
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w niewielkiej ilości wody. Wystudź.

Krok 2
Dodaj pozostałe składniki oraz oliwę.

Krok 3
Tak przygotowaną marynatą zalej oliwki. Zakręcony słój przechowuj w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie w celu zamarynowania.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Oliwki w marynacie
Oliwki w marynacie to propozycja nie tylko na oryginalną przekąskę – będą również składnikiem pysznych sałatek lub podstawą do przygotowania koreczków. Rozpocznij od wyboru oliwek – najlepsze będą drylowane, bez dodatkowych składników. Odsącz je z wody i umieść w dużym słoiku. Następnie przyrządź aromatyczną mieszankę, w której je zamarynujesz – zacznij od bulionu na włoszczyźnie. Żeby nadać marynacie wyrazistego smaku, dodaj do niej ząbek czosnku, gałązkę świeżego kopru oraz dwa plastry cytryny. Całość zalej oliwą, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się ze sobą połączyły. Teraz wystarczy tylko zalać wcześniej przygotowane oliwki i dokładnie zamknąć słoik. Będą gotowe po około dwóch tygodniach – w zależności od ich ilości. Do czego je dodawać? Doskonale smakują solo, bez żadnych dodatków, jednak skomponują się również ze składnikami sałatki greckiej, sosem pomidorowym do makaronu oraz z pizzą. Twoja opinia jest dla nas ważna – podziel się nią w komentarzu. Smacznego!