
Składniki
300 gramów
400 gramów
80 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej ziarenka. W rondelku podgrzej tłuszcz kokosowy z kurkumą i ziarnami wanilii.

Krok 2
Orzechy przez noc namocz w wodzie. Po tym czasie wodę odlej, orzechy razem z sokiem kokosowym, ksylitolem, sokiem z cytryny oraz rozpuszczonym tłuszczem zmiksuj w kielichu miksera na gładką masę.

Krok 3
Nasiona chia przelej wrzątkiem, pomieszaj z masą orzechową. Całość rozlej do małych naczynek i odstaw do lodówki.

Krok 4
Odrobinę cukru posyp na powierzchnię kremu i karmelizuj podgrzewając palnikiem, aż na powierzchni powstanie zarumieniona skorupka. Podawaj gorące.


Dobra rada:
Orzechy nerkowca można zastąpić migdałami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser a la krem brulee
Delikatne wnętrze i chrupiąca skórka na wierzchu. To musi być krem brûlée! Propozycja idealna, gdy szukacie efektownego, ale szybkiego w przygotowaniu deseru. Słodka przekąska na co dzień czy może sposób na uświetnienie ważnej uroczystości? Krem brûlée smakuje tak samo dobrze niezależnie od okazji.
Dla kogo?
Szukacie niebanalnych receptur i lubicie eksperymentować z nowymi składnikami? Deser crème brûlée, w którego składzie znajdują się nasiona chia i orzechy nerkowca, to słodki strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Z podanych składników przygotujecie aż 10 porcji, więc wykorzystajcie ten przepis, planując świąteczny posiłek. Im więcej osób przy stole, tym weselej!
Czy wiesz, że?
Krem brûlée to specjał charakterystyczny dla kuchni francuskiej i belgijskiej. Jego nazwa tłumaczona jest dosłownie jako przypalona śmietanka.
Dla urozmaicenia:
Wierzch deseru tuż przed podaniem można udekorować kawałkami świeżych owoców oraz jadalnymi kwiatami.






























