Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym
łatwe
31 osób zapisało
Składniki
200 gramów
1 łyżka
50 mililitrów
50 mililitrów
3 łyżki
50 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Plastry boczku posyp przyprawą Knorr.
Krok 2
Na patyki do szaszłyków nabijaj na przemian boczek oraz wiśnie. Zamiast wiśni możesz użyć też suszonych śliwek, które wspaniale do tego pasują.
Krok 3
W rondelku przygotuj sos sweet-chilli. Wlej 50 ml wody, dodaj cukier oraz chilli. Gotuj kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj ketchup i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym
Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym to smaczna przekąska, którą podasz jako przystawkę podczas grilla, a także na wiele innych okazji. Stanowią pyszne połączenie aromatycznego boczku oraz miękkich kandyzowanych wiśni, które z powodzeniem zastąpisz suszonymi śliwkami albo innymi owocami. Nadziej składniki na patyczki i piecz do momentu, aż mięso stanie się chrupiące i zarumienione. Boczek i owoce pasują do siebie doskonale, a serwować można je z wieloma dodatkami, np. sosem słodko-ostrym, charakterystycznym dla dań kuchni azjatyckiej. Zagotuj cukier z wodą i chili, tworząc w ten sposób gęsty syrop, a następnie dodaj do niego ketchup. Koktajlowe szaszłyczki podawaj z sosem oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, świeżymi warzywami albo podgrzanym na grillu chrupiącym pieczywem czosnkowym. Gotowe szaszłyczki wspaniale będą prezentowały się zaserwowane po kilka sztuk w wysokich przezroczystych szklankach. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższe spotkanie przy grillu!