Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 plaster
1 sztuka
50 mililitrów
2 szczypty
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchew oraz seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniak obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na różyczki.
Krok 2
Do garnka wlewamy wodę (ok. 500ml), dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz wszystkie warzywa z wyjątkiem brokuła. Wstawiamy na ogień i gotujemy do czasu aż ziemniak zmięknie. Kiedy już jest miękki do naszego wywaru dodajemy mleko i odrobinę cukru, mieszamy i dopiero teraz dodajemy brokuł. Gotujemy ok 5 minut, koniecznie pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Dodatek mleka i cukru pozwoli nam zachować piękny kolor brokuła.
Krok 3
Teraz wyjmujemy brokuła oraz kostkę z ziemniaka i przekładamy do blendera. Warzywa zalewamy do połowy wywarem z ich gotowania i miksujemy. Tak powstały krem doprawiamy do smaku i od razu podajemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej