Oliwki w marynacie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

65 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w niewielkiej ilości wody. Wystudź.

Oliwki w marynacie - Krok 1

Krok 2

Dodaj pozostałe składniki oraz oliwę.

Oliwki w marynacie - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowaną marynatą zalej oliwki. Zakręcony słój przechowuj w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie w celu zamarynowania.

Oliwki w marynacie - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 22.10.2018

    Halkidiki to Grecja ale nie widziałem takich oliwek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 21.05.2016

    @iwona a gdzie takie dostać i ile kosztują? Chalchidiki to grecja, dobrze mówię?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 15.05.2016

    Środziemnomorskie sa pyszne, takie dojrzewajace w pełnym słoneczku. Ja odkąd spróbowałam zielonych oliwek z Chalchidiki już innych nie jem i nie używam do gotowania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szary Kot

    Szary Kot , 14.05.2016

    Smak oliwek zależy od odmiany i kraju pochodzenia. Najlepsze są śródziemnomorskie i najlepiej zrobić sobie je po swojemu w marynacie lub kupić gotowe ale zwracając uwagę na to aby pochodziły z dobrego regionu włoch/grecji. Woliwsz czarne czy zielone?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 07.05.2016

    Jakie oliwki polecacie? Nie jedne oliwki już jadłam bo bardzo lubię jako przekąskę ale nie zawsze smakują tak samo. Jedne są większe inne mniejsze więc pewnie chodzi o gatunek. Doradźcie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Oliwki w marynacieOliwki w marynacie

Oliwki w marynacie to propozycja nie tylko na oryginalną przekąskę – będą również składnikiem pysznych sałatek lub podstawą do przygotowania koreczków. Rozpocznij od wyboru oliwek – najlepsze będą drylowane, bez dodatkowych składników. Odsącz je z wody i umieść w dużym słoiku. Następnie przyrządź aromatyczną mieszankę, w której je zamarynujesz – zacznij od bulionu na włoszczyźnie. Żeby nadać marynacie wyrazistego smaku, dodaj do niej ząbek czosnku, gałązkę świeżego kopru oraz dwa plastry cytryny. Całość zalej oliwą, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się ze sobą połączyły. Teraz wystarczy tylko zalać wcześniej przygotowane oliwki i dokładnie zamknąć słoik. Będą gotowe po około dwóch tygodniach – w zależności od ich ilości. Do czego je dodawać? Doskonale smakują solo, bez żadnych dodatków, jednak skomponują się również ze składnikami sałatki greckiej, sosem pomidorowym do makaronu oraz z pizzą. Twoja opinia jest dla nas ważna – podziel się nią w komentarzu. Smacznego!