Jabłka pieczone z cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka pieczone z cynamonem

Autor: 79699cf1b90e62727c5954c4ffe10f d41d8cd98f00b204e9800998ecf842

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

0.25 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wymieszaj cukier z cynamonem. Jabłka wydrąż od góry łyżeczką i wsyp cukrem i cynamonem (po łyżeczce). Można dołożyć odrobinę dżemu lub powideł oraz płatki migdałowe. Wlej rum (po łyżeczce). Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułuż w nim jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz ok. 40 min. Miód rozgrzewamy na patelni, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło a następnie śmietanę intensywnie mieszając o uzyskania jednolitej masy. Podgrzać polewę i polać jabłka

Tagi:DESER
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka pieczone z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka pieczone z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka pieczone z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka pieczone z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka pieczone z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka pieczone z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka pieczone z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka pieczone z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej