Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

8 plastrów

50 gramów

150 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbaski zawiń w plastry boczku i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondelku na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone w paski śliwki i rozmaryn, a całość zalej winem i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką wody i wlej do rondelka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 4

Kiełbaski wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Gotowe podawaj ze śliwkowym sosem i ziemniaczanym puree.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowymKiełbaski z boczkiem i sosem śliwkowym

Zapiekane kiełbaski to popularne i nieskomplikowane danie. Wypróbuj, jak dobrze smakują zawijane w boczku z dodatkiem sosu z suszonych śliwek. Do przyrządzenia potrawy wybierz kiełbaski z mniejszą zawartością tłuszczu – porcje owinięte w wędzony boczek staną się dzięki niemu wystarczająco soczyste, a dodatkowo podpieczone zyskają słony posmak. Przygotowanie sosu rozpocznij od podsmażenia cebuli – najlepiej sprawdzi się szalotka. Ważnym składnikiem sosu są także suszone śliwki, których smak znacznie różni się od świeżych. Owoce w wersji suszonej są bardziej aromatyczne, a ich charakterystyczny wędzony posmak dobrze pasuje do dań z różnego rodzaju mięsami. Nie zapomnij także o doprawieniu sosu świeżym rozmarynem, którego gałązki przed dodaniem warto rozdrobnić w palcach w celu uwolnienia silniejszego zapachu. Aby przygotować kiełbaski z boczkiem, nie musisz czekać na pogodę sprzyjającą grillowaniu – będą równie smaczne po zapieczeniu w piekarniku. Podawaj je z sosem śliwkowym i purée ziemniaczanym.