Deser a la krem brulee przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser a la krem brulee

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

400 gramów

80 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

3 łyżki

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej ziarenka. W rondelku podgrzej tłuszcz kokosowy z kurkumą i ziarnami wanilii.

Deser a la krem brulee - Krok 1

Krok 2

Orzechy przez noc namocz w wodzie. Po tym czasie wodę odlej, orzechy razem z sokiem kokosowym, ksylitolem, sokiem z cytryny oraz rozpuszczonym tłuszczem zmiksuj w kielichu miksera na gładką masę.

Deser a la krem brulee - Krok 2

Krok 3

Nasiona chia przelej wrzątkiem, pomieszaj z masą orzechową. Całość rozlej do małych naczynek i odstaw do lodówki.

Deser a la krem brulee - Krok 3

Krok 4

Odrobinę cukru posyp na powierzchnię kremu i karmelizuj podgrzewając palnikiem, aż na powierzchni powstanie zarumieniona skorupka. Podawaj gorące.

Deser a la krem brulee - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Orzechy nerkowca można zastąpić migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser a la krem brulee - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser a la krem bruleeDeser a la krem brulee

Delikatne wnętrze i chrupiąca skórka na wierzchu. To musi być krem brûlée! Propozycja idealna, gdy szukacie efektownego, ale szybkiego w przygotowaniu deseru. Słodka przekąska na co dzień czy może sposób na uświetnienie ważnej uroczystości? Krem brûlée smakuje tak samo dobrze niezależnie od okazji.

Dla kogo?

Szukacie niebanalnych receptur i lubicie eksperymentować z nowymi składnikami? Deser crème brûlée, w którego składzie znajdują się nasiona chia i orzechy nerkowca, to słodki strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Z podanych składników przygotujecie aż 10 porcji, więc wykorzystajcie ten przepis, planując świąteczny posiłek. Im więcej osób przy stole, tym weselej!

Czy wiesz, że?

Krem brûlée to specjał charakterystyczny dla kuchni francuskiej i belgijskiej. Jego nazwa tłumaczona jest dosłownie jako przypalona śmietanka.

Dla urozmaicenia:

Wierzch deseru tuż przed podaniem można udekorować kawałkami świeżych owoców oraz jadalnymi kwiatami.