Deser a la krem brulee przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser a la krem brulee

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

400 gramów

80 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

3 łyżki

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej ziarenka. W rondelku podgrzej tłuszcz kokosowy z kurkumą i ziarnami wanilii.

Deser a la krem brulee - Krok 1

Krok 2

Orzechy przez noc namocz w wodzie. Po tym czasie wodę odlej, orzechy razem z sokiem kokosowym, ksylitolem, sokiem z cytryny oraz rozpuszczonym tłuszczem zmiksuj w kielichu miksera na gładką masę.

Deser a la krem brulee - Krok 2

Krok 3

Nasiona chia przelej wrzątkiem, pomieszaj z masą orzechową. Całość rozlej do małych naczynek i odstaw do lodówki.

Deser a la krem brulee - Krok 3

Krok 4

Odrobinę cukru posyp na powierzchnię kremu i karmelizuj podgrzewając palnikiem, aż na powierzchni powstanie zarumieniona skorupka. Podawaj gorące.

Deser a la krem brulee - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Orzechy nerkowca można zastąpić migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser a la krem bruleeDeser a la krem brulee

Delikatne wnętrze i chrupiąca skórka na wierzchu. To musi być krem brûlée! Propozycja idealna, gdy szukacie efektownego, ale szybkiego w przygotowaniu deseru. Słodka przekąska na co dzień czy może sposób na uświetnienie ważnej uroczystości? Krem brûlée smakuje tak samo dobrze niezależnie od okazji.

Dla kogo?

Szukacie niebanalnych receptur i lubicie eksperymentować z nowymi składnikami? Deser crème brûlée, w którego składzie znajdują się nasiona chia i orzechy nerkowca, to słodki strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Z podanych składników przygotujecie aż 10 porcji, więc wykorzystajcie ten przepis, planując świąteczny posiłek. Im więcej osób przy stole, tym weselej!

Czy wiesz, że?

Krem brûlée to specjał charakterystyczny dla kuchni francuskiej i belgijskiej. Jego nazwa tłumaczona jest dosłownie jako przypalona śmietanka.

Dla urozmaicenia:

Wierzch deseru tuż przed podaniem można udekorować kawałkami świeżych owoców oraz jadalnymi kwiatami.