
Składniki
800 gramów
800 mililitrów
200 mililitrów
4 łyżki
5 sztuk
1 łyżeczka
120 gramów
1 szczypta
2 sztuki
200 mililitrów
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże umyte wiśnie wydryluj i włóż do garnka (wiśnie mrożone drylowane włóż do garnka bez rozmrażania). Zalej wodą, winem i sokiem z cytryny. Dodaj cukier, szczyptę soli oraz zgniecione goździki i cynamon. Całość zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 20 min.

Krok 2
Łyżką cedzakową wyjmij połowę wiśni i zmiksuj je. W misce wymieszaj żółtka ze śmietanką i ubijaj je, stopniowo wlewając nieco gorącej wiśniowej zupy z garnka.

Krok 3
Przelej zawartość miski do garnka z zupą, cały czas mieszając. Podgrzewaj garnek, aż całość zrobi się wrząca i zgęstnieje, lecz nie zacznie się jeszcze gotować, gdyż wówczas żółtka się zetną. Dodaj zmiksowane wiśnie, ostudź, po czym dobrze schłodź całość w lodówce.

Krok 4
Ubij na sztywno pozostałą śmietankę z odrobiną cukru pudru. Podawaj deser w głębokich talerzach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietanki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej