Zapiekana tortilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana tortilla

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

150 mililitrów

1 pęczek

200 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na kawałki, pomidory pokrój w kostkę, a sałatę poszatkuj.

Krok 2

Cebulę zetrzyj na tarce, podsmaż na oleju.

Krok 3

Dodaj mięso, podsmaż przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 4

Dodaj pokrojone pomidory, podduś całość mieszając od czasu do czasu, dopraw mięso przyprawami.

Krok 5

Po zdjęciu z ognia dodaj do kurczaka poszatkowaną sałatę, połowę startego sera żółtego i posiekany szczypiorek. Śmietanę i majonez wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem.

Krok 6

Płaty tortilli posmaruj sosem czosnkowym, wyłóż mięsny farsz. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu.

Krok 7

Zapiekaj 15 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana tortilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej