
Składniki
300 gramów
400 gramów
80 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej ziarenka. W rondelku podgrzej tłuszcz kokosowy z kurkumą i ziarnami wanilii.

Krok 2
Orzechy przez noc namocz w wodzie. Po tym czasie wodę odlej, orzechy razem z sokiem kokosowym, ksylitolem, sokiem z cytryny oraz rozpuszczonym tłuszczem zmiksuj w kielichu miksera na gładką masę.

Krok 3
Nasiona chia przelej wrzątkiem, pomieszaj z masą orzechową. Całość rozlej do małych naczynek i odstaw do lodówki.

Krok 4
Odrobinę cukru posyp na powierzchnię kremu i karmelizuj podgrzewając palnikiem, aż na powierzchni powstanie zarumieniona skorupka. Podawaj gorące.


Dobra rada:
Orzechy nerkowca można zastąpić migdałami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser a la krem brulee
Delikatne wnętrze i chrupiąca skórka na wierzchu. To musi być krem brûlée! Propozycja idealna, gdy szukacie efektownego, ale szybkiego w przygotowaniu deseru. Słodka przekąska na co dzień czy może sposób na uświetnienie ważnej uroczystości? Krem brûlée smakuje tak samo dobrze niezależnie od okazji.
Dla kogo?
Szukacie niebanalnych receptur i lubicie eksperymentować z nowymi składnikami? Deser crème brûlée, w którego składzie znajdują się nasiona chia i orzechy nerkowca, to słodki strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Z podanych składników przygotujecie aż 10 porcji, więc wykorzystajcie ten przepis, planując świąteczny posiłek. Im więcej osób przy stole, tym weselej!
Czy wiesz, że?
Krem brûlée to specjał charakterystyczny dla kuchni francuskiej i belgijskiej. Jego nazwa tłumaczona jest dosłownie jako przypalona śmietanka.
Dla urozmaicenia:
Wierzch deseru tuż przed podaniem można udekorować kawałkami świeżych owoców oraz jadalnymi kwiatami.






























