Legumina wiśniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Legumina wiśniowa

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

15

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

800 mililitrów

200 mililitrów

4 łyżki

5 sztuk

1 łyżeczka

120 gramów

1 szczypta

2 sztuki

200 mililitrów

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże umyte wiśnie wydryluj i włóż do garnka (wiśnie mrożone drylowane włóż do garnka bez rozmrażania). Zalej wodą, winem i sokiem z cytryny. Dodaj cukier, szczyptę soli oraz zgniecione goździki i cynamon. Całość zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 20 min.

Legumina wiśniowa - Krok 1

Krok 2

Łyżką cedzakową wyjmij połowę wiśni i zmiksuj je. W misce wymieszaj żółtka ze śmietanką i ubijaj je, stopniowo wlewając nieco gorącej wiśniowej zupy z garnka.

Legumina wiśniowa - Krok 2

Krok 3

Przelej zawartość miski do garnka z zupą, cały czas mieszając. Podgrzewaj garnek, aż całość zrobi się wrząca i zgęstnieje, lecz nie zacznie się jeszcze gotować, gdyż wówczas żółtka się zetną. Dodaj zmiksowane wiśnie, ostudź, po czym dobrze schłodź całość w lodówce.

Legumina wiśniowa - Krok 3

Krok 4

Ubij na sztywno pozostałą śmietankę z odrobiną cukru pudru. Podawaj deser w głębokich talerzach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietanki.

Legumina wiśniowa - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej