Znakomity szczupak w koszulce z boczku

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

0

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

250 gramów

200 mililitrów

4 sztuki

0

0

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj dokładnie, osusz, oprósz solą, pieprzem i każdą rybę zawiń w dwa plastry boczku. Zepnij wykałaczką.

Krok 1

Szalotkę obierz, potnij w kostkę i połowę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, włóż ryby i podlej bulionem Knorra wymieszanym z winem. Dopraw do smaku i gotuj przez 10 minut.

Krok 1

Rybę osącz i odłóż w ciepłe miejsce, sos gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym przetrzyj przez sito.

Krok 1

Resztę szalotki i pokrojone w plasterki pieczarki obsmaż na oliwie i zasmaż z mąką.

Krok 1

Rozprowadź przetartym sosem, zabiel śmietaną dopraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej