papryka, jaka jest, każdy widzi. Ale czy na pewno? W faszerowanych paprykach można ukryć mnóstwo wyśmienitych składników, które nie od razu rzucają się w oczy. Niech każdy kęs będzie pyszną niespodzianką. Tym razem w nadzieniu znajdzie się drobniutki kuskus, przyjemnie słodkie pomidorki, pikantna cebula oraz słony ser feta. Zapraszamy do stołu na pyszne faszerowane papryki wege!

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela kolorowych dań, zachwycających dużą ilością świeżych ziół i chrupiących warzyw. Gotowanie jest Waszą pasją i chcecie nią zarażać innych? Do zrobienia faszerowanych papryk możecie zaprosić całą rodzinę. Dla każdego znajdzie się coś do zrobienia, a frajda przy tym będzie pierwszorzędna.

Na jaką okazję?

Papryki świetnie znoszą działanie wysokiej temperatury, więc po wyjęciu z piekarnika prezentują się nad wyraz okazale. Z tego względu nie miejcie oporów przed podaniem ich gościom w czasie uroczystego przyjęcia. Faszerowane papryki wege doskonale się sprawdzą również na szybki obiad lub leniwą piątkową kolację w blasku świec.

Czy wiesz, że?

Pomarańczowe pomidory, które znajdziemy w przepisie, są dużo słodsze od swoich bardziej popularnych, czerwonych kuzynów. Dojrzałymi sztukami można się zajadać nie tylko na surowo tuż po umyciu, ale także dodawać do sałatek, dań mięsnych oraz potraw pokroju chutney czy nawet wieloskładnikowych zapiekanek.

Dla urozmaicenia:

Nie masz pod ręką kuskusu? Nic straconego! W farszu do papryki doskonale się sprawdzą również i inne rodzaje kasz np. jęczmienna, jaglana albo gryczana. Całość tuż przed podaniem warto oprószyć tartym serem o wyrazistym smaku. Ależ to pyszne!