Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 mililitrów

300 mililitrów

100 mililitrów

3 sztuki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki zawiń w folię aluminiową upiecz do miękkości (temp. pieczenia 190*C przez około 45 minut), po tym czasie buraki lekko przestudź, pokrój w grube półplastry i umieść w czystym słoiczku. Do każdego słoiczka dołóż przyprawy, liście laurowe, oliwę i czosnek.

Krok 2

W garnku połącz ocet, sok jabłkowy i miód. Marynatę zagotuj, wlej do słoika z buraczkami i zakręć.

Krok 3

Słoiczki umieść w garnku, zalej wodą do poziomu przykrywki, całość gotuj pasteryzując przez około 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij, przekręć zakrętką do dołu i wystudź.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest włożenie dna garnka gazetami - zapobiegnie to pęknięciu słoika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczki w occie balsamicznym - VIDEOBuraczki w occie balsamicznym - VIDEO

Czerwone, słodkie, winne… uwielbiane ze względu na swój kolor i smak. Nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni, zdobiący niedzielne stoły, które uginają się pod ciężarem jedzenia. Dodatek do wielu dań, podkręcający ich smak i wygląd. O czym mowa? Pora na buraczki w occie balsamicznym – bez rumieńca się nie obejdzie!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów buraków. W takiej odsłonie nie mają sobie równych!

Na jaką okazję?

Przygotowujesz obiad dla całej rodziny? Miej ze sobą buraczki w occie balsamicznym, które spiszą się świetnie jako dodatek do głównego dania – dodadzą nie tylko koloru, ale i wyrazistego smaku!

Czy wiesz, że?

Buraki od lat wykorzystywane są również jako barwnik. Szukasz sposobu, jak zmyć zabarwione burakami ręce? Sięgnij po sok z cytryny i sól. Ta mieszanka może okazać się zbawienna dla Twoich dłoni po tym, gdy kończysz przygotowywać przetwory z buraków.

Dla urozmaicenia:

Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka ściereczką – zapobiegnie to pęknięciu słoika.