Kotlety mielone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

563 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

557 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fix rozmieszaj z 125 mililitrami letniej wody i pozostaw na 3 minuty.

Kotlety mielone  - Krok 1

Krok 2

Dodaj Fix do mięsa i dokładnie wymieszaj.

Kotlety mielone  - Krok 2

Krok 3

Formuj kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kotlety mielone  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Kierz

    Katarzyna Kierz , 22.03.2020

    TAK Do klasyczny kotletów mielonych dokładam dużą ilość natki pietruszki oraz czosnek. Robię też wersje z dodatkiem cukinii, papryki czerwonej drobno siekanej oraz z dodatkiem curry. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone Kotlety mielone

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i doskonale doprawione – takie powinny być idealne kotlety mielone. Pomimo zmieniających się trendów kulinarnych - mody na sushi, dania kuchni chińskiej, włoskiej lub tajskiej – kotlety mielone nieustannie cieszą się sympatią smakoszy i regularnie pojawiają się w naszym rodzimym, obiadowym menu. Przyrządzając je warto zastosować parę sprawdzonych trików. Przed formowaniem mięsnej masy zwilż ręce zimną wodą lub posmaruj oliwką z oliwek. Jeśli chcesz skrócić czas smażenia kotletów, zrumień je z obu stron na patelni, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni. Gotowe mielone podawaj w towarzystwie puszystego puree z ziemniaków i marchewki duszonej na masełku z zielonym groszkiem.