
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 plaster
1 sztuka
50 mililitrów
2 szczypty
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchew oraz seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniak obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na różyczki.
Krok 2
Do garnka wlewamy wodę (ok. 500ml), dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz wszystkie warzywa z wyjątkiem brokuła. Wstawiamy na ogień i gotujemy do czasu aż ziemniak zmięknie. Kiedy już jest miękki do naszego wywaru dodajemy mleko i odrobinę cukru, mieszamy i dopiero teraz dodajemy brokuł. Gotujemy ok 5 minut, koniecznie pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Dodatek mleka i cukru pozwoli nam zachować piękny kolor brokuła.
Krok 3
Teraz wyjmujemy brokuła oraz kostkę z ziemniaka i przekładamy do blendera. Warzywa zalewamy do połowy wywarem z ich gotowania i miksujemy. Tak powstały krem doprawiamy do smaku i od razu podajemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej