Idealny dodatek do tradycyjnego obiadu? Buraczki! Zasmażane lub nie, z dodatkiem jabłka lub zrumienionej cebulki, na zimno lub na gorąco. Świetne zarówno do ulubionych mielonych kotletów, bitek wołowych lub pieczeni. Jedno jest pewne – buraczki na zimę to coś, co warto mieć w domowej spiżarni. Jak zrobić buraczki tarte do słoików? To proste – prócz buraków potrzebujecie wyłącznie odrobiny octu (lub soku z cytryny), soli i cukru. Z jednego kilograma buraków zrobicie jeden duży słoik tartych buraczków (taki o pojemności 900 ml).

Jakie buraczki do słoików będą najlepsze?

Świeże buraki łatwo rozpoznacie po gładkiej skórce i tym, że są twarde. Najlepiej wybierać warzywa mniej więcej takiej samej wielkości. Bulwy o średnicy ok. 10 cm będą w sam raz.

Prócz wielkości, znaczenie może mieć również kształt buraków. Na pytanie jak zrobić idealne buraczki tarte do słoików, spora część smakoszy odpowie: wybierając podłużne buraki.

W garnku lub piekarniku

Następny krok to gotowanie buraków. Te średniej wielkości gotują się około godziny. Na wszelki wypadek nie gotujcie buraków w ulubionym, nowym garnku – mogą zabarwić go na brunatny kolor. Buraki można upiec też w piekarniku. Wystarczy każdą sztukę zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec około godziny w temperaturze ok. 200°C (nastawiając piekarnik na grzanie "góra-dół"). Im większe buraki – tym dłużej należy je piec (to samo dotyczy gotowania).

Obieranie i tarcie buraczków

Po upieczeniu buraki muszą ostygnąć. Wystudzone buraki bardzo łatwo obrać – skórka odchodzi właściwie sama. Obrane buraki zetrzyjcie na tarce. Jarzynowej lub tej o drobnych oczkach – wszystko zależy od tego, jakie buraczki lubicie najbardziej. By uniknąć "buraczanych" przebarwień na dłoniach i za paznokciami – najlepiej robić to w gumowych lub foliowych rękawiczkach. Jeśli nie macie rękawiczek – przebarwienia szybko usuniecie sokiem z cytryny.

Buraczki tarte do słoików – przepis na smak idealny

Starte buraki należy wymieszać z octem lub sokiem z cytryny (albo pół na pół). Na jeden kilogram buraków wystarczy łyżka stołowa octu (soku z cytryny). Jeśli chodzi o sól i cukier – wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Najlepiej dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, spróbować i... zwiększać ilość soli oraz cukru do momentu aż uznacie, że smaczniej być nie może!

Buraczki w słoiki i... szybka akcja pasteryzacja

Słoiki z tartymi buraczkami wystarczy włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą (do połowy wysokości słoików) i gotować ok. 20 minut. Możecie też pasteryzować buraczki w piekarniku – wkładając je do zimnego piekarnika i ustawiając temperaturę na 100-110°C. Słoiki należy wyjąć po 20 minutach od momentu nagrzania się piekarnika. Najlepiej, by stygły powoli, dlatego warto przykryć je ściereczką.