Krem z brokuła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z brokuła

Autor: Rafał Dudała

ratingratingratingratingrating

3

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

50 mililitrów

2 szczypty

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchew oraz seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniak obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na różyczki.

Krok 2

Do garnka wlewamy wodę (ok. 500ml), dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz wszystkie warzywa z wyjątkiem brokuła. Wstawiamy na ogień i gotujemy do czasu aż ziemniak zmięknie. Kiedy już jest miękki do naszego wywaru dodajemy mleko i odrobinę cukru, mieszamy i dopiero teraz dodajemy brokuł. Gotujemy ok 5 minut, koniecznie pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Dodatek mleka i cukru pozwoli nam zachować piękny kolor brokuła.

Krok 3

Teraz wyjmujemy brokuła oraz kostkę z ziemniaka i przekładamy do blendera. Warzywa zalewamy do połowy wywarem z ich gotowania i miksujemy. Tak powstały krem doprawiamy do smaku i od razu podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej