
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
20 dekagramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
500 gramów
100 gramów
6 sztuk
75 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę zmielić z kurczakiem, czosnkiem w mini kosteczkach, Delikatem, 2 łyżkami świeżych listków rozmarynu i pieprzem. Uformować małe kuleczki, obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej.
Krok 2
Z ciasta krucho-drożdżowego (ok. 100 g) przygotować płaskie placuszki. Ułożyć na każdym 1 łyżeczkę doprawionego farszu - uformować pasztecik.
Krok 3
Gałązki rozmarynu obrać z listków, zostawiając kilka ostatnich.
Krok 4
Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki z plasterki, cebulę w ćwiartki (rozdzielić piórka).
Krok 5
Szaszłyki: kolejno nabijać na rozmarynowe gałązki: paprykę, pieczarkę, mięsną kulkę, białą cebulę, plasterek boczku, mięsną kulkę, czerwoną cebulę, pasztecik, czerwoną cebulę, mięsną kulkę, boczek, białą cebulę, mięsną kulkę, pieczarkę. WSKAZÓWKA: jeżeli mamy zbyt krótkie gałązki, można je przedłużyć wykałaczkami do szaszłyków.
Krok 6
Brytfankę wysmarować oliwą, ułożyć na niej szaszłyki. Zapiekać w piekarniku (funkcja grill + śr. stopień grzania) przez ok. 20-25 min. co jakiś czas smarując pędzelkiem zamoczonym w oliwie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
































