Krem z brokuła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z brokuła

Autor: Rafał Dudała

ratingratingratingratingrating

3

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

50 mililitrów

2 szczypty

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchew oraz seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniak obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na różyczki.

Krok 2

Do garnka wlewamy wodę (ok. 500ml), dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz wszystkie warzywa z wyjątkiem brokuła. Wstawiamy na ogień i gotujemy do czasu aż ziemniak zmięknie. Kiedy już jest miękki do naszego wywaru dodajemy mleko i odrobinę cukru, mieszamy i dopiero teraz dodajemy brokuł. Gotujemy ok 5 minut, koniecznie pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Dodatek mleka i cukru pozwoli nam zachować piękny kolor brokuła.

Krok 3

Teraz wyjmujemy brokuła oraz kostkę z ziemniaka i przekładamy do blendera. Warzywa zalewamy do połowy wywarem z ich gotowania i miksujemy. Tak powstały krem doprawiamy do smaku i od razu podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej