
Składniki
140 gramów
20 gramów
200 mililitrów
70 mililitrów
50 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
18 gramów
250 gramów
150 gramów
40 gramów
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszać mąkę, kakao, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać mleko, wodę i żółtka jajek i roztopione zimne masło. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Oddzielić z 10szt. ciasteczek krem (pozostałe ciasteczka użyjemy do ozdoby). Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałki i wymieszać z masą. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną. Białka delikatnie wymieszać z masą na gofry. Upiec gofry i odłożyć na kratkę by nie parowały od spodu.
Krok 2
Serek mascarpone zmiksować na jednolitą masę z śmietaną i odrobiną ekstraktu z wanilii, do samku dodać troskę cukru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























