Czy szykujecie się już do świąt? My tak :). Lista dań, lista gości, lista świątecznych wypieków – przed Bożym Narodzeniem jesteśmy mistrzami list. Menu będzie wyjątkowe, w końcu to święta, chcemy, by wszystko było inaczej niż na co dzień. Planujemy zaskoczyć najbliższych i pokazać, jak bardzo są dla nas ważni. Zgodnie z zasadą przez żołądek do serca, miłość okazujemy gotując i piekąc. Uroczyste, świąteczne spotkanie wymaga odpowiedniej oprawy. Dla podkreślenia szczególnej okazji pieczemy tort. Potrzebny będzie dobry, sprawdzony przepis, trochę czasu i przygotowań. Gdy dobrze zaplanujemy pracę, efekt naszego wysiłku będzie spektakularny. Zaczynamy od uważnego czytania przepisu. Gromadzimy wszystkie potrzebne składniki, naczynia i niezbędne akcesoria. Sprawdzamy, czy domowe urządzenia kuchenne działają bez zarzutu. Ważymy składniki suche, mierzymy objętość płynów, rozbijamy jajka i dzielimy na żółtka i białko. Przesiewamy mąkę i inne suche składniki, rozgrzewamy piekarnik.

Dużo przepisów na świąteczne torty znajdziecie na przepisy.pl. Naprawdę jest z czego wybierać. Do Was należy część kreatywna, czyli dekorowanie.

Oto garść inspiracji, czym można dekorować świąteczne torty.

Drobne słodycze – kolorowe drażetki, cukierki, groszki, owoce i orzechy w czekoladzie, galaretki w cukrze itp.

Świeże i suszone owoce – kiwi, cytrusy, winogrona, ananas, pestki granatu, maliny, jagody, żurawina, rodzynki, suszone lub kandyzowane wiśnie, skórka owoców cytrusowych – do dekoracji tortu nie potrzeba ich wiele.

Orzechy i migdały – także prażone i blanszowane by usunąć skórkę.

Gotowe dekoracje do ciast – czekoladowe, lukrowe, marcepanowe, posypki, perełki i inne.

Flamastry lukrowe

Małe ciasteczka - makaroniki, kokosanki i bezy itp.

Wiórki - czekoladowe i kokosowe.

Marcepan w rolkach lub arkuszach – do wycinania dowolnych kształtów.

Szablony z papieru - w wymarzonym kształcie, do posypania cukrem pudrem lub kakao.

Przygotowanie dekoracji z czekolady nie jest skomplikowane. Po prostu rysujemy płynną czekoladą dowolne kształty i pozostawiamy do ostudzenia. O tym jak to zrobić przeczytacie w przepisie na piękny zimowy torcik z choinkami.

Torcik z choinkami

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Składniki na ciasto:

mąka - 170 gramów

cukier - 160 gramów

ciemne kakao - 20 gramów

soda oczyszczona - 1 łyżeczka

proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek

sól - 1 szczypta

jajko - 1 sztuka

Kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów

jogurt naturalny - 125 mililitrów

zaparzona kawa - 100 mililitrów

Składniki na krem:

Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów

cukier puder - 400 gramów

słodka śmietana 30% - 2 łyżki

Dodatki:

konfitura pomarańczowa - 200 gramów

gorzka czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. W rondelku rozmieszaj: rozpuszczoną Kasię, jogurt, kawę i jajko. Do suchych składników w misce wlej roztrzepane składniki płynne i całość wymieszaj mikserem. Dno małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku około 45 minut. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż konfiturą. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Czekoladę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na papier do pieczenia czekoladowe choinki o wysokości około 12 cm. Odłóż do lodówki. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na gęsty krem. Ciągle ucierając dodaj odrobinę śmietanki. Krem powinien być bardzo gęsty. Gotowym kremem posmaruj grubo boki i wierzch tortu. Następnie wyjmij z lodówki schłodzone choinki, zdejmij je delikatnie z pergaminu i przyklej do ścianek ciasta. Całość wstaw do lodówki na 15-20 minut.

 

Co warto mieć w kuchni, gdy planujemy przygotowanie tortów?

Tortownice - najlepiej takie, które otwierają się, 2-3 sztuki, w kilku rozmiarach.

Paterę do tortu – nasze dzieło wymaga odpowiedniej oprawy.

Przybory do dekoracji – rękaw cukierniczy, szpryce + końcówki.

Płaską, szeroką łopatkę - do rozprowadzenia kremu lub polewy.

Noże - dobrze naostrzone.

