Jak zrobić buraczki tarte do słoików?

Idealny dodatek do tradycyjnego obiadu? Buraczki! Zasmażane lub nie, z dodatkiem jabłka lub zrumienionej cebulki, na zimno lub na gorąco. Świetne zarówno do ulubionych mielonych kotletów, bitek wołowych lub pieczeni. Jedno jest pewne – buraczki na zimę to coś, co warto mieć w domowej spiżarni. Jak zrobić buraczki tarte do słoików? To proste – prócz buraków potrzebujecie wyłącznie odrobiny octu (lub soku z cytryny), soli i cukru. Z jednego kilograma buraków zrobicie jeden duży słoik tartych buraczków (taki o pojemności 900 ml).

Jakie buraczki do słoików będą najlepsze?

Zanim omówimy, jak zrobić buraczki tarte do słoików, warto wiedzieć, jakie warzywa będą odpowiednie. Świeże buraki łatwo rozpoznacie po gładkiej skórce i tym, że są twarde. Najlepiej wybierać warzywa mniej więcej takiej samej wielkości. Bulwy o średnicy ok. 10 cm będą w sam raz.

Prócz wielkości, znaczenie może mieć również kształt buraków. Na pytanie jak zrobić idealne buraczki tarte do słoików, spora część smakoszy odpowie: wybierając podłużne buraki.

Jak zrobić buraczki – w garnku lub piekarniku

Wiemy, już jakie buraki wybrać. Następnym krokiem jest gotowanie. Te średniej wielkości gotują się około godziny. Na wszelki wypadek nie gotujcie buraków w ulubionym, nowym garnku – mogą zabarwić go na brunatny kolor. Buraki można upiec też w piekarniku. Wystarczy każdą sztukę zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec około godziny w temperaturze ok. 200°C (nastawiając piekarnik na grzanie "góra-dół"). Im większe buraki – tym dłużej należy je piec (to samo dotyczy gotowania).

Obieranie i tarcie buraczków

Po upieczeniu buraki muszą ostygnąć. Wystudzone buraki bardzo łatwo obrać – skórka odchodzi właściwie sama. Obrane buraki zetrzyjcie na tarce. Jarzynowej lub tej o drobnych oczkach – wszystko zależy od tego, jakie buraczki lubicie najbardziej. By uniknąć "buraczanych" przebarwień na dłoniach i za paznokciami – najlepiej robić to w gumowych lub foliowych rękawiczkach. Jeśli nie macie rękawiczek – przebarwienia szybko usuniecie sokiem z cytryny.

Buraczki tarte do słoików – przepis na smak idealny

Starte buraki należy wymieszać z octem lub sokiem z cytryny (albo pół na pół). Na jeden kilogram buraków wystarczy łyżka stołowa octu (soku z cytryny). Jeśli chodzi o sól i cukier – wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Najlepiej dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, spróbować i... zwiększać ilość soli oraz cukru do momentu aż uznacie, że smaczniej być nie może!

Buraczki w słoiki i... szybka akcja pasteryzacja

Słoiki z tartymi buraczkami wystarczy włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą (do połowy wysokości słoików) i gotować ok. 20 minut. Możecie też pasteryzować buraczki w piekarniku – wkładając je do zimnego piekarnika i ustawiając temperaturę na 100-110°C. Słoiki należy wyjąć po 20 minutach od momentu nagrzania się piekarnika. Najlepiej, by stygły powoli, dlatego warto przykryć je ściereczką.

Wiesz, już jak zrobić buraczki tarte do słoików, które będą idealnym dodatkiem do wielu potraw. Z czym je jeść? Mnóstwo inspiracji znajdziesz wśród naszych przepisów na dania główne!