Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

8 plastrów

50 gramów

150 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbaski zawiń w plastry boczku i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondelku na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone w paski śliwki i rozmaryn, a całość zalej winem i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką wody i wlej do rondelka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 4

Kiełbaski wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Gotowe podawaj ze śliwkowym sosem i ziemniaczanym puree.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowymKiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym

Zapiekane kiełbaski to popularne i nieskomplikowane danie. Wypróbuj, jak dobrze smakują zawijane w boczku z dodatkiem sosu z suszonych śliwek. Do przyrządzenia potrawy wybierz kiełbaski z mniejszą zawartością tłuszczu – porcje owinięte w wędzony boczek staną się dzięki niemu wystarczająco soczyste, a dodatkowo podpieczone zyskają słony posmak. Przygotowanie sosu rozpocznij od podsmażenia cebuli – najlepiej sprawdzi się szalotka. Ważnym składnikiem sosu są także suszone śliwki, których smak znacznie różni się od świeżych. Owoce w wersji suszonej są bardziej aromatyczne, a ich charakterystyczny wędzony posmak dobrze pasuje do dań z różnego rodzaju mięsami. Nie zapomnij także o doprawieniu sosu świeżym rozmarynem, którego gałązki przed dodaniem warto rozdrobnić w palcach w celu uwolnienia silniejszego zapachu. Aby przygotować kiełbaski z boczkiem, nie musisz czekać na pogodę sprzyjającą grillowaniu – będą równie smaczne po zapieczeniu w piekarniku. Podawaj je z sosem śliwkowym i purée ziemniaczanym.