
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w niewielkiej ilości wody. Wystudź.

Krok 2
Dodaj pozostałe składniki oraz oliwę.

Krok 3
Tak przygotowaną marynatą zalej oliwki. Zakręcony słój przechowuj w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie w celu zamarynowania.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Oliwki w marynacie
Oliwki w marynacie to propozycja nie tylko na oryginalną przekąskę – będą również składnikiem pysznych sałatek lub podstawą do przygotowania koreczków. Rozpocznij od wyboru oliwek – najlepsze będą drylowane, bez dodatkowych składników. Odsącz je z wody i umieść w dużym słoiku. Następnie przyrządź aromatyczną mieszankę, w której je zamarynujesz – zacznij od bulionu na włoszczyźnie. Żeby nadać marynacie wyrazistego smaku, dodaj do niej ząbek czosnku, gałązkę świeżego kopru oraz dwa plastry cytryny. Całość zalej oliwą, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się ze sobą połączyły. Teraz wystarczy tylko zalać wcześniej przygotowane oliwki i dokładnie zamknąć słoik. Będą gotowe po około dwóch tygodniach – w zależności od ich ilości. Do czego je dodawać? Doskonale smakują solo, bez żadnych dodatków, jednak skomponują się również ze składnikami sałatki greckiej, sosem pomidorowym do makaronu oraz z pizzą. Twoja opinia jest dla nas ważna – podziel się nią w komentarzu. Smacznego!