
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
125 mililitrów
1.5 łyżeczki
1 łyżka
80 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę i cytrynę przelej wrzątkiem, dokładnie umyj, otrzyj skórkę z pomarańczy i z cytryny i wyciśnij z niej sok. Fasolę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przecedź i wypłucz.

Krok 2
Morele, czekoladę i orzechy z grubsza przesiekaj. Laskę wanilii przetnij po długości na pół i wyskrob krawędzią noża ziarenka ze środka.

Krok 3
Pomidory z bananem, wanilią, skórką z cytryny i pomarańczy, sokiem z cytryny, fasolą, olejem i daktylami rozdrobnij dokładnie na jednorodną pulpę w kielichu miksera. Do pulpy dodaj orzechy, nasiona goi i czekoladę wymieszaj.

Krok 4
Mąkę pomieszaj z kakao i sodą, przesiej przez sito, połącz z pulpą szybko mieszając. Masa powinna być dość gęsta i nie mieć grudek mąki.

Krok 5
Przełóż ją do formy keksówki wyścielonej pergaminem i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.


Dobra rada:
Morele możesz dowolnie wymienić np. na śliwkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z pomidorami i morelami
Ciasto z pomidorami i morelami? Nie, to żadna pomyłka. Pomidory sprawdzają się nie tylko w wytrawnych daniach – sałatkach, zupach, sosach i na kanapkach. Okazują się fantastycznym sprzymierzeńcem każdego cukiernika-amatora, który jest otwarty na niebanalne kompozycje. Z naszym sprawdzonym przepisem możecie być pewni kulinarnego sukcesu.
Dla kogo?
Istnieje wiele klasycznych sposobów na desery, które są powszechnie uwielbiane. Szarlotka, wuzetka i tiramisu mają wiernych fanów, ale czasem każdy potrzebuje odmiany. W tej sytuacji wypróbujcie przepis na ciasto z pomidorami i morelami.
Na jaką okazję?
Keksy to ciasta wyjątkowo uniwersalne. Po tego typu przepisy można sięgnąć w każdym momencie – w wolne popołudnie, gdy nie spodziewacie się niczyjej wizyty, oraz planując większe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Pod względem botanicznym pomidory zaliczają się do owoców. Tym bardziej nie miejcie oporów przed dodaniem ich do ciasta.
Dla urozmaicenia:
Smak i aromat wypieku można podkreślić cynamonem, imbirem lub przyprawą do piernika.