Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

56 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

50 mililitrów

50 mililitrów

3 łyżki

50 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku posyp przyprawą Knorr.

Krok 2

Na patyki do szaszłyków nabijaj na przemian boczek oraz wiśnie. Zamiast wiśni możesz użyć też suszonych śliwek, które wspaniale do tego pasują.

Krok 3

W rondelku przygotuj sos sweet-chilli. Wlej 50 ml wody, dodaj cukier oraz chilli. Gotuj kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj ketchup i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrymKoktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym

Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym to smaczna przekąska, którą podasz jako przystawkę podczas grilla, a także na wiele innych okazji. Stanowią pyszne połączenie aromatycznego boczku oraz miękkich kandyzowanych wiśni, które z powodzeniem zastąpisz suszonymi śliwkami albo innymi owocami. Nadziej składniki na patyczki i piecz do momentu, aż mięso stanie się chrupiące i zarumienione. Boczek i owoce pasują do siebie doskonale, a serwować można je z wieloma dodatkami, np. sosem słodko-ostrym, charakterystycznym dla dań kuchni azjatyckiej. Zagotuj cukier z wodą i chili, tworząc w ten sposób gęsty syrop, a następnie dodaj do niego ketchup. Koktajlowe szaszłyczki podawaj z sosem oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, świeżymi warzywami albo podgrzanym na grillu chrupiącym pieczywem czosnkowym. Gotowe szaszłyczki wspaniale będą prezentowały się zaserwowane po kilka sztuk w wysokich przezroczystych szklankach. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższe spotkanie przy grillu!