Urządzenia kuchenne – mikser do ciasta, ubijaczka do białek i kremu.

Waga kuchenna i zestaw naczyń do mierzenia objętości

Dobrej jakości aromat waniliowy – np. cukier z prawdziwą wanilią, koncentrat aromatu waniliowego, pastę waniliową.

Nasz następny przepis wyjaśnia jak przygotować ganasz (ganache) czyli fantastyczny, uniwersalny krem do ciast i tortów.

Świąteczny tort czekoladowy

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Składniki na ciasto czekoladowe:

mleko - 220 mililitrów

Kostka do pieczenia Kasia - 165 gramów

drobny cukier - 330 gramów

mąka - 260 gramów

jajka duże - 3 sztuki

soda - 1 łyżeczka

sok z cytryny - 2 łyżki

kakao - 70 gramów

Składniki na ganasz czekoladowy:

śmietanka 30% - 275 mililitrów

Golden Syrup - 1 łyżka

Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów

czekolada gorzka - 350 gramów

Do posmarowania ciasta:

dżem malinowy - 250 gramów

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mleko i sok z cytryny. Odstaw na bok. Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas dokładnie ucierając masę. Przesiej do masy resztę mąki z sodą oczyszczoną i kakao, i starannie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mleko i wymieszaj całość na gładką masę. Wylej ciasto do 3 posmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia tortownic o średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C) przez 20 minut.

Przygotuj ganasz czekoladowy. Składniki na ganasz rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas, aż ganasz stanie się gładki i błyszczący. Przelej go do czystej miski, przykryj folią spożywczą i studź, aż konsystencja umożliwi rozsmarowanie. Ułóż pierwszą warstwę ciasta na paterze lub tacy do ciasta. Warstwy przekładaj ganaszem i dżemem malinowym. Pozostały ganasz rozsmaruj szpatułką na wierzchu i brzegach tortu. Udekoruj wierzch świątecznymi ozdobami i oprósz cukrem pudrem.

 

O tym, że święta mogą być białe (nawet jeżeli pogoda nie dopisze) przypomni elegancki i wykwintny biały torcik.

Świąteczny biały torcik

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Składniki na ciasto:

cukier - 125 gramów

jajka - 3 sztuki

mąka - 170 gramów

proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek

Składniki na krem:

ser trzykrotnie mielony - 400 gramów

Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów

czekolada biała - 200 gramów

cukier puder - 140 gramów

żelatyna - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękką Kasię utrzyj z cukrem dodając po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodaj mąkę, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Dwie identyczne tortownice o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Do foremek włóż ciasto, wyrównaj i piecz około 15 minut w 180°C. Wystudź. Przygotuj krem. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw, by napęczniała. Czekoladę połam i rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Do gorącej czekolady włóż napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści, przestudź. Miękką Kasię utrzyj z serem i przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodaj cukier puder i wymieszaj. Odstaw na chwilę do lodówki, by masa zaczęła tężeć. 1/3 kremu przełóż blaty ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin. Schłodzone udekoruj gwiazdkami.

 

I jeszcze jeden wyjątkowy świąteczny tort. Może właśnie ten wybierzecie na nadchodzące Boże Narodzenie?

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Składniki na ciasto:

Kostka do pieczenia Kasia - 40 gramów

jajka (ogrzane przez 5 minut w ciepłej wodzie) - 6 sztuk

mąka tortowa - 160 gramów

drobny cukier lub cukier puder - 150 gramów

kakao - 10 łyżek

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

aromat migdałowy - 1 łyżeczka

Składniki na krem:

Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów

jajka - 2 sztuki

cukier puder - 2 łyżki

biała czekolada - 200 gramów

Polewa:

gorzka czekolada 60% - 150 gramów

Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów

Do dekoracji:

gorzka czekolada 60% - 150 gramów

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto. Ubijaj jajka z cukrem przez 15 minut (powinny potroić swoją objętość). Przesiej suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) przez sito do miski. Dodawaj suche składniki do masy jajecznej po jednej łyżce, cały czas delikatnie ubijając. Rozpuść Kasię, odstaw do ostygnięcia i dodaj do masy. Wymieszaj. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 170-180°C.

Przygotuj krem. Rozpuść białą czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej. Zmiksuj Kasię z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Kiedy upieczone ciasto biszkoptowe ostygnie, przekrój je na pół i przełóż przygotowanym wcześniej kremem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Przygotuj ganasz. Rozpuść czekoladę i margarynę w ciepłej kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Przy pomocy noża lub łopatki rozprowadź polewę na torcie.