
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w niewielkiej ilości wody. Wystudź.

Krok 2
Dodaj pozostałe składniki oraz oliwę.

Krok 3
Tak przygotowaną marynatą zalej oliwki. Zakręcony słój przechowuj w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie w celu zamarynowania.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Oliwki w marynacie
Oliwki w marynacie to propozycja nie tylko na oryginalną przekąskę – będą również składnikiem pysznych sałatek lub podstawą do przygotowania koreczków. Rozpocznij od wyboru oliwek – najlepsze będą drylowane, bez dodatkowych składników. Odsącz je z wody i umieść w dużym słoiku. Następnie przyrządź aromatyczną mieszankę, w której je zamarynujesz – zacznij od bulionu na włoszczyźnie. Żeby nadać marynacie wyrazistego smaku, dodaj do niej ząbek czosnku, gałązkę świeżego kopru oraz dwa plastry cytryny. Całość zalej oliwą, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się ze sobą połączyły. Teraz wystarczy tylko zalać wcześniej przygotowane oliwki i dokładnie zamknąć słoik. Będą gotowe po około dwóch tygodniach – w zależności od ich ilości. Do czego je dodawać? Doskonale smakują solo, bez żadnych dodatków, jednak skomponują się również ze składnikami sałatki greckiej, sosem pomidorowym do makaronu oraz z pizzą. Twoja opinia jest dla nas ważna – podziel się nią w komentarzu. Smacznego!