
Składniki
800 gramów
800 mililitrów
200 mililitrów
4 łyżki
5 sztuk
1 łyżeczka
120 gramów
1 szczypta
2 sztuki
200 mililitrów
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże umyte wiśnie wydryluj i włóż do garnka (wiśnie mrożone drylowane włóż do garnka bez rozmrażania). Zalej wodą, winem i sokiem z cytryny. Dodaj cukier, szczyptę soli oraz zgniecione goździki i cynamon. Całość zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 20 min.

Krok 2
Łyżką cedzakową wyjmij połowę wiśni i zmiksuj je. W misce wymieszaj żółtka ze śmietanką i ubijaj je, stopniowo wlewając nieco gorącej wiśniowej zupy z garnka.

Krok 3
Przelej zawartość miski do garnka z zupą, cały czas mieszając. Podgrzewaj garnek, aż całość zrobi się wrząca i zgęstnieje, lecz nie zacznie się jeszcze gotować, gdyż wówczas żółtka się zetną. Dodaj zmiksowane wiśnie, ostudź, po czym dobrze schłodź całość w lodówce.

Krok 4
Ubij na sztywno pozostałą śmietankę z odrobiną cukru pudru. Podawaj deser w głębokich talerzach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietanki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























