Zapiekana tortilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana tortilla

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

150 mililitrów

1 pęczek

200 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na kawałki, pomidory pokrój w kostkę, a sałatę poszatkuj.

Krok 2

Cebulę zetrzyj na tarce, podsmaż na oleju.

Krok 3

Dodaj mięso, podsmaż przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 4

Dodaj pokrojone pomidory, podduś całość mieszając od czasu do czasu, dopraw mięso przyprawami.

Krok 5

Po zdjęciu z ognia dodaj do kurczaka poszatkowaną sałatę, połowę startego sera żółtego i posiekany szczypiorek. Śmietanę i majonez wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem.

Krok 6

Płaty tortilli posmaruj sosem czosnkowym, wyłóż mięsny farsz. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu.

Krok 7

Zapiekaj 15 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej