
Składniki
140 gramów
20 gramów
200 mililitrów
70 mililitrów
50 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
18 gramów
250 gramów
150 gramów
40 gramów
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszać mąkę, kakao, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać mleko, wodę i żółtka jajek i roztopione zimne masło. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Oddzielić z 10szt. ciasteczek krem (pozostałe ciasteczka użyjemy do ozdoby). Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałki i wymieszać z masą. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną. Białka delikatnie wymieszać z masą na gofry. Upiec gofry i odłożyć na kratkę by nie parowały od spodu.
Krok 2
Serek mascarpone zmiksować na jednolitą masę z śmietaną i odrobiną ekstraktu z wanilii, do samku dodać troskę cukru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej