Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

50 mililitrów

50 mililitrów

3 łyżki

50 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku posyp przyprawą Knorr.

Krok 2

Na patyki do szaszłyków nabijaj na przemian boczek oraz wiśnie. Zamiast wiśni możesz użyć też suszonych śliwek, które wspaniale do tego pasują.

Krok 3

W rondelku przygotuj sos sweet-chilli. Wlej 50 ml wody, dodaj cukier oraz chilli. Gotuj kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj ketchup i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrymKoktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym

Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym to smaczna przekąska, którą podasz jako przystawkę podczas grilla, a także na wiele innych okazji. Stanowią pyszne połączenie aromatycznego boczku oraz miękkich kandyzowanych wiśni, które z powodzeniem zastąpisz suszonymi śliwkami albo innymi owocami. Nadziej składniki na patyczki i piecz do momentu, aż mięso stanie się chrupiące i zarumienione. Boczek i owoce pasują do siebie doskonale, a serwować można je z wieloma dodatkami, np. sosem słodko-ostrym, charakterystycznym dla dań kuchni azjatyckiej. Zagotuj cukier z wodą i chili, tworząc w ten sposób gęsty syrop, a następnie dodaj do niego ketchup. Koktajlowe szaszłyczki podawaj z sosem oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, świeżymi warzywami albo podgrzanym na grillu chrupiącym pieczywem czosnkowym. Gotowe szaszłyczki wspaniale będą prezentowały się zaserwowane po kilka sztuk w wysokich przezroczystych szklankach. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższe spotkanie przy grillu!