Oliwki w marynacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Oliwki w marynacie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w niewielkiej ilości wody. Wystudź.

Oliwki w marynacie - Krok 1

Krok 2

Dodaj pozostałe składniki oraz oliwę.

Oliwki w marynacie - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowaną marynatą zalej oliwki. Zakręcony słój przechowuj w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie w celu zamarynowania.

Oliwki w marynacie - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 22.10.2018

    Halkidiki to Grecja ale nie widziałem takich oliwek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 21.05.2016

    @iwona a gdzie takie dostać i ile kosztują? Chalchidiki to grecja, dobrze mówię?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 15.05.2016

    Środziemnomorskie sa pyszne, takie dojrzewajace w pełnym słoneczku. Ja odkąd spróbowałam zielonych oliwek z Chalchidiki już innych nie jem i nie używam do gotowania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szary Kot

    Szary Kot , 14.05.2016

    Smak oliwek zależy od odmiany i kraju pochodzenia. Najlepsze są śródziemnomorskie i najlepiej zrobić sobie je po swojemu w marynacie lub kupić gotowe ale zwracając uwagę na to aby pochodziły z dobrego regionu włoch/grecji. Woliwsz czarne czy zielone?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 07.05.2016

    Jakie oliwki polecacie? Nie jedne oliwki już jadłam bo bardzo lubię jako przekąskę ale nie zawsze smakują tak samo. Jedne są większe inne mniejsze więc pewnie chodzi o gatunek. Doradźcie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oliwki w marynacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Oliwki w marynacieOliwki w marynacie

Oliwki w marynacie to propozycja nie tylko na oryginalną przekąskę – będą również składnikiem pysznych sałatek lub podstawą do przygotowania koreczków. Rozpocznij od wyboru oliwek – najlepsze będą drylowane, bez dodatkowych składników. Odsącz je z wody i umieść w dużym słoiku. Następnie przyrządź aromatyczną mieszankę, w której je zamarynujesz – zacznij od bulionu na włoszczyźnie. Żeby nadać marynacie wyrazistego smaku, dodaj do niej ząbek czosnku, gałązkę świeżego kopru oraz dwa plastry cytryny. Całość zalej oliwą, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się ze sobą połączyły. Teraz wystarczy tylko zalać wcześniej przygotowane oliwki i dokładnie zamknąć słoik. Będą gotowe po około dwóch tygodniach – w zależności od ich ilości. Do czego je dodawać? Doskonale smakują solo, bez żadnych dodatków, jednak skomponują się również ze składnikami sałatki greckiej, sosem pomidorowym do makaronu oraz z pizzą. Twoja opinia jest dla nas ważna – podziel się nią w komentarzu. Smacznego!