Legumina wiśniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Legumina wiśniowa

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

15

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

800 mililitrów

200 mililitrów

4 łyżki

5 sztuk

1 łyżeczka

120 gramów

1 szczypta

2 sztuki

200 mililitrów

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże umyte wiśnie wydryluj i włóż do garnka (wiśnie mrożone drylowane włóż do garnka bez rozmrażania). Zalej wodą, winem i sokiem z cytryny. Dodaj cukier, szczyptę soli oraz zgniecione goździki i cynamon. Całość zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 20 min.

Legumina wiśniowa - Krok 1

Krok 2

Łyżką cedzakową wyjmij połowę wiśni i zmiksuj je. W misce wymieszaj żółtka ze śmietanką i ubijaj je, stopniowo wlewając nieco gorącej wiśniowej zupy z garnka.

Legumina wiśniowa - Krok 2

Krok 3

Przelej zawartość miski do garnka z zupą, cały czas mieszając. Podgrzewaj garnek, aż całość zrobi się wrząca i zgęstnieje, lecz nie zacznie się jeszcze gotować, gdyż wówczas żółtka się zetną. Dodaj zmiksowane wiśnie, ostudź, po czym dobrze schłodź całość w lodówce.

Legumina wiśniowa - Krok 3

Krok 4

Ubij na sztywno pozostałą śmietankę z odrobiną cukru pudru. Podawaj deser w głębokich talerzach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietanki.

Legumina wiśniowa - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Legumina wiśniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej