Aromatyczne szaszłyki karnawałowe

Autor: magnolia0joaska magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

22 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

75 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

1 łyżeczka

20 dekagramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę zmielić z kurczakiem, czosnkiem w mini kosteczkach, Delikatem, 2 łyżkami świeżych listków rozmarynu i pieprzem. Uformować małe kuleczki, obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej.

Krok 2

Z ciasta krucho-drożdżowego (ok. 100 g) przygotować płaskie placuszki. Ułożyć na każdym 1 łyżeczkę doprawionego farszu - uformować pasztecik.

Krok 3

Gałązki rozmarynu obrać z listków, zostawiając kilka ostatnich.

Krok 4

Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki z plasterki, cebulę w ćwiartki (rozdzielić piórka).

Krok 5

Szaszłyki: kolejno nabijać na rozmarynowe gałązki: paprykę, pieczarkę, mięsną kulkę, białą cebulę, plasterek boczku, mięsną kulkę, czerwoną cebulę, pasztecik, czerwoną cebulę, mięsną kulkę, boczek, białą cebulę, mięsną kulkę, pieczarkę. WSKAZÓWKA: jeżeli mamy zbyt krótkie gałązki, można je przedłużyć wykałaczkami do szaszłyków.

Krok 6

Brytfankę wysmarować oliwą, ułożyć na niej szaszłyki. Zapiekać w piekarniku (funkcja grill + śr. stopień grzania) przez ok. 20-25 min. co jakiś czas smarując pędzelkiem zamoczonym w oliwie.

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej