
Składniki
140 gramów
20 gramów
200 mililitrów
70 mililitrów
50 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
18 gramów
250 gramów
150 gramów
40 gramów
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszać mąkę, kakao, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać mleko, wodę i żółtka jajek i roztopione zimne masło. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Oddzielić z 10szt. ciasteczek krem (pozostałe ciasteczka użyjemy do ozdoby). Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałki i wymieszać z masą. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną. Białka delikatnie wymieszać z masą na gofry. Upiec gofry i odłożyć na kratkę by nie parowały od spodu.
Krok 2
Serek mascarpone zmiksować na jednolitą masę z śmietaną i odrobiną ekstraktu z wanilii, do samku dodać troskę cukru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























