Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym
łatwe
39 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 łyżka
50 mililitrów
50 mililitrów
3 łyżki
50 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Plastry boczku posyp przyprawą Knorr.
Krok 2
Na patyki do szaszłyków nabijaj na przemian boczek oraz wiśnie. Zamiast wiśni możesz użyć też suszonych śliwek, które wspaniale do tego pasują.
Krok 3
W rondelku przygotuj sos sweet-chilli. Wlej 50 ml wody, dodaj cukier oraz chilli. Gotuj kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj ketchup i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym
Koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym to smaczna przekąska, którą podasz jako przystawkę podczas grilla, a także na wiele innych okazji. Stanowią pyszne połączenie aromatycznego boczku oraz miękkich kandyzowanych wiśni, które z powodzeniem zastąpisz suszonymi śliwkami albo innymi owocami. Nadziej składniki na patyczki i piecz do momentu, aż mięso stanie się chrupiące i zarumienione. Boczek i owoce pasują do siebie doskonale, a serwować można je z wieloma dodatkami, np. sosem słodko-ostrym, charakterystycznym dla dań kuchni azjatyckiej. Zagotuj cukier z wodą i chili, tworząc w ten sposób gęsty syrop, a następnie dodaj do niego ketchup. Koktajlowe szaszłyczki podawaj z sosem oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, świeżymi warzywami albo podgrzanym na grillu chrupiącym pieczywem czosnkowym. Gotowe szaszłyczki wspaniale będą prezentowały się zaserwowane po kilka sztuk w wysokich przezroczystych szklankach. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższe spotkanie przy grillu!