Ciasto z pomidorami i morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z pomidorami i morelami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

125 mililitrów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

80 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę i cytrynę przelej wrzątkiem, dokładnie umyj, otrzyj skórkę z pomarańczy i z cytryny i wyciśnij z niej sok. Fasolę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przecedź i wypłucz.  

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 1

Krok 2

Morele, czekoladę i orzechy z grubsza przesiekaj. Laskę wanilii przetnij po długości na pół i wyskrob krawędzią noża ziarenka ze środka.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 2

Krok 3

Pomidory z bananem, wanilią, skórką z cytryny i pomarańczy, sokiem z cytryny, fasolą, olejem i daktylami rozdrobnij dokładnie na jednorodną pulpę w kielichu miksera. Do pulpy dodaj orzechy, nasiona goi i czekoladę wymieszaj.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 3

Krok 4

Mąkę pomieszaj z kakao i sodą, przesiej przez sito, połącz z pulpą szybko mieszając. Masa powinna być dość gęsta i nie mieć grudek mąki.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 4

Krok 5

Przełóż ją do formy keksówki wyścielonej pergaminem i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Morele możesz dowolnie wymienić np. na śliwkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z pomidorami i morelamiCiasto z pomidorami i morelami

Ciasto z pomidorami i morelami? Nie, to żadna pomyłka. Pomidory sprawdzają się nie tylko w wytrawnych daniach – sałatkach, zupach, sosach i na kanapkach. Okazują się fantastycznym sprzymierzeńcem każdego cukiernika-amatora, który jest otwarty na niebanalne kompozycje. Z naszym sprawdzonym przepisem możecie być pewni kulinarnego sukcesu.

Dla kogo?

Istnieje wiele klasycznych sposobów na desery, które są powszechnie uwielbiane. Szarlotka, wuzetka i tiramisu mają wiernych fanów, ale czasem każdy potrzebuje odmiany. W tej sytuacji wypróbujcie przepis na ciasto z pomidorami i morelami.

Na jaką okazję?

Keksy to ciasta wyjątkowo uniwersalne. Po tego typu przepisy można sięgnąć w każdym momencie – w wolne popołudnie, gdy nie spodziewacie się niczyjej wizyty, oraz planując większe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Pod względem botanicznym pomidory zaliczają się do owoców. Tym bardziej nie miejcie oporów przed dodaniem ich do ciasta.

Dla urozmaicenia:

Smak i aromat wypieku można podkreślić cynamonem, imbirem lub przyprawą do piernika.