Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo

Autor: Łukasz Kobyłka

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

140 gramów

20 gramów

200 mililitrów

70 mililitrów

50 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

18 gramów

250 gramów

150 gramów

40 gramów

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać mąkę, kakao, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać mleko, wodę i żółtka jajek i roztopione zimne masło. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Oddzielić z 10szt. ciasteczek krem (pozostałe ciasteczka użyjemy do ozdoby). Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałki i wymieszać z masą. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną. Białka delikatnie wymieszać z masą na gofry. Upiec gofry i odłożyć na kratkę by nie parowały od spodu.

Krok 2

Serek mascarpone zmiksować na jednolitą masę z śmietaną i odrobiną ekstraktu z wanilii, do samku dodać troskę cukru.

Tagi:DESER
1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Kobyłka

    Łukasz Kobyłka , 28.02.2021

    https://www.youtube.com/watch?v=OOtz4QQxYZs

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące gofry z ciasteczkami Oreo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej