Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

50 mililitrów

50 mililitrów

3 łyżki

50 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku posyp przyprawą Knorr.

Krok 2

Na patyki do szaszłyków nabijaj na przemian boczek oraz wiśnie. Zamiast wiśni możesz użyć też suszonych śliwek, które wspaniale do tego pasują.

Krok 3

W rondelku przygotuj sos sweet-chilli. Wlej 50 ml wody, dodaj cukier oraz chilli. Gotuj kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj ketchup i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrymKoktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym

Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym to smaczna przekąska, którą podasz jako przystawkę podczas grilla, a także na wiele innych okazji. Stanowią pyszne połączenie aromatycznego boczku oraz miękkich kandyzowanych wiśni, które z powodzeniem zastąpisz suszonymi śliwkami albo innymi owocami. Nadziej składniki na patyczki i piecz do momentu, aż mięso stanie się chrupiące i zarumienione. Boczek i owoce pasują do siebie doskonale, a serwować można je z wieloma dodatkami, np. sosem słodko-ostrym, charakterystycznym dla dań kuchni azjatyckiej. Zagotuj cukier z wodą i chili, tworząc w ten sposób gęsty syrop, a następnie dodaj do niego ketchup. Koktajlowe szaszłyczki podawaj z sosem oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, świeżymi warzywami albo podgrzanym na grillu chrupiącym pieczywem czosnkowym. Gotowe szaszłyczki wspaniale będą prezentowały się zaserwowane po kilka sztuk w wysokich przezroczystych szklankach. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższe spotkanie przy grillu!