Składniki
1 kilogram
200 mililitrów
300 mililitrów
100 mililitrów
3 ziarna
3 ziarna
9 ziaren
3 sztuki
3 sztuki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową upiecz do miękkości (temp. pieczenia 190*C przez około 45 minut), po tym czasie buraki lekko przestudź, pokrój w grube półplastry i umieść w czystym słoiczku. Do każdego słoiczka dołóż przyprawy, liście laurowe, oliwę i czosnek.
Krok 2
W garnku połącz ocet, sok jabłkowy i miód. Marynatę zagotuj, wlej do słoika z buraczkami i zakręć.
Krok 3
Słoiczki umieść w garnku, zalej wodą do poziomu przykrywki, całość gotuj pasteryzując przez około 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij, przekręć zakrętką do dołu i wystudź.
Dobra rada:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest włożenie dna garnka gazetami - zapobiegnie to pęknięciu słoika.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO
Czerwone, słodkie, winne… uwielbiane ze względu na swój kolor i smak. Nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni, zdobiący niedzielne stoły, które uginają się pod ciężarem jedzenia. Dodatek do wielu dań, podkręcający ich smak i wygląd. O czym mowa? Pora na buraczki w occie balsamicznym – bez rumieńca się nie obejdzie!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów buraków. W takiej odsłonie nie mają sobie równych!
Na jaką okazję?
Przygotowujesz obiad dla całej rodziny? Miej ze sobą buraczki w occie balsamicznym, które spiszą się świetnie jako dodatek do głównego dania – dodadzą nie tylko koloru, ale i wyrazistego smaku!
Czy wiesz, że?
Buraki od lat wykorzystywane są również jako barwnik. Szukasz sposobu, jak zmyć zabarwione burakami ręce? Sięgnij po sok z cytryny i sól. Ta mieszanka może okazać się zbawienna dla Twoich dłoni po tym, gdy kończysz przygotowywać przetwory z buraków.
Dla urozmaicenia:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka ściereczką – zapobiegnie to pęknięciu słoika.