
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
8 plastrów
50 gramów
150 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbaski zawiń w plastry boczku i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondelku na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone w paski śliwki i rozmaryn, a całość zalej winem i doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką wody i wlej do rondelka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 4
Kiełbaski wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Gotowe podawaj ze śliwkowym sosem i ziemniaczanym puree.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym
Zapiekane kiełbaski to popularne i nieskomplikowane danie. Wypróbuj, jak dobrze smakują zawijane w boczku z dodatkiem sosu z suszonych śliwek. Do przyrządzenia potrawy wybierz kiełbaski z mniejszą zawartością tłuszczu – porcje owinięte w wędzony boczek staną się dzięki niemu wystarczająco soczyste, a dodatkowo podpieczone zyskają słony posmak. Przygotowanie sosu rozpocznij od podsmażenia cebuli – najlepiej sprawdzi się szalotka. Ważnym składnikiem sosu są także suszone śliwki, których smak znacznie różni się od świeżych. Owoce w wersji suszonej są bardziej aromatyczne, a ich charakterystyczny wędzony posmak dobrze pasuje do dań z różnego rodzaju mięsami. Nie zapomnij także o doprawieniu sosu świeżym rozmarynem, którego gałązki przed dodaniem warto rozdrobnić w palcach w celu uwolnienia silniejszego zapachu. Aby przygotować kiełbaski z boczkiem, nie musisz czekać na pogodę sprzyjającą grillowaniu – będą równie smaczne po zapieczeniu w piekarniku. Podawaj je z sosem śliwkowym i purée ziemniaczanym.


































