
Składniki
800 gramów
800 mililitrów
200 mililitrów
4 łyżki
5 sztuk
1 łyżeczka
120 gramów
1 szczypta
2 sztuki
200 mililitrów
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże umyte wiśnie wydryluj i włóż do garnka (wiśnie mrożone drylowane włóż do garnka bez rozmrażania). Zalej wodą, winem i sokiem z cytryny. Dodaj cukier, szczyptę soli oraz zgniecione goździki i cynamon. Całość zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 20 min.

Krok 2
Łyżką cedzakową wyjmij połowę wiśni i zmiksuj je. W misce wymieszaj żółtka ze śmietanką i ubijaj je, stopniowo wlewając nieco gorącej wiśniowej zupy z garnka.

Krok 3
Przelej zawartość miski do garnka z zupą, cały czas mieszając. Podgrzewaj garnek, aż całość zrobi się wrząca i zgęstnieje, lecz nie zacznie się jeszcze gotować, gdyż wówczas żółtka się zetną. Dodaj zmiksowane wiśnie, ostudź, po czym dobrze schłodź całość w lodówce.

Krok 4
Ubij na sztywno pozostałą śmietankę z odrobiną cukru pudru. Podawaj deser w głębokich talerzach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietanki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































