Krem z brokuła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z brokuła

Autor: Rafał Dudała

ratingratingratingratingrating

3

19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

50 mililitrów

2 szczypty

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchew oraz seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniak obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na różyczki.

Krok 2

Do garnka wlewamy wodę (ok. 500ml), dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz wszystkie warzywa z wyjątkiem brokuła. Wstawiamy na ogień i gotujemy do czasu aż ziemniak zmięknie. Kiedy już jest miękki do naszego wywaru dodajemy mleko i odrobinę cukru, mieszamy i dopiero teraz dodajemy brokuł. Gotujemy ok 5 minut, koniecznie pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Dodatek mleka i cukru pozwoli nam zachować piękny kolor brokuła.

Krok 3

Teraz wyjmujemy brokuła oraz kostkę z ziemniaka i przekładamy do blendera. Warzywa zalewamy do połowy wywarem z ich gotowania i miksujemy. Tak powstały krem doprawiamy do smaku i od razu podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej