Składniki
1 kilogram
200 mililitrów
300 mililitrów
100 mililitrów
3 ziarna
3 ziarna
9 ziaren
3 sztuki
3 sztuki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową upiecz do miękkości (temp. pieczenia 190*C przez około 45 minut), po tym czasie buraki lekko przestudź, pokrój w grube półplastry i umieść w czystym słoiczku. Do każdego słoiczka dołóż przyprawy, liście laurowe, oliwę i czosnek.
Krok 2
W garnku połącz ocet, sok jabłkowy i miód. Marynatę zagotuj, wlej do słoika z buraczkami i zakręć.
Krok 3
Słoiczki umieść w garnku, zalej wodą do poziomu przykrywki, całość gotuj pasteryzując przez około 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij, przekręć zakrętką do dołu i wystudź.

Dobra rada:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest włożenie dna garnka gazetami - zapobiegnie to pęknięciu słoika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO
Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO
Czerwone, słodkie, winne… uwielbiane ze względu na swój kolor i smak. Nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni, zdobiący niedzielne stoły, które uginają się pod ciężarem jedzenia. Dodatek do wielu dań, podkręcający ich smak i wygląd. O czym mowa? Pora na buraczki w occie balsamicznym – bez rumieńca się nie obejdzie!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów buraków. W takiej odsłonie nie mają sobie równych!
Na jaką okazję?
Przygotowujesz obiad dla całej rodziny? Miej ze sobą buraczki w occie balsamicznym, które spiszą się świetnie jako dodatek do głównego dania – dodadzą nie tylko koloru, ale i wyrazistego smaku!
Czy wiesz, że?
Buraki od lat wykorzystywane są również jako barwnik. Szukasz sposobu, jak zmyć zabarwione burakami ręce? Sięgnij po sok z cytryny i sól. Ta mieszanka może okazać się zbawienna dla Twoich dłoni po tym, gdy kończysz przygotowywać przetwory z buraków.
Dla urozmaicenia:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka ściereczką – zapobiegnie to pęknięciu słoika.
































