
Składniki
null
2 łyżki
250 gramów
1 łyżka
null
4 sztuki
2 łyżki
null
200 mililitrów
200 mililitrów
4 sztuki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj dokładnie, osusz, oprósz solą, pieprzem i każdą rybę zawiń w dwa plastry boczku. Zepnij wykałaczką.
Krok 2
Szalotkę obierz, potnij w kostkę i połowę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, włóż ryby i podlej bulionem Knorra wymieszanym z winem. Dopraw do smaku i gotuj przez 10 minut.
Krok 3
Rybę osącz i odłóż w ciepłe miejsce, sos gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym przetrzyj przez sito.
Krok 4
Resztę szalotki i pokrojone w plasterki pieczarki obsmaż na oliwie i zasmaż z mąką.
Krok 5
Rozprowadź przetartym sosem, zabiel śmietaną dopraw do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej