Legumina wiśniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Legumina wiśniowa

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

13

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

800 mililitrów

200 mililitrów

4 łyżki

5 sztuk

1 łyżeczka

120 gramów

1 szczypta

2 sztuki

200 mililitrów

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże umyte wiśnie wydryluj i włóż do garnka (wiśnie mrożone drylowane włóż do garnka bez rozmrażania). Zalej wodą, winem i sokiem z cytryny. Dodaj cukier, szczyptę soli oraz zgniecione goździki i cynamon. Całość zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 20 min.

Legumina wiśniowa - Krok 1

Krok 2

Łyżką cedzakową wyjmij połowę wiśni i zmiksuj je. W misce wymieszaj żółtka ze śmietanką i ubijaj je, stopniowo wlewając nieco gorącej wiśniowej zupy z garnka.

Legumina wiśniowa - Krok 2

Krok 3

Przelej zawartość miski do garnka z zupą, cały czas mieszając. Podgrzewaj garnek, aż całość zrobi się wrząca i zgęstnieje, lecz nie zacznie się jeszcze gotować, gdyż wówczas żółtka się zetną. Dodaj zmiksowane wiśnie, ostudź, po czym dobrze schłodź całość w lodówce.

Legumina wiśniowa - Krok 3

Krok 4

Ubij na sztywno pozostałą śmietankę z odrobiną cukru pudru. Podawaj deser w głębokich talerzach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietanki.

Legumina wiśniowa - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

Zobacz również