Ciasto z pomidorami i morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z pomidorami i morelami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

125 mililitrów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

80 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę i cytrynę przelej wrzątkiem, dokładnie umyj, otrzyj skórkę z pomarańczy i z cytryny i wyciśnij z niej sok. Fasolę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przecedź i wypłucz.  

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 1

Krok 2

Morele, czekoladę i orzechy z grubsza przesiekaj. Laskę wanilii przetnij po długości na pół i wyskrob krawędzią noża ziarenka ze środka.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 2

Krok 3

Pomidory z bananem, wanilią, skórką z cytryny i pomarańczy, sokiem z cytryny, fasolą, olejem i daktylami rozdrobnij dokładnie na jednorodną pulpę w kielichu miksera. Do pulpy dodaj orzechy, nasiona goi i czekoladę wymieszaj.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 3

Krok 4

Mąkę pomieszaj z kakao i sodą, przesiej przez sito, połącz z pulpą szybko mieszając. Masa powinna być dość gęsta i nie mieć grudek mąki.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 4

Krok 5

Przełóż ją do formy keksówki wyścielonej pergaminem i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Morele możesz dowolnie wymienić np. na śliwkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z pomidorami i morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z pomidorami i morelamiCiasto z pomidorami i morelami

Ciasto z pomidorami i morelami? Nie, to żadna pomyłka. Pomidory sprawdzają się nie tylko w wytrawnych daniach – sałatkach, zupach, sosach i na kanapkach. Okazują się fantastycznym sprzymierzeńcem każdego cukiernika-amatora, który jest otwarty na niebanalne kompozycje. Z naszym sprawdzonym przepisem możecie być pewni kulinarnego sukcesu.

Dla kogo?

Istnieje wiele klasycznych sposobów na desery, które są powszechnie uwielbiane. Szarlotka, wuzetka i tiramisu mają wiernych fanów, ale czasem każdy potrzebuje odmiany. W tej sytuacji wypróbujcie przepis na ciasto z pomidorami i morelami.

Na jaką okazję?

Keksy to ciasta wyjątkowo uniwersalne. Po tego typu przepisy można sięgnąć w każdym momencie – w wolne popołudnie, gdy nie spodziewacie się niczyjej wizyty, oraz planując większe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Pod względem botanicznym pomidory zaliczają się do owoców. Tym bardziej nie miejcie oporów przed dodaniem ich do ciasta.

Dla urozmaicenia:

Smak i aromat wypieku można podkreślić cynamonem, imbirem lub przyprawą do piernika.