
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki pokrój w paski, cebulę w kostkę i zeszklimy ją na oleju.
Krok 2
Dodaj papryki i smaż przez chwilę. Dopraw ziołowym pieprzem.
Krok 3
Cebulę z papryką przełóż do żaroodpornego naczynia, wsyp groszek i wymieszaj.
Krok 4
Łyżką uformuj wgłębienia, do których delikatnie wbij jajka, oprósz solą i bazylią.
Krok 5
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu, gdy jajka się usmażą. Serwuj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej